Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

już jej przemówię do rozumu

ograniczyłem jej czas temp komfortowej 10-14

poprzednia doba5,7 kwh

temp w domu po 14h przerwy w grzaniu spadła 0,5 stop

Czyli mam rozumieć że jak jej ustawisz krótszy czas temperatury komfortu 4 h zamiast 8 h to sterownik będzie tak modulował pracą sprężarki, że osiągnie zadaną temperature pomieszczeń w tych 4h (czyli będzie w podłogę pompował zamiast np. 28C to 32C)

Pyxis wkradł się błąd.. nie wiem dlaczego, ale ja wcześniej do czegoś wyliczałam powierzchnię bez ścian i wychodzi, że mam grzanych podłóg 70m2 na parterze i 120 na górze.. w każdym razie miałam stopkę i ją zlikwidowałam.. muszę jeszcze raz ją zrobić:)

stopka.JPG

Edytowane przez Kamila i Marcin

OK. No ale i tak blisko w miare :-)

Zestawienie za oststnie 7 dni:

---------- Okres: 2012-11-21 do 2012-11-27 23:59:59 --------------------

Czas pracy CO: 30,37 [h] (84,2%)

Czas pracy CWU: 5,72 [h] (Cykli: 21) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 36,1 [h]

Startów: 29 (Średnio dziennie: 4,1)

Czas pracy śr CO: 4,34 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,82 [h/dobe]

Czas pracy śr: 5,2 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 129 [kWh] Średnio: 18,5 [kWh/dobe]

------------------------------------------------------------------------

Caly czas trzyma sie srenia dobowa 8,05 kWh/100m2 dla temperatury 22*C

Zestawienie mojej PC za ostatni tydzień:

Ilość załączeń 58 średnia na dzień 8,3

Godziny pracy PC na CO 32 średnia na dzień 4,6

Godziny pracy PC na CWU 8 średnia na dzień 1,1

Obecnie nie mam podpiętego osobnego licznika pod PC, ale gdy robiłem pomiary w zeszłym roku to maksymalnie na 1 godzinę pracy pompa brała 3,1 kWh

Przyjmując to zużycie obecnie to dziennie na ogrzewanie idzie mi 14,3 kWh na 340 m2. Czyli 4,2 kWh na 100 m2.

W garażu (45m2) mam temperaturę 16o w domu 22o. Pomijając całkowicie garaż do obliczeń wychodzi 4,8 kWh/100m2

Jednak co do zużycia prądu to kolorowo tak nie mam. Pompa co prawda bierze mało, ale na pozostałe "rzeczy" idzie sporo.

Gdy nie chodziło ogrzewanie to średnio na dobę zużywałem prądu za 10,60 PLN. Teraz idzie prądu za 14 PLN dziennie. Dobrze że mam taryfę weekendową i zużycie w taniej ponad 70%.

Mój sterownik pokazuje łączne godziny pracy pompy i ile z tego przypadło na pracę pompy na potrzeby CWU.

Więc czas pracy na CO jest znany, gorzej z dokładnym określeniem zużycia prądu.

Poprzedniej zimy gdy nie mieszkałem i nie używałem CWU to całe zużycie prądu w II taryfie przypisywałem na poczet pracy pompy i maksymalna średnia tygodniowa wyszła mi 3,1 kWh na 1 godzinę pracy.

W II taryfie oprócz pompy paliły się też lampki wokół domu, działał alarm, rolety, internet, wentylacja i pewnie kilka innych "drobiazgów". Jednak zużycie na to wszystko pominąłem.

Wiem że jest to obliczenie przybliżone, ale patrząc teraz na rachunki za energię w miarę dokładne.