Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już niedługo będzie można zamienić pc na kocioł tańszy i sprawniejszy - producenci drogich pc muszą obniżyć ceny

dane ze str

http://www.ecat-polska.pl/parametry-techniczne

"Mówiąc w skrócie, Rossi po wielu latach badań i eksperymentów, znalazł sposób na to, by wzbudzić i utrzymać reakcję fuzji jądrowej pomiędzy niklem a wodorem, w temperaturze około 130 oC tzw. zimnej fuzji."

To raczej "sny chorego". ;-)

listopad około 8,5 kwh na dobę ogrzewanie tylko grzejnikowe. Pompa Tri 11 Atlantica, tem. w domu ustawiona 19 stopni bez ciepłej wody dom 122 m2 parter (tylko ogrzewany) z możliwością wykorzystania poddasza o 80 m2

tank wygląda ok jak masz zrobiony dom

metry mamy te same

wydłużam jednak czas komfortowy z 4 do 6h

zmniejszam krzywą z 60 na 40

zobaczymy czy będą ciągle 10kwh

Edytowane przez malux20

A ja chyba przejdę na G11, PCi grzeje w nocy gdy jest tanio - to dobrze, ale cały dzień nie ma nikogo w domu kiedy jest najcieplej, wieczorem jest chłodnawo tzn. 22 stopnie (jesteśmy rodziną zmarzluchów) albo w G12 dołożę pompie dwie dodatkowe godziny po południu .

No to mamy 2 skrajnie ronie wnioski. Ja wlasnie czekam az mi licznik racza na weekendowa przestawic. Jest rano godzinka wiecej i na weekend kiedy siedzimy raczej w domu jest taniej.

Chyba znacznie lepiej bys wyszedl kosztoowoj, jesli zamist zmieniac taryfe ustawisz na pompie tani prad od 13 do 16 albo lepiej od 14 do 17. Te 3h grzania w dzien to spokojnie wystarcza, zebys mial ten ukropik w domku wieczorem :-)

Popieram weekendową bo na prawdę się opłaca! Należy tylko zwrócić uwagę na to by pompa popracowała odpowiednio w nocy z niedzieli na poniedziałek. Może się bowiem tak zdarzyć (miałem tak w ostatni weekend) że chałupka nagrzeje się od 14 w sobotę i przez całą niedzielę i w nocy z Ni na Po nie będzie potrzeby grzania, jednak później dojdzie do tego postój przez prawie cały dzień w Po i temp w domu może spaść więcej niż 0,5o a to już wpłynie na komfort.

A gdzie Ty widzisz tu okrucieństwo?!?

Szwagier porządny chłop i mieszka 100 m ode mnie (jeździć nie trza) i jeszcze ma saunę (zawsze dodatkowy powód by się spotkać) i swojskiej gorzałki pełne piwnice (głowa rano nie boli!).

Praca DRWALA to jego hobby. Czasami nawet mu pomagam w lesie ;).

Próbuję namówić go by zainstalował sobie zbiornik buforowy, jeszcze kilka flaszek i zrozumie że warto!