Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
ja chcą się zmieści w kwocie takiej jaką miałem za węgiel czyli ok 3000 i bedę szczęśliwy bo nic nie muszę robić.:cool::lol2::yes:

No i to jest podstawa :)

można się kąpać w przerębli - trochę zaoszczędzić na cwu

Akurat mnie to nie dotyczy,co do cwu to poszedłem ekstremalnie komfortowo,nie mam prysznica,w domu będzie tylko wanna ;)

Edytowane przez Arturo72

nie nie nieeeeee

samo co?

nie bój żaby, ty masz dobowo ok 6kwh i nie mieszkasz:yes: a jak się wprowadzisz to ty zaczniesz sobą dogrzewać :D no i dojdzie cwu więc się zbilansuje, ja mam zurzycie obecne na poziomie 20 - 22kwh. różnica 3 razy czyli w tyś powinneś się zmieścić, i jeszcze nasze lokalizacje, też na toją duuuuuuużą korzyść. juz płakałeś przy posadzce i wyszło super także bąć:cool:

Gość Arturo72
Komfortem jest wlasnie posiadanie i jednego i drugiego :)

A właśnie,że nie,dla nas kąpiel pod prysznicem jest bardzo nie komfortowa a kupować i instalować coś co nie będzie wykorzystane praktycznie nigdy jest bez sensu.

Kąpiel wg nas ma być komfortowa w wannie pełnej piany z gorącą wodą ;)

Gość Arturo72
Macie pewnie 2 lazienki i w kazdej po wannie? :-)

Ja sie nauczylem, ze jak czlowiek czegos nie ma, to sie akurat bardzo by przydalo miec. Tak mialem w pierwszym mieszkaniu, gdzie byl tylko prysznic i w drugim gdzie byla tylko wanna (i dorabialem kabine na wannie).

Jedna łazienka tylko z wanną i osobne WC ;)

Od 40 lat każdy z nas używa jedynie wanny i prysznica nam nie brakuje ;)

Ja miałem prysznic w pracy i na pewno nie będzie mi go brakowało :)

No i to jest podstawa :)

Akurat mnie to nie dotyczy,co do cwu to poszedłem ekstremalnie komfortowo,nie mam prysznica,w domu będzie tylko wanna ;)

póki co mam tylko prysznic, potem jeszcze dojdzie drugi i wanna i teraz uwielbiam stać i oblewać się z deszczownicy gorącą wodą.. Marcin mówi, ze mi kiedyś zmierzy czas.. a syn jak tylko widzi, że tatuś idzie sie kąpać to się rozbiera i też chce stać pod deszczownicą i się moczyć.. ehhh ekonomia bierze w łeb:lol2: .. w każdym razie na CWU nie wiem dokładnie ile idzie ale do 4kWh (z tym, że grzeje do 70* i za zbiornikiem mamy mieszacz)

więc suma sumarum nie wiem czy Ty w tej Twojej wannie nie zużywasz mniej wody:)

Gość Arturo72
póki co mam tylko prysznic, potem jeszcze dojdzie drugi i wanna i teraz uwielbiam stać i oblewać się z deszczownicy gorącą wodą..

Jak widać są różne gusta ;)

Ja jestem leniwy,wolę się wylegiwać,nawet 0,5h zamiast stać,nogi by mnie rozbolały ;)

Gość Arturo72
ty artur lepiej napisz że w pracy nie lubiłeś jak ci mydło wypadało

No jak czasami wychodziłem wcześniej to mydło trzymałem bardzo mocno,wychodząc normalnie miałem ten komfort,że kąpałem się jako jedyny ;)

Wrowadziliśmy się 14 listopada, dom grzałem wcześniej do 20st ale płytkarz ciągle wychodził i wchodził na dwór ciąć płytki.

Moje zużycie od wprowadzenia do dzisiaj to 235kwh łącznie z CWU 15,66kwh dziennie co daje wynik 12,04 kwh na 100m2

To jest pierwszy sezon grzania. Dużo idzie na CWU nawet do 4kwh potrafi wrąbać.

Obecnie wojuje z ustawieniami , wygląda to tak przy obecnych temp zewn.:

Krzywa grzewcza 35

Sterownik pokojowy zwykły żeby pompa nie włączała się w 1 taryfie

Jak zmniejsze krzywą grzania na 30st a na sterewniku ustawione 22st to pompę albo wyłączy powrót albo sterownik i zaczyna taktować co godzinę

Jak dam krzywą grzania 35 i na sterownku zwiększe temp tak aby jej nie wyłączał to po dzisiejszej nocy mam w domu 24st

Temperatura w domu od 6 rano 22,5 st do 22 spada o 1st czasami o 0,5st

Edytowane przez hunter7

hunter7: Takie wyniki zaraz po zamieszkaniu zawsze sa duzo za wysokie. Musisz sobie poustawiac CO i CWU a to trwa. Ja eksperymentowalem chyba z miesiac.

luksz: No to ogrzewanie powietrza to jak najbardziej do bilansu cieplnego, ale nie wiem czy jest ens grzac powietrze, bo to pewnie jakas grzalka (fuj!) z COP=1 :-)

U mnie w końcu ustabilizowały się temperatury, tzn. po grzaniu mam 23 na dole i 22 na piętrze , PCi ciągnie 22-24kWh dziennie na 250m2. Niżej nie schodzę bo przy 21 stopniach w domu jest wyraźnie chłodno a ja jakoś nie lubię po domu hasać w polarze ;-)

Mam propozycję żeby podając zużycie prądu uwzględnić powierzchnię całkowitą okien, bo choć mamy zapewne wszyscy dość dobre okna to na pewno mają mniejszy opór cieplny niż reszta ścian, ja np. mam 45m2 okien.