tomson123 01.12.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Czy tak można zrobić? http://laemi.pl/temp/dren.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 01.12.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 NIE!!!!!Już gdzieś to było na forum, ale nie każę ci szukać jak niektórzy.Woda z dachy będzie ci podsiakać pod fundament czy ławę. Wyjdzie tak jakbyś w czasie deszczu podlewał fundament.Żeby było dobrze to jedna opaska od drenażu, a nad druga od odprowadzenia wody z dachu.Tak przynajmniej wynika z mojej analizy tego forum i własnych ustaleń z wykonawcami.Ja właśnie tak będę to robił, wychodzi drożej wiadomo, bo wiecej materiału, ale w końcu to Ty będziesz tam mieszkał pewnie do końca życia, więc warto zrobić raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomson123 01.12.2011 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 kupiecjudex zgodnie z rysunkiem woda z dachu będzie wpadać do rury odprowadzającej 10 m od drenażu i około 30 cm poniżej niego.Zgodnie z moją logiką, aby woda z dachu cofnęła się do ławy fundamentowej musi najpierw wypełnić całą objętość rury o długości 120 metrów.Na rysunku nic nie ma o łączeniu odpływu z rynien bezpośrednio z drenażem opasowym. (rzeczą oczywistą jest że wokół budynku będą oddzielne rury odprowadzające wodę z dachu - druga opaska).Proszę o dalsze opinie dotyczące niniejszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 01.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) jak na mój gust zawsze mozesz zamontowac na rurze odprowadzajacej wode z drenazu zawór zwrotny (zasuwe burzowa ) ktora uniemozliwi cofanie sie wody deszczowej do drenażu Edytowane 1 Grudnia 2011 przez dyzu007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.12.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ja mam zrobione tak jak Ty. Dokładniej rzecz biorąc mam jeszcze wkopaną studnie na łączeniu się drenażu i rur z deszczówki. Mam podgląd czy systemy odprowadzenia wody działają. Odpływ jest tak umieszczony, że jest poniżej wlotów. Ryzykiem co prawda jest cofnięcie się wody do drenażu, ale u mnie się nie obawiam, gdyż rura odprowadzająca ze studni, jest z dużym spadkiem...i wpięta do rowu melioracyjnego....a pozatym studnia najpierw by się przepełniła i wylała górą, niż cofnęła do drenów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 01.12.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Zrób jak na rysunku i będzie OK. http://img820.imageshack.us/img820/9623/dren.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomson123 01.12.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) OK dzięki za odpowiedzi,a jaka powinna być różnica poziomów w studzience pomiędzy rurą odprowadzającą a doprowadzającą wodę z deszczówki i drenażu?Studzienkę o jakiej średnicy byście zastosowali? f0,5m czy większą umożliwiającą wejście do niej.I jaką średnice rury odprowadzającej polecacie, w końcu to aż 120m. Dodam że powierzchnia dachu to 398.00 m2 Edytowane 1 Grudnia 2011 przez tomson123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 01.12.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dach masz duży, trochę mniejszy niż mój. Jak chcesz. Ale deszcze un as są ulewne, gwałtowne jak nie pada to nie pada ale jak lunie ... co ja będę tłumaczył. Problem w tym, że jaką masz pewność że wówczas wodę odbierze, i nie będdzie cofki??Masz spadek, ok. Ale nie podejrzysz jak to wygląda podczas ulewy alno długich obfitych opdów. Są systemy zapobiegające cofaniu wody, jest tylko pytanie o kalkulację kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 01.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Rozumiem, ze srednica tej 120m rury bedzie przynajmniej rowna przekrojowi rury drenazowej+deszczowki. nie zapominaj, ze taki odcinek rury tez stworzy juz jakis opor przeplywu a do tego ciezko bedzie to ustrojstwo wykopac tak zeby NIGDZIE woda nie miala 'pod gorke'. czy rura bedzie wkopana ponizej przemarzania gruntu?? tez trzeba to wziasc pod uwage jak juz ktos wspomnial przy dzisiejszych nawalnicach mozesz podlac sobie fundament. ja mam 'podobny system' tyle, ze calkowicie niezalezny. Drenaz opaskowy odprowadza wode do 3 studni chlonnych (wkopanych w zwiru na 6m) a deszczowka jest odprowadzana osobna rura do stawku okolo 80m dalej (i 5 m nizej) - przy ulewach z tej rury woda 'porzadnie' sie leje. dodatkowa rura 90m kosztowala jakies 300zl a przynajmniej mam spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts