Liwko 03.12.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ponieważ wprowadziłem się 29.11.2011 mogę w końcu podliczyć pierwszy koszt roczny przy zamieszkanym domu. Od 01.12.2011 do 01.12.2012 PC zużyła 5794 kWh W listopadzie było to 556,4 kWh Trochę dużo. Poszukaj przyczyn (może termowizja?) Ale w drugim roku powinno być z 1000kWh mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 03.12.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Pow podobna do mojej, temperatury tez i zuzycie calkowite wraz z CWU praktycznie takie samo (U nas 2+1). Napisz jaki masz dom. Jak ocieplony, jaka wentylacja itd. Stopka by sie przydala. Zaraz dodam stopkę. Jeśli chodzi o dom, to jest z poddaszem użytkowym. Ogrzewanie wyłącznie podłogowe (dół kafle, góra panel drewniany) - 200m po podłogach. Dół posadzka 17 cm (w tym styropian 10cm). Góra posadzka 12 cm (w tym styropian 5 cm). Ściany Ytong 24 + 15 cm styropian. Okna MS 3 szybowe. Poddasze wełna Rockwool 20 cm + Isover 10 cm. PC Pompa ciepła IVT HT Plus C9. Kolektor poziomy 800m, grunt gliniasty. Dzisia przy temperaturze około -2-4 na zewnątrz dobowe zużycie na podliczniku to 26kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 03.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Trochę dużo. Poszukaj przyczyn (może termowizja?) Ale w drugim roku powinno być z 1000kWh mniej. W drugim roku powinno faktycznie być lepiej, już po listopadzie widzę, że mam o 14% mniejsze zużycie, a przecież rok temu bez stałych domowników miałem dodatkowo niższe zużycie CWU. Ale też nie nastawiam się na jakąś diametralną poprawę. U mnie jest bardzo dużo pomieszczeń nieogrzewanych, praktycznie połowa budynku, nie mam ścian od ich strony docieplonych od wewn. przez co mam dodatkowe straty ciepła. No i mam dość wysoką temp. w pomieszczeniach 22-24 w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.12.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Malux, pompa Ci zamarzła, że przestałeś podawać zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Pompa powietrze-woda.Zużycie w ostatniej dobie 22kWh na c.o., cwu i pompki obiegowe przy temperaturach na zewnątrz od -7 do -2 stopni C.Temp w domu 22 stopnnie C całą dobe bez zmian.Dom 130m2, obciążenie cieplne 5,5kW, zapotrzebowanie na ciepło 27GJ/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Podawanie zuzycia za okres 24h to troszke malo miarodajne. Okres tygodnia wydaje sie byc takim rozsadnym minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Nie pamietam dokładnie wartości ale chyba 118kWh w ciągu 7 dni.Średnio około 16kWh/24h w tym c.o., cwu, pompki i odmrażanie pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jak na 130m2 to niemalo. Chyba ze zuzywacie jakos "ponadnormatywnie" spore ilosci CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 To raczej zbyt duże straty ciepła przez przegrody, a dokładnie przez strop drewniany, który muszę poprawić.Miałem badanie termoziwyjne i generalnie cała wełna jest do poprawy.Cwu + pompki obiegowe to 5-6kWh/24h, reszta to odmrażanie i c.o.Przy temperaturach między +2 a +10 stopni zużycie całościowe (co+cwu+pompki) w granicach 12kWh/24h.Pomimo -7 stopni dzisiaj rano sprężarka i tak nie pracowała z pełną mocą. Inwerter oscylował poniżej pełnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Poza tym to nowy dom i pierwszy sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jak podajesz zuzycie, to wiadomo, ze zawiera tez prace pomp obiegowych i rozmrazania. Inaczej to nie ma sensu, bo nas nie iteresuje teoretyczny COP a raczej SPF. Jesli mozna rozbic to zuzycie na CO i CWU to jest super, bo wtedy wiadomo wiecej. Pozbywamy sie zaleznosci od ilosci i upodobvan domownikow do zazywania cieplych kapieli Jesli rozumiem, masz dom parterowy. Jak mozna spierniczyc polozenie welny na plaskim drewnianym stropie nad czescia mieszkalna (bo jak rozumiem to masz do poprawy) ? Co tam mozna zrobic zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Oj można można. Strop ma pow. 130m2, od góry przykręcone płyty mfp, od spodu płyty g-k i wełna i środku wełna.Po badaniu termowizyjnym zdjąłem płyty i okazało się, że wełna jest zupełnie spłaszczona, w większości w nie dokładnie docięta (za wąska i za krótka), w niektórych miesjcach zamiast normalnej wełny były tylko takie strzępy powciskane...itd itd...Uzupełniam wełnę, nabijam kantówki na cały strop w poprzek, między nie znowu wełna i na to płyty mfp. Do tego obie ściany szczytowe bardzo świecą od wewnątrz i ogrzewają strych. Jedna już jest ocieplona, druga w innym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 z ociepleniem poddasza walczę w domu trzymam 21,5-22 w nocy do minus 4 w dzień 0do 1pompa bierze 9,5do 10 kwh doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A ile z tego pobierają pompki, a ile cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 cała pompa z obiegówką i elektroniką bez cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 04.12.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 U mnie zużycie jest jak widac wyżej i nie wiem jak je interpretować. Tymbardziej, że to nowy dom i pierwszy sezon grzewczy.Chyba zamontuję ciepłomierz i wtedy zobaczę ile tak na prawdę energii potrzebuje budynek. Wtedy będzie wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 04.12.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 listopad około 8,5 kwh na dobę ogrzewanie tylko grzejnikowe. Pompa Tri 11 Atlantica, tem. w domu ustawiona 19 stopni bez ciepłej wody dom 122 m2 parter (tylko ogrzewany) z możliwością wykorzystania poddasza o 80 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.12.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Już niedługo będzie można zamienić pc na kocioł tańszy i sprawniejszy - producenci drogich pc muszą obniżyć ceny dane ze str http://www.ecat-polska.pl/parametry-techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Już niedługo będzie można zamienić pc na kocioł tańszy i sprawniejszy - producenci drogich pc muszą obniżyć ceny dane ze str http://www.ecat-polska.pl/parametry-techniczne Oby. Mam nadzieję że ceny nie zejdą razem z jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.12.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Już niedługo będzie można zamienić pc na kocioł tańszy i sprawniejszy Pożyjemy, zobaczymy, na razie to opowieści drzewa sandałowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts