Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas za październik zużycie (2+2 CO i CWU):

I tar - 156kW

II tar - 334kW

ale było zdecydowanie za ciepło w domu tzn mi było za ciepło, ale Żonka zadowolona :)

Kwotowo to 230 zł więc jak dla mnie rewelacja po oleju opałowym ;)

Od początku roku pompa (daikin) "zużyła" 2150 zł i roczny rachunek powinien się zamknąć poniżej 3500 zł wobec 11000 za olej opałowy.

Odnośnie wyboru jaka pompa to w moim przypadku nie było opcji gruntowa. Rycie ogrodu pod DZ odpada więc tylko PW. Nie bez obaw zdecydowałem się na powietrzną, ale wynik końcowy jak dla mnie jest więcej niż OK :)

Zirius m2-9, za paździenik 2012 - 110 zł brutto,

1T 35,22 kwh

2T 285,12 kwh

cwu 6m3,

taryfa G12

4 razy paliłem w kominku,

uruchomiłem wannę 350 litrów, bałem się że zbiornik nie zapewni mi takiej ilosci CWU bo nie mam przedłuzonej wężownicy dla większtych potrzeb CWU, ale podgrzewam mocniej wodę do 48C i jest pełen komfort pozdr

• 2 weeks później...

Panowie u nas w listopadzie mamy dobowe zużycie prądu PC na poziomie 10-22kWh (oczywiście zależy od wiatrów i tem. zewnętrznej). Niestety większość dobowego zużycia czasami przypada w dzień, czasami w nocy - generalnie nie ma reguły. Póki co mamy tylko jedną teryfę więc jest to dla nas bez znaczenia.

Jak jednak ustawiacie pompy aby włączały się przede wszystkim w drugiej taryfie i skąd wiecie, że akurat w tej taryfie pracuje - odczytujecie to z samej pompy? Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

U mnie sterownik pompy pozwala ustawic podbicie temperatury CO i CWU w okreslinych godzinach doby i dniach tygodnia.

Też mamy taką możliwość - można obniżyć lub podwyższyć temperaturę dla CO i CWU na każdy dzień tygodnia. Czy Wy podwyższacie tą temperaturę na przykład nad ranem jeszcze w drugiej taryfie?

Ponds79

Dużo zależy od sterownika pompy ciepła, ale nawet te najprostsze umożliwiają ustawić pompę jak chcesz powyżej.

Pierwszą i zasadniczą sprawą przy dwóch taryfach, jest zaprogramowanie w sterowniku godzin obowiązywania jednej i drugiej taryfy. Wtedy pompa "wie" jaka w danym momencie obowiązuje taryfa.

Jeśli chodzi o CO to mam np. ustawione 22*C w taniej taryfie i 21*C w drogiej. Jest to temperatura poniżej której załącza się CO. Temperatura ta mierzona jest przez czujnik pokojowy. Rzadko spada ona u mnie poniżej 21*C więc CO w drogiej taryfie załącza się niezbyt często (muszą być bardzo silne mrozy na zewnątrz). Natomiast częściej zdarza się, że spadnie poniżej 22*C i wtedy pompa załącza się, ale tylko w II taryfie (tańszej).

Co do CWU to można to różnie ustawić, w zależności od preferowanej temperatury ciepłej wody, dobowego zużycia wody, ale także również ze względu na taryfy prądowe.

Dodatkowo zainstalowanie osobnego podlicznika elektrycznego wskazującego pobór prądu tylko i wyłącznie instalacji pompy ciepła ułatwia obserwację pracy i szacowanie kosztów zużytej energii przez pompę ciepła.

Co do taryfy elektrycznej, to mając pompę ciepła już dawno - wg mnie - powinnaś zmienić na dwutaryfową. To się po prostu przy PC opłaca bardziej. Wystarczy aby całościowe (za wszystkie urządzenia elektryczne w domu uwzględniając PC) zużycie w II taryfie (tańszej) było rzędu 25-30% całości rachunku.

Edytowane przez miejski

Moja pompa (co i cwu) w 11 dni wzięła 202 kWh tylko małe ale.. góre mamy nie wykończoną, ale też grzejemy i jesteśmy w trakcie ocieplania..

w domu z reguły między 20-21oC

pompa sofath 9kW, dom po podłogach ma 190m2 powierzchni ogrzewanej..

Ja mam po podłogach 186m2 w domu 21,5st C a przez ostatnie dni pompa zużyła codziennie po około 17-18kWh/dobę.

Pompę mam o 1kW mniejszą.Jak ocieplisz i wysuszysz budynek to zużycie spadnie.