Liwko 04.12.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Już niedługo będzie można zamienić pc na kocioł tańszy i sprawniejszy - producenci drogich pc muszą obniżyć ceny dane ze str http://www.ecat-polska.pl/parametry-techniczne Do puki nie poznamy cen i więcej szczegółów, nie ma się czym podniecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Już niedługo będzie można zamienić pc na kocioł tańszy i sprawniejszy - producenci drogich pc muszą obniżyć ceny dane ze str http://www.ecat-polska.pl/parametry-techniczne "Mówiąc w skrócie, Rossi po wielu latach badań i eksperymentów, znalazł sposób na to, by wzbudzić i utrzymać reakcję fuzji jądrowej pomiędzy niklem a wodorem, w temperaturze około 130 oC tzw. zimnej fuzji." To raczej "sny chorego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Taak.Tania energia dla maas.To na dobranockę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) listopad około 8,5 kwh na dobę ogrzewanie tylko grzejnikowe. Pompa Tri 11 Atlantica, tem. w domu ustawiona 19 stopni bez ciepłej wody dom 122 m2 parter (tylko ogrzewany) z możliwością wykorzystania poddasza o 80 m2 tank wygląda ok jak masz zrobiony dom metry mamy te same wydłużam jednak czas komfortowy z 4 do 6h zmniejszam krzywą z 60 na 40 zobaczymy czy będą ciągle 10kwh Edytowane 4 Grudnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 ja dochodzę do wniosku że będę miał weekendową taryfę ale grzać będę bez oglądania się na taryfyreszta domu wybitnie ustawię na tańszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 05.12.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 A ja chyba przejdę na G11, PCi grzeje w nocy gdy jest tanio - to dobrze, ale cały dzień nie ma nikogo w domu kiedy jest najcieplej, wieczorem jest chłodnawo tzn. 22 stopnie (jesteśmy rodziną zmarzluchów) albo w G12 dołożę pompie dwie dodatkowe godziny po południu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 A ja chyba przejdę na G11, PCi grzeje w nocy gdy jest tanio - to dobrze, ale cały dzień nie ma nikogo w domu kiedy jest najcieplej, wieczorem jest chłodnawo tzn. 22 stopnie (jesteśmy rodziną zmarzluchów) albo w G12 dołożę pompie dwie dodatkowe godziny po południu . No to mamy 2 skrajnie ronie wnioski. Ja wlasnie czekam az mi licznik racza na weekendowa przestawic. Jest rano godzinka wiecej i na weekend kiedy siedzimy raczej w domu jest taniej. Chyba znacznie lepiej bys wyszedl kosztoowoj, jesli zamist zmieniac taryfe ustawisz na pompie tani prad od 13 do 16 albo lepiej od 14 do 17. Te 3h grzania w dzien to spokojnie wystarcza, zebys mial ten ukropik w domku wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 05.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Popieram weekendową bo na prawdę się opłaca! Należy tylko zwrócić uwagę na to by pompa popracowała odpowiednio w nocy z niedzieli na poniedziałek. Może się bowiem tak zdarzyć (miałem tak w ostatni weekend) że chałupka nagrzeje się od 14 w sobotę i przez całą niedzielę i w nocy z Ni na Po nie będzie potrzeby grzania, jednak później dojdzie do tego postój przez prawie cały dzień w Po i temp w domu może spaść więcej niż 0,5o a to już wpłynie na komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Tego sie spodziewalem. Tzn takiego "rozregulowania" sie cykli grzania-postoju przez weekend. Na poczatek zalozylem, ze w sobote i w niedziele przestawie tylko tania taryfe na pompie popoludniem z 14-16 na 14-18 no i oczywiscie ranki do 7:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 05.12.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Ja chcę spróbować z dodatkowym podbiciem temp o jakieś 0,5o w niedzielne noce. Żona zapewne się ucieszy jak będzie 23o a ja będę miał pretekst by wybyć z domu i przy procentach pogadać z szwagrem (pali drewnem) o oszczędnym i bezobsługowym ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 [...] a ja będę miał pretekst by wybyć z domu i przy procentach pogadać z szwagrem (pali drewnem) o oszczędnym i bezobsługowym ogrzewaniu. Skad tyle okrucienstwa w stosunku do szwagra? Musial Ci chlopina zalezc za skore zdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 05.12.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 A gdzie Ty widzisz tu okrucieństwo?!? Szwagier porządny chłop i mieszka 100 m ode mnie (jeździć nie trza) i jeszcze ma saunę (zawsze dodatkowy powód by się spotkać) i swojskiej gorzałki pełne piwnice (głowa rano nie boli!). Praca DRWALA to jego hobby. Czasami nawet mu pomagam w lesie . Próbuję namówić go by zainstalował sobie zbiornik buforowy, jeszcze kilka flaszek i zrozumie że warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Dziś w nocy zejście do -12 stopni. Jutro zobaczymy interesujące odczyty z powietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) a jak w którymś z wątków pisałem o prognozach pogody, to zostałem odsądzony od czci i wiary W sumie to liczę na -30. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 05.12.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Damy radę na grzałkach elektrycznych, które też są w pompach gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Damy radę na grzałkach elektrycznych, które też są w pompach gruntowych. Hehe... w mojej tego nie ma. Grzalka (fuj!) ma jak dla mnie za maly COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 a jak w którymś z wątków pisałem o prognozach pogody, to zostałem odsądzony od czci i wiary Pisales o pogodowych zgadywankach (2 tyg w przyszlsc) a nie o prognozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 05.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 to chyba logiczne że PPW są mniej efektywne od gruntowych. ja wybrałem ją świadomie. miałem ekosyf i dla mnie nawet 30% większe koszty jakie wyjdą przy PW będa zadawalające. na gruntową nie miałem ani pieniędzy ani miejsca, pewnie jak większość powietrzowców;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 05.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Podsumowałem listopad a oto dane:Zużycie energii 445kWh na COiCWUIlość energii wyprodukowanej 6,719GJ co daje 1866kWhCOP 4,2193,62h pracy i wychodzi mi średnia moc PC 9,64kWIdą mrozy i COP na pewno spadnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.12.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Hehe... w mojej tego nie ma. Grzalka (fuj!) ma jak dla mnie za maly COP Jak to ? nie masz grzałki ? a ta 6kw w baniaku ? :żart: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts