Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Mogę tylko nie wiem czy mi starczy ciepłą do 13 a później do 22 czy nie lepiej ładować w nocy wyżej i nie korzystać z drogiego prądu.

dwie godziny grzania w nocy = jednej godzinie grzania w dzień

A jak szybko ci się dom wychładza? U mnie w okolicach zera od 6 rana do 21 temperatura spada o 0,5-1 stopień. Gdy jest poniżej zera pompa zaczyna mi wchodzić w drogą taryfę. I tak do -27 gdy pracuje 24h/dobę :yes:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to niezły młyn sprezentował ci producent pompy, mój sterownik jest prosty jak budowa cepa ;-)

Jeszcze dostałem sterownik, taki czujnik temperatury do pokoju, który na bierząco niweluje krzywą grzania w zależności od temp na zewnątrz i od temperatury w domu, ale na razie tego nie założyłem bo już wogólę się nie połapie.

PS . Mój sterownik też jest prosty, najważniejsze funkicje jakie ma to stopniominuty i histereza, no i rysuje wykresy wszystkich temperatur - po tym wiem kiedy pompa w nocy chodziła alb jakie miała tem z dolnego źródła, mam jeszcze dostęp online przez net:D

A i zapomniał bym pompę kupiłem sobie sam podłogówkę zrobiłem sam (z kumplem) i odwierty zrobili mi oddzielnie i wszystko działa i nie kosztowało milionów:lol2:

A jak szybko ci się dom wychładza? U mnie w okolicach zera od 6 rana do 21 temperatura spada o 0,5-1 stopień. Gdy jest poniżej zera pompa zaczyna mi wchodzić w drogą taryfę. I tak do -27 gdy pracuje 24h/dobę :yes:

Tak samo mi się wychładza , tylko ja nie mam jeszcze drzwi wewnętrznych ale to chyba nie ma już tak wielkiego wpływu.

Tyle to ja wiem, tylko jak ustawię krzywą na 30st to pompa zacznie w nocy sie wyłączać i o 6rano sterownik okojowy da jej zakaz włączania aż do 13 gdzie mam dwie godziny taniego prądu, pytanie co lepiej pozmieniać , czy ładować chałupę do 24st w tanim prądzie czy pozwolić jej się włączać w drogiej i mieć stałą temp.?

To odwieczny problem ;-) Dlatego moj bufor 1000l uwazam za pomysl trafiony. Tj. ja go "odziedziczylem" - ot byl wiec go wykorzystalem w instalacji PC. I robie tak, ze laduje bufor do wyzszych temperatur (srednio o 8-10stC wyzej niz trzeba) co w takie dni jak teraz pozwala "wytrwac" wylacznie w taniej taryfie. 10stC przy tej pojemnosci baniaka to blisko 12kWh - przy temperaturach takich jak obecne (5-8stC) wydluza to cykl grzania gdzies o 4-5h. To calkiem sporo :) Choc szczerze mowiac najchetniej napisalbym sobie swoj sterownik bo strasznie duzo zmiennych i warunkow jest - normalne sterowniki sobie z tym nie radza... :)

Ale co chcialem przekazac -> lepiej IMHO grzac z troche gorszym COPem do wyzszych temperatur ale w taniej taryfie, niz dogrzewac w drogiej. Wyjdzie drozej. Dochodzi kwestia komfortu - u mnie tez po wylaczeniu ogrzewania dom wychladza sie o 0,5-1stC / dobe (!) ale juz po 6-8h od wylaczenia ogrzewania komfort znacznie spada (podloga przestaje "zionac promieniowaniem" ;) i po prostu robi sie chlodno - mimo tego ze termometr praktycznie ani nie drgal w dol. Taka specyfika podlogowki (to dzieki niej mozemy grzac o 2-3stC nizej od kaloryferow, a komfort jest taki sam - ale to ma zastosowanie tylko jak podloga ma odpowiednia temperature).

Edytowane przez Daga&Adam

No tak , tylko gdzie ja bym ten bufor postawił?? a pozatym to ja tez jadę tylko w taniej ale jestem jeszcze na regulacjach i chyba muszę jechać na szkolenie dotyczące sterowników:D

No ale jak obniżysz temperaturę komfortową i ekonomiczną (u mnie tak się nazywają, nie wiem jak u ciebie) o taką samą wartość, to nic z czasem się nie stanie (jedynie może się skrócić) a temperatury spadną do akceptowalnych.

do wczoraj miałem krzywą 0,40 wczoraj najpierw podbiłem na 0,6 a na noc 0,7

temp obniżona 17,5

komfort 22,5

w nocy wzieła okolo 6 kwh [ fakt że w domu 22 wszedzie]

zimniejsza noc , wyższa krzywa spowodowała właćzenie ogrzewania

zobaczymy co przyniesie dzień

chce wyczuć krzywą , trzymać wysoką temp w komforcie a jedynie skracać czas komfortowej

także poprzednia doba to około 15, 5 kwh

22 to jednak bardzo cieplo

chyba pompa zaczeła brać coś na cwu[wieczorem podłaćzyłem ]

Edytowane przez malux20

To odwieczny problem ;-) Dlatego moj bufor 1000l uwazam za pomysl trafiony.

Ja poki co probuje grzac tylko w taniej (98%) i akumulowac w wylewkach. Zrobilem takie 8-9cm zeby cos tego ciepla zgromadzily. Testem beda naprawde zimne dni i wtedy sie okaze, czy pompa nie bedzie musiala tez pogrzac w taryfie drogiej, zeby nie oczuwac jakiegos dyskomfortu. Nie omieszkam o wynikach poinformowac :-)

Bufor to jednak dodatkowe straty i nizszy COP + komplikacja drobna instalacji, dlatego sie nie palilem do tego pomyslu.

Ja poki co probuje grzac tylko w taniej (98%) i akumulowac w wylewkach. Zrobilem takie 8-9cm zeby cos tego ciepla zgromadzily. Testem beda naprawde zimne dni i wtedy sie okaze, czy pompa nie bedzie musiala tez pogrzac w taryfie drogiej, zeby nie oczuwac jakiegos dyskomfortu. Nie omieszkam o wynikach poinformowac :-)

Ja mam pompe 9kW wiec nie ma opcji, zeby w drogiej taryfie w lutym jak przyjdzie -20st pare dni pod rzad sie nie wlaczala :-) Zapotrzebowanie mam wyliczone "na styk" - 9kW razem z CWU. Ty masz pompe 12kW, a taniej taryfy mamy tylko 10h, czyli zeby pompa nie wlaczyla sie w drogiej taryfie musialbys miec obliczona wymagana moc cieplna domu na 5kW (a faktycznie gdzies na 4kW bo jeszcze trzeba odjac CWU). To nierealne :-) Szczegolnie, ze masz duzy (mniejwiecej tak jak moj) dom.

Bufor to jednak dodatkowe straty i nizszy COP + komplikacja drobna instalacji, dlatego sie nie palilem do tego pomyslu

Owszem - jakbym robil wszystko od zera to tez bym pewnie bufora nie dal. Ale widze, ze duzy bufor ma zalety - szczegolnie w takich okresach gdzie jest 0-5stC, a to przeciez esencja i wiekszosc jesieni/zimy/wiosny :-) Straty - niewielkie (moj jest oblozony 30cm welny), nizszy COP - jak grzejesz wyzej - owszem, ale jak policzysz COP 3 w taniej taryfie po 0,322 pln = 0,107 pln, a COP 3,5 w drogiej taryfie po 0,58 pln = 0,165 pln to jednak grzanie do wyzszych temperatur z gorszym COPem ale w taniej taryfie wychodzi mimo wszystko duzo taniej :)

Ja mam taniej tylko 9h (od 21-6, oprócz weekendów) i prędzej pompa zaczyna mi wyjeżdżać poza tanią. Bufor moim zdaniem byłby mi zbędny.

