Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż opaskowy i odprowadzenie wody z rynien jedną rurą PCV. Cy tak będzie dobrze?

tomson123

Recommended Posts

NIE!!!!!

Już gdzieś to było na forum, ale nie każę ci szukać jak niektórzy.

Woda z dachy będzie ci podsiakać pod fundament czy ławę. Wyjdzie tak jakbyś w czasie deszczu podlewał fundament.

Żeby było dobrze to jedna opaska od drenażu, a nad druga od odprowadzenia wody z dachu.

Tak przynajmniej wynika z mojej analizy tego forum i własnych ustaleń z wykonawcami.

Ja właśnie tak będę to robił, wychodzi drożej wiadomo, bo wiecej materiału, ale w końcu to Ty będziesz tam mieszkał pewnie do końca życia, więc warto zrobić raz a dobrze.

kupiecjudex zgodnie z rysunkiem woda z dachu będzie wpadać do rury odprowadzającej 10 m od drenażu i około 30 cm poniżej niego.

Zgodnie z moją logiką, aby woda z dachu cofnęła się do ławy fundamentowej musi najpierw wypełnić całą objętość rury o długości 120 metrów.

Na rysunku nic nie ma o łączeniu odpływu z rynien bezpośrednio z drenażem opasowym. (rzeczą oczywistą jest że wokół budynku będą oddzielne rury odprowadzające wodę z dachu - druga opaska).

Proszę o dalsze opinie dotyczące niniejszego rozwiązania.

ja mam zrobione tak jak Ty. Dokładniej rzecz biorąc mam jeszcze wkopaną studnie na łączeniu się drenażu i rur z deszczówki. Mam podgląd czy systemy odprowadzenia wody działają. Odpływ jest tak umieszczony, że jest poniżej wlotów. Ryzykiem co prawda jest cofnięcie się wody do drenażu, ale u mnie się nie obawiam, gdyż rura odprowadzająca ze studni, jest z dużym spadkiem...i wpięta do rowu melioracyjnego....a pozatym studnia najpierw by się przepełniła i wylała górą, niż cofnęła do drenów...

OK dzięki za odpowiedzi,

a jaka powinna być różnica poziomów w studzience pomiędzy rurą odprowadzającą a doprowadzającą wodę z deszczówki i drenażu?

Studzienkę o jakiej średnicy byście zastosowali? f0,5m czy większą umożliwiającą wejście do niej.

I jaką średnice rury odprowadzającej polecacie, w końcu to aż 120m.

Dodam że powierzchnia dachu to 398.00 m2

Edytowane przez tomson123

Dach masz duży, trochę mniejszy niż mój. Jak chcesz. Ale deszcze un as są ulewne, gwałtowne jak nie pada to nie pada ale jak lunie ... co ja będę tłumaczył. Problem w tym, że jaką masz pewność że wówczas wodę odbierze, i nie będdzie cofki??

Masz spadek, ok. Ale nie podejrzysz jak to wygląda podczas ulewy alno długich obfitych opdów. Są systemy zapobiegające cofaniu wody, jest tylko pytanie o kalkulację kosztów.

Rozumiem, ze srednica tej 120m rury bedzie przynajmniej rowna przekrojowi rury drenazowej+deszczowki.

nie zapominaj, ze taki odcinek rury tez stworzy juz jakis opor przeplywu a do tego ciezko bedzie to ustrojstwo wykopac tak zeby NIGDZIE woda nie miala 'pod gorke'.

czy rura bedzie wkopana ponizej przemarzania gruntu?? tez trzeba to wziasc pod uwage

jak juz ktos wspomnial przy dzisiejszych nawalnicach mozesz podlac sobie fundament.

ja mam 'podobny system' tyle, ze calkowicie niezalezny. Drenaz opaskowy odprowadza wode do 3 studni chlonnych (wkopanych w zwiru na 6m) a deszczowka jest odprowadzana osobna rura do stawku okolo 80m dalej (i 5 m nizej) - przy ulewach z tej rury woda 'porzadnie' sie leje.

dodatkowa rura 90m kosztowala jakies 300zl a przynajmniej mam spokoj.