Pyxis 25.11.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Podaj jak pamiętasz lub sprawdź jeszcze raz w końcowej fazie (47 stopni) temperatury: - wejście z DZ - wyjście do DZ - wyjście z PC - wejście do PC Podaj jak możesz to samo dla 44 stopni i napisz coś o zasobniku, czy wężownica, czy co tam jest... DZ 7,4/2,9 Zasilanie zbiornika 54*C w koncowej fazie Galmatowski zbiornik biwalentny. Wezaownice szeregowo. Dla okolic 44*C wyszlo jakies 4,7kW. Robilem kilka pomiarow w trakcie grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 podawanie że gdzieś jest stawka 56 groszy to jednak mieszanie niepotrzebne ale podawanie kosztu ogrzewania bez kosztów stałych jest uczciwe właściwie jak gazowcy , węglowcy porównują to do naszych kosztów powinni je sobie doliczać Sam sobie odpowiedz na pytanie - twój "gazowiec" w tar W3.6 płaci w dolnośląskim 769zł/rok opłat stałych - to poważny koszt - jest kosztem ogrzewania, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.11.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Pyxis - a jaką masz sprężarkę w tej pompie? Producent i typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Marka to Copeland, ale typu nie odczytam, bo mam wraz z orurowaniem szczelnie zaizolowana jakas pianka z folia alu na wierzchu. Musial bym to porozrywac w diably. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 OK, to niczego się nie dowiemy czy te 4 - 5 kW jest OK czy też nie...A jesteś pewien że na pewno jest to Copeland?Bo np. PPC ma sprężarki jak piszą "Copeland lub Sanyo", ale jak oglądałem przy serwisach to jeszcze żadnego Copelanda nie zauważyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Gosciu ktory montuje te pompy taka marke wymienil. Reszte urzadzen w pompie ktorych marki wymienial takie wlasnie sa (pompy obiegowe, zawor rozprezny czy jak to tam sie nazwa - wymiennikow nie sprawdzalem, bo tez oklejone, ale jaka szwedzka firme wymienial). Firme na 4 ulice dalej, wiec by sobie raczej takiej antyreklamy "na miescie" nie robil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Sam sobie odpowiedz na pytanie - twój "gazowiec" w tar W3.6 płaci w dolnośląskim 769zł/rok opłat stałych - to poważny koszt - jest kosztem ogrzewania, czy nie? przy gazie to proste kwota na fakturze [z 12miesięcy] kwotą za co i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 OK Panowie - udalo sie wystawic moj systemik online: http://www.mojeco.pl/ Ha - i juz widze ze trzeba system dostroic - ocieplilem w tym roku strop poddasza i zrobilem tam wylewki. Bez zmian ustawien - na dole zrobilo sie zdecydowanie za cieplo no i widze ze przy obecnych ustawieniach pompa mi wystartowala przed 21 w drogiej taryfie... Niedobrze, niedobrze, lece na dol korygowac sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 obecna doba zamknie się w 5,1-5,2 kwh temperatura w domu 21,5 - 22po wczorajszym eksperymencie mam do -10 w nosie kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 przy gazie to proste kwota na fakturze [z 12miesięcy] kwotą za co i cwu Tak samo prosto jest z en el, wystarczy zsumować najczęściej tylko 2 faktury półroczne, taryfa nie ma tu znaczenia - dobre wykorzystanie G-12 jedynie obniży koszt jednostkowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 no dobra napiszę inaczej opłaty stałe itp gazowcy też płacąw tym względzie artur ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 no dobra napiszę inaczej opłaty stałe itp gazowcy też płacą w tym względzie artur ma rację W swoich danych zawsze liczę wszystkie koszty (stałe też) w 2012 wg faktur zapłaciłem po 0,1794zł/kWh, od 2009r łącznie za wszystkie nośniki energii płacę co roku mniej, pomimo rosnących cen energii, może zimy są łagodne, czy ta będzie również lekka - zobaczymy, zapowiada się dobrze i oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.11.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 opłaty stałe itp gazowcy też płacą Ale gdyby nie grzali gazem, to by mieli taryfę W1 i duże mniejsze opłaty stałe. A opłaty stałe za prąd płacą takie same jak ci, co ogrzewają domy prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.11.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 może zimy są łagodne, czy ta będzie również lekka - zobaczymy, zapowiada się dobrze i oby tak dalej. Nie wiem czy wiesz, ale zima zaczyna się dopiero za miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Nie wiem czy wiesz, ale zima zaczyna się dopiero za miesiąc "Nadchodząca zima będzie według naszych prognoz łagodna z temperaturami powyżej normy, niewykluczone, że jedna z najcieplejszych w ostatnim dziesięcioleciu" http://www.twojapogoda.pl/polska/dolnoslaskie/wroclaw/sezonowa Edytowane 25 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.11.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 "Nadchodząca zima będzie według naszych prognoz łagodna z temperaturami powyżej normy, niewykluczone, że jedna z najcieplejszych w ostatnim dziesięcioleciu" http://www.twojapogoda.pl/polska/dolnoslaskie/wroclaw/sezonowa A świstak siedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A świstak siedzi.... W stopce podajesz rachunki za prąd od stycznia - masz wtedy odczyty licznika? - u mnie liczniki odczytują 2 razy w roku - wiosną i jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 W stopce podajesz rachunki za prąd od stycznia - masz wtedy odczyty licznika? - u mnie liczniki odczytują 2 razy w roku - wiosną i jesienią Mam co 2 miechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Mam co 2 miechy. 6* w roku inkasent trochę więcej kosztuje niż 2* - dostawca ma wyższe koszty, teraz licznik gazu odczytują 1* w roku - trochę pojechali po kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.11.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 6* w roku inkasent trochę więcej kosztuje niż 2* - dostawca ma wyższe koszty Tak, z 6zł więcej zapłacę przez pół roku! Chyba przejdę na rozliczanie roczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts