rwxw 24.11.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 a nie myslałes żeby dodać do wykresów pobór prądu Myślałem, ale nikt nie chce mi zasponsorować odpowiedniego licznika z podłączeniem do kompa, a jakichś tanich nie znalazłem. Stąd muszę od czasu do czasu chodzić do piwnicy i zapisywać na karteczce stan licznika, wyniki są w arkuszu z mojej stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 a ile katalogowo ten regulator kosztuje [przewodowy?] 450zł. netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.11.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Myślałem, ale nikt nie chce mi zasponsorować odpowiedniego licznika z podłączeniem do kompa, a jakichś tanich nie znalazłem. Stąd muszę od czasu do czasu chodzić do piwnicy i zapisywać na karteczce stan licznika, wyniki są w arkuszu z mojej stopki. Poczekamy.. jedna firma planuje zrobic takie opomiarowanie jak zaraz ci podesle na priv z tym ze do PC , pokazywało by własnie newralgiczne punkty, zuzycie prądu noc/dzień, ew starty pompy, temp dz i gz temp w domu i na zewnatrz... do tego ew sterownie PC przez net,ciekawe co z tego wyjdzie?? wysłałem maila do nich to odpisali ze technicznie to wcale trudne nie jest, taki ster z podglądem miałby kosztowac jakies 500-600zł wiec drogo nie jest, ciekawe co z tego wyjdzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 do pomyślenia aczkolwiek nie niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TFil1974 24.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Pogodówka nie może trzymać Ci temperatury w domu przy grzaniu kominkiem,no bo jak ? Skąd będzie wiedziała,że akurat w danej chwili zachciało Ci się palić w kominku i tym samym podniosłeś sobie temperaturę w domu ? U mnie to działa w ten sposób, że pompa ma tylko pogodówkę, ale ma też czujniki temperatury wody wychodzącej i powracającej z obiegu grzewczego, dzięki czemu wie, że dogrzewam się kominikiem. Na 100% to działa dobrze, bo kiedy palimy kominkiem, sprężarka nigdy nie pracuje (pompa Viessmann + Turbokominek Makroterm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.11.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 A co to za pompa Viesmana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) U mnie to działa w ten sposób, że pompa ma tylko pogodówkę, ale ma też czujniki temperatury wody wychodzącej i powracającej z obiegu grzewczego, dzięki czemu wie, że dogrzewam się kominikiem. Na 100% to działa dobrze, bo kiedy palimy kominkiem, sprężarka nigdy nie pracuje (pompa Viessmann + Turbokominek Makroterm). Czyżby naiwna reklama pompy Viessman lub Makroterm ? Nie sprzedają się w takiej cenie,że trzeba tym sposobem reklamować ? Jak te czujniki powiazane są z pogodówką i temperaturą w pomieszczeniach ? Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie tego sposobu regulacji. Edytowane 24 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.11.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Każda pompa ciepła ma pomiar temperatury na zasilaniu i powrocie GZ Co do pompy ciepła "VIESSMANA" to jeżeli mówimy o vitocalu 200s to przy -15 one odpadały i przechodził na grzałki Pomijając kwestię że sami nawet ich nie robią tylko naklejają naklejkę a handlowcy wciskają kit że to niemiecki produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.11.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 K Pomijając kwestię że sami nawet ich nie robią tylko naklejają naklejkę a handlowcy wciskają kit że to niemiecki produkt eee a kto robi pompy w swoich fabrykach??? małe sprytne rączki zrobią wszystko, nawet własciwe nakleiki przykleją, a że oczy skośne??? nic nie szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.11.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Pomijając kwestię że sami nawet ich nie robią tylko naklejają naklejkę a handlowcy wciskają kit że to niemiecki produkt Pomijając jeszcze taki niuans, że "handlowcy" Viesia nie potrafią nawet na prezentacji tej pompy uruchomić, załącza się na przykład sam wentylator jednostki wewnętrznej a PAN z uśmiechem chwali się "jak ona cicho pracuje, prawda?" Trochę mało profesjonalne motać się przy sterowniku przed widownią i jeszcze bez skutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ja odnośnie zużycia prądu w przyszlym tygodniu z pogodą luzik ale po następnej niedzieli fo nie wiem czy tu mnie zobaczycie-idą mrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Pomijając jeszcze taki niuans, że "handlowcy" Viesia nie potrafią nawet na prezentacji tej pompy uruchomić, załącza się na przykład sam wentylator jednostki wewnętrznej a PAN z uśmiechem chwali się "jak ona cicho pracuje, prawda?" Trochę mało profesjonalne motać się przy sterowniku przed widownią i jeszcze bez skutku... Nie martw się ja mam "zakaz" odzywania się u nich na szkoleniach Bo jak rok temu wszedłem z nimi w polemikę na temat pomp ciepła prowadzący na końcu powiedział że on ma tak napisane i tak mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.11.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Nie martw się (...) Martwiłbym się gdybym swojej nie umiał uruchomić, a całą szanowną resztę mam w ...pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ja odnośnie zużycia prądu w przyszlym tygodniu z pogodą luzik ale po następnej niedzieli fo nie wiem czy tu mnie zobaczycie-idą mrozy 123*40/200/2,5=9.84kWh/dobę Tak stawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TFil1974 24.11.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Pompa to Viessmann 242-G, ale to chyba nie takie ważne (trochę mnie osłabiają te ciągłe dyskusje o tym, co jest chińskie, a co nie ) Co do naiwności, to zapewniam, że jestem w stanie odróżnić, kiedy sprężarka działa (niestety konkretnie ją słychać), a kiedy nie. Moim zdaniem każda pompa powinna tak działać - przecież inna jest temperatura w domu np. kiedy dom nie jest zamieszkany, a kiedy jest, kiedy się dużo gotuje, kilka osób używa komputerów, telewizorów itd. U mnie w domu bardzo dużą różnicę robi też słoneczny dzień (dużo przeszkleń od południa). Polecam lekturę książki "Ogrzewanie domów z zastosowaniem pomp ciepła", http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ogrzewanie-domow-z-zastosowaniem-pomp-ciepla-recenzja-ksiazki/, mnie ona dużo rozjaśniła w głowie. Jako laik rozumiem to tak, że pompa "wie", kiedy podłogówka i kaloryfery odbierają dużo ciepła, bo temperatura powrotu GZ będzie dużo niższa, niż zasilania. Natomiast kiedy kominek ogrzewa wodę w CO, to pompa nie musi grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 zamiast 40 oficjalnie możesz wstawić 35 przypomnij mi wiosną że na podliczniku miałem 550kwh po miesiącu wygrzewania posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Wlasnie podzialalem ze stoperem i licznikiem Przy grzaniu podlogi moja pompa bierze 3,2-3,3 [kW] mocy. Teraz z ciekawosci zmerzylem ile "zasysa" w koncowej fazie grzania CWU (grzeje do 47*C obecnie).... rowniutkie 5 [kW]. Jestem lekko zaskoczony. Bardziej bym sadzil, ze 4 kW max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 24.11.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Pompa to Viessmann 242-G, ale to chyba nie takie ważne (trochę mnie osłabiają te ciągłe dyskusje o tym, co jest chińskie, a co nie ) Co do naiwności, to zapewniam, że jestem w stanie odróżnić, kiedy sprężarka działa (niestety konkretnie ją słychać), a kiedy nie. Moim zdaniem każda pompa powinna tak działać - przecież inna jest temperatura w domu np. kiedy dom nie jest zamieszkany, a kiedy jest, kiedy się dużo gotuje, kilka osób używa komputerów, telewizorów itd. U mnie w domu bardzo dużą różnicę robi też słoneczny dzień (dużo przeszkleń od południa). Polecam lekturę książki "Ogrzewanie domów z zastosowaniem pomp ciepła", http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ogrzewanie-domow-z-zastosowaniem-pomp-ciepla-recenzja-ksiazki/, mnie ona dużo rozjaśniła w głowie. . ta książka to lektura obowiązkowa i chyba wszyscy ją czytali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No własnie w tym temacie byłbym bardziej powściągliwy Mi wychodzi ok.35kWh/m2/rok ale liczę 40-45,będzie mniej będę zadowolony ale nie chcę się przykro zdziwić najwyżej będzie sie w domu trzymać temperaturę 19-20:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TFil1974 24.11.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ta książka to lektura obowiązkowa i chyba wszyscy ją czytali? Ja kupiłem gotowy dom, w którym była już zamontowana pompa ciepła - dla mnie to był trochę egzotyczny sprzęt, o którym praktycznie nic nie wiedziałem, więc wygooglałem tę książkę, zakupiłem i od razu zabrałem się za lekturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts