pavosnop44 23.11.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) też wydaje mi sięto troszkę dziwne no ale tak jest,=kominek BASIA z kratek wentylacja grawitacyjna ale myśle o reku tylko nie wiem czy jest możliwe wykorzystanie komina, bo nie uśmiecha mi się demolka po 3 m-cach od wprowadzki Edytowane 23 Listopada 2012 przez pavosnop44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.11.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 u mnie za ostatnie kilka dni średnia 17,5kwh na dobe, zauważyłem że przy ostatnim paleniu w kominku pompa zjadła około 25 kwh czyli musiała więcej pobiegać. pzdr Odwrotnie niż normalnie. Ale możebne. Słyszałem już o przypadkach wychładzania slonu za pomocą kominka:o. U mnie średna 16,5 kWh/d, a jak zapaliłem w "telewizorku" to PCi załączyła się tylko na podgrzanie cwu . Inna rzecz, że spalone drewno kosztuje więcej niż zużyty prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.11.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 też wydaje mi sięto troszkę dziwne no ale tak jest,=kominek BASIA z kratek wentylacja grawitacyjna ale myśle o reku tylko nie wiem czy jest możliwe wykorzystanie komina, bo nie uśmiecha mi się demolka po 3 m-cach od wprowadzki A jak masz doprowadzone powietrze do spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 23.11.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) a i jeszcze jedno w kominie dwa przewody kominowe i dwa dymne z czego jeden zajęty przez kominek.czy jest jakaś możliwość na to żeby wm z reku bez wiekszych przeróbek dzialało, na poddaszu to proste bo kanały na stryszku a dół??powiem jeszcze tylko że salon i gabinet są przy kominie, łazienki jedna nad drugą Edytowane 23 Listopada 2012 przez pavosnop44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 23.11.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) A jak masz doprowadzone powietrze do spalania? jest dolot powietrza z zewnątrz który mam umieszczony w piwnicy Edytowane 23 Listopada 2012 przez pavosnop44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 spojrzałem jeszcze raz...w niedzielę 9.12 w nocy pokazuje nawet -21C A lato jakie będzie w przyszłym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Kominek 15kW na Twoj dom, to po 2h palenia pewnie masz ochote powybijac wszystkie okna Jesli z tym p[aleniem i zuzyciem to nie przypadek i wykazuje jakas regularnosc, to sprawdz, czy takie palenie nie napedza Ci zbyt mocno wentylacji. Nawet jak zapalisz w kominku to kratki wentylacyjne (wszystkie) maja nadal wyciagac. Moze byc tak, ze jesli masz kratke w salonie nad kominkiem to ona generuje taki ciag, ze przy zamknietych oknach uruchmia sie ciag wsteczny na innych kratkach. W salonie upal a w kuchni lazienkach i w gospodarczych masz nawiew zimnego powietrza. Wentylacja grawitacyjna tez wymaga nieraz regulacji. Po 3 miesiacach przerobka wentylacji to akt desperacji. Czy masz calkowicie skopana ta grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 spojrzałem jeszcze raz...w niedzielę 9.12 w nocy pokazuje nawet -21C A faktycznie, ale nie przyszlo mi do glowy, zeby spojrzec nawet na te modele numeryczne pogody. Toz to jest "wrozenie z fusow". "Bewdzie lalo albo wialo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 23.11.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 pyxis ja nie piszę że mam skopaną wentylacje, chyba jest w porządku tylko chodzi mi o wentylacje mechaniczną i o korzyści z niej wynikające.w kuchni jest wyciag tzn rura spiro zjednej strony podłączona do paropochłaniacza a z drugiej do kominka wentylacyjnego w na dach.a narazie nie rozprowadzam z kominka ciepłego powietrza po poddaszu bo nie jest ono skończone,całe cieplo zostaje na parterze, powracam z pytaniem o reku i wm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 U siebie na tym etapie raczej nie wykonasz poprawnej instalacji do WM, wiec bedziesz mial jakas tam "proteze". Ja nie pytam o rozprowadzenie powietrza, tylko o kanaly wentylacyjne.Ile masz tych kanalow w domu? Tych w kominach nie w rurach spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 23.11.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Kominek 15kW na Twoj dom,to po 2h palenia pewnie masz ochote powybijac wszystkie okna oj tak jest gorąco ale nie chodziło nam o wielkość czy coś nikt z nas na to nie zwracał uwagi- kominek ma sie podobać ot to, myśleliśmy też o komiku taki jak ma Liwko ale trafilismy na ten i tak zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 23.11.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Napisałem że kanałów wentylacyjnych mam dwa w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ja mam na swoj dom 8kW i dopoki nie nauczylem sie w nim palic to do salonu tylko w gaciach. bez koszulki. 24*C po przeciwnej stronie kominka. Mam taka koze: http://szkut.com/dom/Dom67.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Napisałem że kanałów wentylacyjnych mam dwa w kominie ?? Jak dwoma kanalami mozna zrobic wentylacje w domu? Rzuc linka do swojego projektu domu, bo moze o czym innym myslimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 23.11.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 powracam z pytaniem o reku i wm to musisz uderzyć do tematów z wentylacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.11.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 23.11.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 powracam z pytaniem o reku i wm Pytania wentylacyjne lepiej zadawać w wątkach wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Tak, potwierdzam. Zdecydowanie lepiej tam.Zreszta koledzy to zaraz tutaj jeszcze potwierdza. Wymieklem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 23.11.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rukoli/m4a9e36ae1db66tylko że w kuchni nie ma komina a jest kominek wentylacyjny tak samo jak dla dwóch pokoi na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rukoli/m4a9e36ae1db66 tylko że w kuchni nie ma komina a jest kominek wentylacyjny tak samo jak dla dwóch pokoi na poddaszu No i pozniej kurcze idzie "fama", ze WG to to nie dziala przeciez Kominkami niestety mozesz poprawnie odpowietrzyc piony kanalizacyjne, ale NA PEWNO nie zapewnic wentylacji pomieszczen (a poddasza szczegolnie). Jak bys dolozyl 2 kanaly wentylacyjne przy dymowym/spalinowym i zrobil (minimum) 3 kanalowy komin przy kuchni, to mialo by to rece i nogi. Dom mial by sprawna wentylacje grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts