Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ponieważ wprowadziłem się 29.11.2011 mogę w końcu podliczyć pierwszy koszt roczny przy zamieszkanym domu.

Od 01.12.2011 do 01.12.2012 PC zużyła 5794 kWh

W listopadzie było to 556,4 kWh

Trochę dużo. Poszukaj przyczyn (może termowizja?) Ale w drugim roku powinno być z 1000kWh mniej.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pow podobna do mojej, temperatury tez i zuzycie calkowite wraz z CWU praktycznie takie samo (U nas 2+1).

Napisz jaki masz dom. Jak ocieplony, jaka wentylacja itd. Stopka by sie przydala.

Zaraz dodam stopkę. Jeśli chodzi o dom, to jest z poddaszem użytkowym. Ogrzewanie wyłącznie podłogowe (dół kafle, góra panel drewniany) - 200m po podłogach. Dół posadzka 17 cm (w tym styropian 10cm). Góra posadzka 12 cm (w tym styropian 5 cm). Ściany Ytong 24 + 15 cm styropian. Okna MS 3 szybowe. Poddasze wełna Rockwool 20 cm + Isover 10 cm.

PC Pompa ciepła IVT HT Plus C9. Kolektor poziomy 800m, grunt gliniasty.

Dzisia przy temperaturze około -2-4 na zewnątrz dobowe zużycie na podliczniku to 26kWh :(

Trochę dużo. Poszukaj przyczyn (może termowizja?) Ale w drugim roku powinno być z 1000kWh mniej.

W drugim roku powinno faktycznie być lepiej, już po listopadzie widzę, że mam o 14% mniejsze zużycie, a przecież rok temu bez stałych domowników miałem dodatkowo niższe zużycie CWU.

Ale też nie nastawiam się na jakąś diametralną poprawę. U mnie jest bardzo dużo pomieszczeń nieogrzewanych, praktycznie połowa budynku, nie mam ścian od ich strony docieplonych od wewn. przez co mam dodatkowe straty ciepła.

No i mam dość wysoką temp. w pomieszczeniach 22-24 w dzień.

To raczej zbyt duże straty ciepła przez przegrody, a dokładnie przez strop drewniany, który muszę poprawić.

Miałem badanie termoziwyjne i generalnie cała wełna jest do poprawy.

Cwu + pompki obiegowe to 5-6kWh/24h, reszta to odmrażanie i c.o.

Przy temperaturach między +2 a +10 stopni zużycie całościowe (co+cwu+pompki) w granicach 12kWh/24h.

Pomimo -7 stopni dzisiaj rano sprężarka i tak nie pracowała z pełną mocą. Inwerter oscylował poniżej pełnej mocy.

Jak podajesz zuzycie, to wiadomo, ze zawiera tez prace pomp obiegowych i rozmrazania. Inaczej to nie ma sensu, bo nas nie iteresuje teoretyczny COP a raczej SPF. Jesli mozna rozbic to zuzycie na CO i CWU to jest super, bo wtedy wiadomo wiecej. Pozbywamy sie zaleznosci od ilosci i upodobvan domownikow do zazywania cieplych kapieli :-)

Jesli rozumiem, masz dom parterowy. Jak mozna spierniczyc polozenie welny na plaskim drewnianym stropie nad czescia mieszkalna (bo jak rozumiem to masz do poprawy) ? Co tam mozna zrobic zle? :-)

Oj można można. Strop ma pow. 130m2, od góry przykręcone płyty mfp, od spodu płyty g-k i wełna i środku wełna.

Po badaniu termowizyjnym zdjąłem płyty i okazało się, że wełna jest zupełnie spłaszczona, w większości w nie dokładnie docięta (za wąska i za krótka), w niektórych miesjcach zamiast normalnej wełny były tylko takie strzępy powciskane...itd itd...

Uzupełniam wełnę, nabijam kantówki na cały strop w poprzek, między nie znowu wełna i na to płyty mfp. Do tego obie ściany szczytowe bardzo świecą od wewnątrz i ogrzewają strych. Jedna już jest ocieplona, druga w innym terminie.