Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Pyxis: jezeli juz to moim zdaniem podawac zuzycie na m3, a nie m2. m2 m2 nie rowny - ja np. mam poddasza po stropie: 140m2, po podlogach: 85m2, a kubatura pewnie polowa tego co normalnie maja (bo nisko i prawie same skosy - wynik b. niskiej scianki kolankowej i 35stC nachylenia dachu). Wiec m2 tez m2 nie rowne ;)

Jasne, tylko wiekszosc z nas ma skosy. Jednak parterowki nie sa tak popularne.

Jakos tak m2 jest bardziej "obrazowy" niz m3. Zreszta w miare dokladne obliczenie kubatury domu to juz troszke wiecej rachunkow i mysle, ze z tego tytulu rozbieznosci by sie tylko powiekszyly. To co jest podawane w projektach jako kubatura, to jest wraz z przegrodami wszystkimi (zewnetrznymi tez)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne, tylko wiekszosc z nas ma skosy. Jednak parterowki nie sa tak popularne.

Jakos tak m2 jest bardziej "obrazowy" niz m3. Zreszta w miare dokladne obliczenie kubatury domu to juz troszke wiecej rachunkow i mysle, ze z tego tytulu rozbieznosci by sie tylko powiekszyly. To co jest podawane w projektach jako kubatura, to jest wraz z przegrodami wszystkimi (zewnetrznymi tez)

Moze masz racje - u mnie obliczenie kubatury na poddaszu to wyzsza matematyka ;) Ale mimo to - poddasze poddaszu nie rowne. No ale mozna to przebolec, jakis margines bledu moze byc.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - co z piwnicami? :) Ja mam 140m2 piwnic z czego gdzies ponad polowe lekko dogrzewam. Wiadomo, ze na ogrzewanie piwnic idzie znacznie mniej energii niz na ogrzewanie domu (w zaleznosci od temperatury na zewnatrz - od 2 do nawet 5-6 x mniej :-) To nie takie proste ;)

Lukasz: Idea bardzo fajna, tylko "martwi" mnie umiejscowienie wymiennika nieco. Pod plyta faktycznie jest ciut cieplej, ale jak zaczniesz z tamtad zabierac cieplo, to zwiekszy sie jego wymiana z domem (zwiekszy sie ronica temperatur). Pewnie ja jakies male wartosci, ale sama idea jest sprawdzona?

Powiem tak - nie wiem czy to sprawdzone, ale należałoby zwrócić uwagę, że tak czy inaczej jeżeli zwiększy się wymiana ciepła płyta fundamentowa - grunt, a ja to ciepło odzyskam to i tak jestem do przodu, chociażby z tego względu, że PC przyjmując temp zimowe ma współczynnik np. 1:3, a nie 1:1. Podobno ktoś kiedyś pisał o takim rozwiązaniu, ale nie pamiętam kto :/ Rozwiązanie zaproponował Henok, on raczej przed zrobieniem czegokolwiek przelicza czy to się opłaca :D

D&A: Szukamy tylko przyblizenia. W miare dokladnego, ale to nie apteka. :-)

Myslalem juz co zrobic z "podpiwniczonymi" i tu nie mam dobrego pomyslu. To samo jak ktos sobie zafundowal grzanie garazu.

Nie mam piwnicy i trudno mi oszacowac ile energii takie grzanie pochlania. Mozesz to sam oszacowac w przyblizeniu, jaki procentowy wklad w calosc CO to stanowi (np zakrecenie piwnicy na kilka dni ze stala temperatura na zewnatrz jak to bylo w oststnim tygodniu).

Mozna to tez potraktowac jako element konstrukcji domu i zaliczyc do grzania pow uzytkowej domu. W koncu nikt Ci nie kazal robic piwnicy a juz na pewno ja ogrzewac ;-)

poprzednia doba 2,8 kwh

obecna 9,5 kwh

dziś pompa podgrzała cały dom z 20,5 do 21,5

dopiero w trakcie dnia podkręciłem krzywą z o.40 na o,60

jutro rusza z 0,70

fajnie pompa pracuję bez przerw modulacja 30%

wniosek

nie warto obniżać temperatury

chałupa bierze obecnie regularnie 5,5-6 kwh

[dziś chałupa była niestety często wietrzona przez drzwi i balkony-elektryk i meblarze

Edytowane przez malux20

Jak macie ustawione stopniominuty i histerezę, mam krzywą 35st przy 0 na zewnątrz i myślę nad zmniejszeniem na 30st

Krzywą 35 mam ustawione po to aby pompa chodziłą jak najdłużej w nocy gdzie prąd mam po 0,35zł w dzień się wogóle nie włącza prąd po 0,70zł , tylko problemem jest to że na tą chwilę mam w domu 24st, dla m,nie za ciepło.

Jak zrobić żeby puszczać w posadzkę max 30st i żeby pompa długo pracowała bez przerw??

Jak macie ustawione stopniominuty i histerezę, mam krzywą 35st przy 0 na zewnątrz i myślę nad zmniejszeniem na 30st

Krzywą 35 mam ustawione po to aby pompa chodziłą jak najdłużej w nocy gdzie prąd mam po 0,35zł w dzień się wogóle nie włącza prąd po 0,70zł , tylko problemem jest to że na tą chwilę mam w domu 24st, dla m,nie za ciepło.

Jak zrobić żeby puszczać w posadzkę max 30st i żeby pompa długo pracowała bez przerw??

Jeżeli gdy temperatura zewnętrzna zacznie spadać a w domu zacznie się robić coraz cieplej to masz za wysoką krzywą. I na odwrót. Jeżeli temperatura w domu zacznie spadać to masz za nisko. Jeżeli nie będzie różnicy to wystarczy obniżyć temperatury.

Jeżeli gdy temperatura zewnętrzna zacznie spadać a w domu zacznie się robić coraz cieplej to masz za wysoką krzywą. I na odwrót. Jeżeli temperatura w domu zacznie spadać to masz za nisko. Jeżeli nie będzie różnicy to wystarczy obniżyć temperatury.

Tyle to ja wiem, tylko jak ustawię krzywą na 30st to pompa zacznie w nocy sie wyłączać i o 6rano sterownik okojowy da jej zakaz włączania aż do 13 gdzie mam dwie godziny taniego prądu, pytanie co lepiej pozmieniać , czy ładować chałupę do 24st w tanim prądzie czy pozwolić jej się włączać w drogiej i mieć stałą temp.?

Tyle to ja wiem, tylko jak ustawię krzywą na 30st to pompa zacznie w nocy sie wyłączać i o 6rano sterownik okojowy da jej zakaz włączania aż do 13 gdzie mam dwie godziny taniego prądu, pytanie co lepiej pozmieniać , czy ładować chałupę do 24st w tanim prądzie czy pozwolić jej się włączać w drogiej i mieć stałą temp.?

Masz czujnik zewnętrzny czy wewnętrzny?

Masz podobny problem do mojego, musisz wyczaić na początek przy jakiej temp. podłogi czujesz się komfortowo w domku, ustaw krzywą na dodatnich temp. tak jak masz temp. podłogi a na ujemnych daj stopień wyżej, jeśli masz możliwość ustawienia podbicie w niskiej taryfie to daj +1 stopień a histerezę najmniejszą np. 0.2 stopnia (0.1 nie dawaj bo lubi przeskakiwać właśnie o 0.1 i PCi będzie ci się wąłczała bez potrzeby) . Ja mam tak ustawione i na razie się sprawdza, poczekać muszę tylko na mrozy i dostosować krzywą .

Ja jeszcze rozważam taką możliwość : w nocy usunąć 4 godziny grzania a w to miejsce dołożyć 2 godziny w drogiej taryfie po południu, czyli w nocy 4god. i w dzień 4 godz.

G12 jest dla nas trochę źle pomyślana, po prostu w dzień jest za mało tanich godzin.

Edytowane przez k***a*z

Masz podobny problem do mojego, musisz wyczaić na początek przy jakiej temp. podłogi czujesz się komfortowo w domku, ustaw krzywą na dodatnich temp. tak jak masz temp. podłogi a na ujemnych daj stopień wyżej, jeśli masz możliwość ustawienia podbicie w niskiej taryfie to daj +1 stopień a histerezę najmniejszą np. 0.2 stopnia (0.1 nie dawaj bo lubi przeskakiwać właśnie o 0.1 i PCi będzie ci się wąłczała bez potrzeby) . Ja mam tak ustawione i na razie się sprawdza, poczekać muszę tylko na mrozy i dostosować krzywą .

Ja jeszcze rozważam taką możliwość : w nocy usunąć 4 godziny grzania a w to miejsce dołożyć 2 godziny w drogiej taryfie po południu, czyli w nocy 4god. i w dzień 4 godz.

G12 jest dla nas trochę źle pomyślana, po prostu w dzień jest za mało tanich godzin.

Histerezę mam na 10st to jest ustawienie fabryczne w danfoss, jakoś nie wyobrażam sobie ustawienia histerezy na 0,2 u mnie jest to w stopniach celcjusza, jak zmniejszę histerezę to pompa będzie się częściej włączać bo histereza mała

Sprawź czy jest dostępna u dostawcy inna taryfa, jamam tanią w godz. 22-7 i 13-16.

Moja histereza jest w stopniach, jeśli masz 10 stopni a krzywa 24 stopnie np. dla 0 na zew. to PCi będzie ci grzała do 34 stopni

No to u mnie histereza to całkiem co innego, cytat z instrukcji:

Ustawienie które odnosi się do różnicy między bieżącą temperaturą zasilania t1 i obliczoną temperaturą zasilania t2.

Czyli rzeczywiste zaslanie mam np 23st a obliczone 27 to pompa nadal stoi , jeśli rzeczywiste mam 23 a obliczone 33 to pompa startuje , tylko ciekawe czy to tak samo działa kiedy pompa ma się już wyłączyć, bo dochodzą jeszcze stopniominuty.

Porąbane to dla mnie,

No to u mnie histereza to całkiem co innego, cytat z instrukcji:

Ustawienie które odnosi się do różnicy między bieżącą temperaturą zasilania t1 i obliczoną temperaturą zasilania t2.

Czyli rzeczywiste zaslanie mam np 23st a obliczone 27 to pompa nadal stoi , jeśli rzeczywiste mam 23 a obliczone 33 to pompa startuje , tylko ciekawe czy to tak samo działa kiedy pompa ma się już wyłączyć, bo dochodzą jeszcze stopniominuty.

Porąbane to dla mnie,

No to niezły młyn sprezentował ci producent pompy, mój sterownik jest prosty jak budowa cepa ;-)

Histerezę mam na 10st to jest ustawienie fabryczne w danfoss, jakoś nie wyobrażam sobie ustawienia histerezy na 0,2 u mnie jest to w stopniach celcjusza, jak zmniejszę histerezę to pompa będzie się częściej włączać bo histereza mała

Mogę tylko nie wiem czy mi starczy ciepłą do 13 a później do 22 czy nie lepiej ładować w nocy wyżej i nie korzystać z drogiego prądu.

dwie godziny grzania w nocy = jednej godzinie grzania w dzień