Ja zaluje ze nie wzialem mocniejszej pompy 12kW - wtedy moglbym w chlodniejsze dni mocniej w nocy doladowac bufor i mialbym z tego tytulu spore oszczednosci. A skoro mam obliczeniowa moc 9kW i pompe 9kW no to nie ma skad tego ciepla wziasc do ladowania bufora :) Ale ogolnie jestem zadowolony - zeszly sezon zakonczylem kwota 2,2k pln za CO+CWU (http://www.mojeco.pl/2011) co jak dla mnie jest fantastycznym wynikiem ;) W tym roku IMHO bedzie lepiej bo dopracowalem troche sterowanie, a przede wszystkim notoryczne wychodzenie grzania CWU w drogiej taryfie (co duzo kosztuje! :)

Ja zaluje ze nie wzialem mocniejszej pompy 12kW - wtedy moglbym w chlodniejsze dni mocniej w nocy doladowac bufor i mialbym z tego tytulu spore oszczednosci. A skoro mam obliczeniowa moc 9kW i pompe 9kW no to nie ma skad tego ciepla wziasc do ladowania bufora :) Ale ogolnie jestem zadowolony - zeszly sezon zakonczylem kwota 2,2k pln za CO+CWU (http://www.mojeco.pl/2011) co jak dla mnie jest fantastycznym wynikiem ;) W tym roku IMHO bedzie lepiej bo dopracowalem troche sterowanie, a przede wszystkim notoryczne wychodzenie grzania CWU w drogiej taryfie (co duzo kosztuje! :)

Powiem ci, że już przestałem się martwić tą pracą PC w drogiej taryfie. Różnica między bardzo srogą zimą dwa lata temu, a zeszłoroczną dość łagodną to tylko 200zł. Ewidentnie PC zaczyna mi się nudzić :D

30.11.2012 zużycie (CO+CWU): 14,2 (7,47 na 100m2) średnia za 7 dni: 16,01

temperaturę mam nastawioną na 20,5* rano około 8.00 było już wczoraj 21*, potem około 17.00-20.00 było 21,5* (piekarnik podwyższył temperaturę) i około 22.00 znów 21* (pompa tylko chodziła między 4 a 7 rano) do 4 dom wychłodził się do 20*

dziś z rana tez już było 21*

Kamila i Marcin

Zużycie w przeliczeniu na powierzchnię podobne do mojego :) Tylko te temperatury... Ja mam ustawione 22 w taniej taryfie i 21,5 w drogiej. Jak na razie PC chodzi tylko w taniej. Jak dla mnie troszkę za niskie temperatury, miałem w domu ustawione 21,5 i 21 i troszkę odczuwałem dyskomfort, ale to rzecz gustu. Napisz jaką masz wilgotność powietrza w domu. Ja mam póki co 55-60% i być może to właśnie ten parametr decyduje o odczuciach :) Mieszkamy od września.

lulukasz nie wiem jaka jest dokładna wilgotność, bo jak kupiliśmy stacje meteo to obok sterownika pompy (który wskazuje dobrą temperaturę) stacja pokazywała 25* i wilgotność około 55-60%, dla nas 20,5-21 to jest ok, ale przy 21,5* ja już sie duszę i mam ochotę pootwierać okna.. każdy jest do innej temperatury przyzwyczajony..

jeśli chodzi o CWU to załącza się około 4 razy na dobę, że względu na to, że zbiornik stoi w dość chłodnym garażu (12-14*) i na CWU idzie około 4kWh

U mnie zbiornik CWU jest w garażu nieogrzewanym :) dopięty jest do ściany, obudowany. Garaż od środka jest ocieplony 10 cm styro, tak jak obudowa do zbiorników CWU (2x140l), dodatkowo w obudowie sam zbiornik i aparatura ocieplona wełną mineralną, ile weszło tyle jest. Ubytek temperatury prawie żaden. Bojlery mam kombinowane, dlatego 2 zbiorniki po 140l a nie dedykowany do PC, ale PC nagrzewa wodę na raz :)

Jak na razie PC włącza mi się 2 razy na dobę :)

Ty masz pompe 12kW, a taniej taryfy mamy tylko 10h, czyli zeby pompa nie wlaczyla sie w drogiej taryfie musialbys miec obliczona wymagana moc cieplna domu na 5kW (a faktycznie gdzies na 4kW bo jeszcze trzeba odjac CWU). To nierealne :-) Szczegolnie, ze masz duzy (mniejwiecej tak jak moj) dom.

Licze po cichu, ze sie uda nie zejsc ponizej 80-85% w taniej w te najzimniejsze miesiace. To praktyka pokaze i "bolesnie" zweryfikuje :-)

Owszem - jakbym robil wszystko od zera to tez bym pewnie bufora nie dal. Ale widze, ze duzy bufor ma zalety - szczegolnie w takich okresach gdzie jest 0-5stC, a to przeciez esencja i wiekszosc jesieni/zimy/wiosny :-) Straty - niewielkie (moj jest oblozony 30cm welny), nizszy COP - jak grzejesz wyzej - owszem, ale jak policzysz COP 3 w taniej taryfie po 0,322 pln = 0,107 pln, a COP 3,5 w drogiej taryfie po 0,58 pln = 0,165 pln to jednak grzanie do wyzszych temperatur z gorszym COPem ale w taniej taryfie wychodzi mimo wszystko duzo taniej :)

Jesli masz podlicznik to przelicz z jaka moca pracuje pompa przy grzaniu bufora powiedzmy do 45*C. COP 3 jest tutaj nierealny. To praktycznie jak grzanie CWU i raczej bedzie blizej 2,5.

Bufor 1000l grzany o 10*C to troszke ponad 11kWh energi, czyli w Twoim przypadku jakas 1h15min pracy Pompy 9kW. Oj malusienko, malusienko :-)

Jesli masz podlicznik to przelicz z jaka moca pracuje pompa przy grzaniu bufora powiedzmy do 45*C. COP 3 jest tutaj nierealny. To praktycznie jak grzanie CWU i raczej bedzie blizej 2,5.

Przy grzaniu do 30st ok 1,9-2kW. Przy grzaniu do 40stC - 2,4-2,5kW. Czyli w pierwszym wypadku wychodzi COP ok 4,5, w drugim COP 3,6. Przy grzaniu do 52stC (tyle ma max w szczytowym grzaniu CWU) zuzywa ok 3,3kW czyli COP = 2,7.

Tutaj masz prosty przyklad:

http://www.mojeco.pl/?realform=1&offset=-172800&endoffset=-86400&sensor%5B%5D=107CB56C02080038&sensor%5B%5D=10073B5E0208007E&sensor%5B%5D=FFFFFFFFFFFFFFFF&show_stats=1&showLegend=1

(opadajace wykresy GZ zasilania ignoruj - patrz tylko na momenty jak rosnie bo wtedy pompa sobie chodzi :)

Bufor 1000l grzany o 10*C to troszke ponad 11kWh energi, czyli w Twoim przypadku jakas 1h15min pracy Pompy 9kW. Oj malusienko, malusienko :-)

x 2 (bo dwa razy dziennie mamy okres taniej taryfy) x niech bedzie 200 takich "srednich" dni w roku x 2kWh = 800kWh. W taniej to kosztuje 250 pln, w drogiej 460 pln - roznica =~ 200 pln. Niby malo ale droga nie chodzi ;)

Przy grzaniu do do tych 52*C pompa bierze 3,3kW mocy, ale nie daje niestety 9kW mocy grzewczej. Ona wraz ze zwiekszeniem roznicy temperatur miedzy DZ i GZ tez spada, wiec nie bedzie to na pewni podane przez Cibie COP=2,7. Pompa moc grzwcza bedzie miala (optymistycznie) na poziomie 8kW co daje COP=2,43 a przy bardziej realnych 7,5kW to COP w okolicach 2,28.

Co do wyliczen z dniami to juz nie bede polemizowal, bo planujesz chyba non stop uzywac bufora. Liczylem, ze to tylko w zimne dni jesli w nocy zostanie czasu w tanim pradzie.