Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Nie żebym się chwalił, tylko chodziło mi o to żeby też to brać pod uwagę.

No ale to juz konstrukcja domu. :-)

Tak samo mozna by uwzgledniac ciensze docieplenie, rodzaj wentylacji i polozenie geograficzne, ale to sa wlasnie te parametry ktore porownujemy. Standardowy 1m2 objetosci w standardowym ociepleniu w laboratoryjnych warunkach bedzie mial identyczne straty ciepla. Nie o to nam chodzi przeciez.

Ty porownasz jak wplywa ilosc okien, ja porownam wplyw wentylacji, ktos inny gruboisc docieplenia a jeszcze inny polozenie geograficzne domu.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za ostatnie 7 dni:

-------- Okres: 2012-11-22 do 2012-11-28 23:59:59 (7,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 30,65 [h] (84,3%)

Czas pracy CWU: 5,70 [h] (Cykli: 21) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 36,4 [h]

Startów: 27 (Średnio dziennie: 3,9)

Czas pracy śr CO: 4,38 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,81 [h/dobe]

Czas pracy śr: 5,2 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 128 [kWh] Średnio: 18,2 [kWh/dobe]

CWU: 28 [kWh] Średnio: 4,0 [kWh/dobe]

CO: 100 [kWh] Średnio: 14,2 [kWh/dobe]

CO/100m2: 6,2 [kWh/dobe*100m2]

Koszt [2/98%]: 41 zł w tym CO: 32 zł CWU: 9 zł

------------------------------------------------------------------------

Chyba wiecej juz z mojego prostego ukladu nie "wyciagne" danych (2 AccessPointy wpiete w zasilanie obiegowek DZ i CWU). :-)

28.11.2012 godz.10.00, zużycie: 13,9 średnia za ost 7 dni: 16,6

29.11.2012 godz.10.45, zużycie: 13,3 średnia za ost 7 dni: 15,94

ciepło w nocy jest i pompa nie załącza się w dzień.. i pracuje w zasadzie tylko od 4 do 7 (bo taki czas ustawiłam.. jak przyjdą niższe temp to rozszerzę okres grzania.. poza tym rano jak się wstaje około 7-8 już jest 21* i do wieczora w zasadzie jest te 21 a na sam wieczór około 22-23:00 spada do 20,5.. w nocy też o te pół stopnia i o 4 jak jest 20* to się załączy pompa.. jak jest 20,5* to sie nie załączy (tam sobie ustawiłam)

problem mam w łazience, bo wydaje mi się, że tam jest najzimniej.. ale może ciągnie od sufitu (bo dyndają jeszcze halogeny - nie są w ramkach), za wc mamy ciąg kanalizacyjny (z odpowietrznikiem w dachu) - może stamtąd ciągnie zimno?

Ty porownasz jak wplywa ilosc okien, ja porownam wplyw wentylacji, ktos inny gruboisc docieplenia a jeszcze inny polozenie geograficzne domu.

No w sumie racja, chyba na m2 jest najlepiej, ale też nie do końca bo jak ktoś ma 100m2 z marnym ociepleniem to będzie miał wynik podobny do moich 250m2 z dobrym ociepleniem. Może podawaćto co nam wyliczono w świadectwach energetycznych ?

No w sumie racja, chyba na m2 jest najlepiej, ale też nie do końca bo jak ktoś ma 100m2 z marnym ociepleniem to będzie miał wynik podobny do moich 250m2 z dobrym ociepleniem. Może podawaćto co nam wyliczono w świadectwach energetycznych ?

Az tak wielkie roznice chyba nie beda (IMHO), chociaz i to jakos bedzie mozna wywnioskowac, bo czesc ludzi na stopki.

PS.

Zauwaz, ze powierzchnia przegrod zewnetrznych dla domu nie rosnie liniowo. Dla pow 100m2 pow scian to teortetycznie bedzie 120m2 a dla domu 400m2 pow scian to juz tylko 240m2. Pow podlogi wieksza 4x a pow scian tylko 2,4x. Mysle, ze to bedzie niwelowalo wieksze zyski bytowe na m2 w malym domu i tym samym zmniejszalo blad w szacunkach.

Edytowane przez Pyxis

Od 10.10.2012 do dziś 29.11.2012 400kWh (50 dni ) średnia 8 kWh/doba lub 5,715 kWh/100m^2 doba

lub 0,05715 kWh/m^2 doba. Całość Co+Cwu, na Cwu poprzedni sezon średnio 1l oleju opałowego, zakładając sprawność pieca 80%

8 kWh przy Cop 4,5 średnio 1,7 kWh doba czyli 85 kWh na Cwu.

W dużym przybliżeniu 315 kWh na 50 dni średnio 6,3 kWh/doba , 4,5 kWh/100m^2 doba, 0,045 kWh/m^2 doba.

Można tak mnożyć wyliczenia w nieskończoność.:)

luksz: No to ogrzewanie powietrza to jak najbardziej do bilansu cieplnego, ale nie wiem czy jest ens grzac powietrze, bo to pewnie jakas grzalka (fuj!) z COP=1 :-)

Właśnie nie :) Do podgrzewacza kanałowego mam podpiętą 1 pętle z glikolem ok. 90 m puszczoną pod domem, koszt działania to tylko pompa obiegowa :) Włącza się (dla sprawdzenia) od 0 stopni, ogrzewa powietrze przy tej małej w sumie różnicy temperatur glikol/powietrze (pow 0 stopni, glikol ok. 12-13) o ok 7 stopni. Będę to uruchamiał jak przyjdą mrozy, wtedy odzysk spod płyty fundamentowej będzie bardziej odczuwalny :)

Kamila: No i coraz wiecej widac ;-)

Lukasz: Idea bardzo fajna, tylko "martwi" mnie umiejscowienie wymiennika nieco. Pod plyta faktycznie jest ciut cieplej, ale jak zaczniesz z tamtad zabierac cieplo, to zwiekszy sie jego wymiana z domem (zwiekszy sie ronica temperatur). Pewnie ja jakies male wartosci, ale sama idea jest sprawdzona?

Pyxis: jezeli juz to moim zdaniem podawac zuzycie na m3, a nie m2. m2 m2 nie rowny - ja np. mam poddasza po stropie: 140m2, po podlogach: 85m2, a kubatura pewnie polowa tego co normalnie maja (bo nisko i prawie same skosy - wynik b. niskiej scianki kolankowej i 35stC nachylenia dachu). Wiec m2 tez m2 nie rowne ;)