lukep3 01.12.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 jak w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 plus no może jeden brak wymiennika ciepła montaż oczywiście pod warunkiem że kominek posiada wężownicę schładzającą ktura to nie jest stuprocentowym zabespieczeniem tego rodzaju kominków jak i pieców na paliwo stałe dlatego jestem zwolennikiem układów otwartych jeżeli chodzi o instalowanie kominka z płaszczem bądz pieca na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.12.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 mario nie pisz głupstw,jeźeli kominek jest zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującą normą, to zabezpieczenia termiczne są pewne,kwestią jest to, czy ktoś jest do tego przekonany,śmiało można instalować i uprościć instalację która jest tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 01.12.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Pisze o plusach z wlasniego doswiadczenia (malego ale zawsze Kominek z zamknietym systemem: prostszy system, brak wymiennika - brak strat temperatury (czasem nawet 10stopni) 1 pompa zamiast 2 brak koniecznosci montazu naczynia wzbiorczego, ktore przy zagotowniu kominka wyrzuca ogromne ilosci pary ktora potrafi zniszczyc niejeden salon, autor postu pyta o plusy wiec pisze TYLKO o plusach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.12.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 mario nie pisz głupstw, jeźeli kominek jest zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującą normą, to zabezpieczenia termiczne są pewne, kwestią jest to, czy ktoś jest do tego przekonany, śmiało można instalować i uprościć instalację która jest tańsza I tu z kolegą się nie zgodzę bo może zaistnieć sytuacja kiedy osiedle jest zaopatrywane w wodę z lokalnego ujęcia i wtedy jak nie ma prądu w okolicy to nie ma również wody w kranie no i nie ma co schłodzić kominka druga kwestja to kto zaręczy czy po 100 lub 500 zadziałaniem zabespieczenia faktycznie takie zabespieczenie zadziała i schłodzi kominek mam tu na myśli wytrzymałość materiałową jako że zabespieczenie takie to nic innego jak czynnik rozszeżający zamknięty w ograniczonej przestrzeni ktury rozszeżając się podwpływem temperatury 95 stopni i powoduje rozszeżenie się pożebrowanego miedzianego elemętu ktury naciska iglicę zaworu zadziała 1,2,10 ,100 raz i bóg wie raczy ile razy aż się rozczelni ja sam zastałem 3 takie przypadki wadliwego zabespieczenia kture nie funkcjonowały natomiast przy układzie otwartym nie ma co się zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Są jak są... (te plusy)... Bywają!Bywa, że robi się częstszy remont salonu i kominka...(jak zabezpieczenie nie zadziała... po raz 175 potrzebne...)Co jakiś czas - nowy wystrój!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 01.12.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 U mnie zabezpieczeniem jest: - chlodnica plaszcza, - zawor bezpieczenstwa 2,5 bara zrzucajacy nadmiar cisnienia do kanalizy - zawor bezpieczenstwa 3,0 bara w piwnicy - akumulator 90Ah + przetwornica do pomp + sterownika (a cieplo mam gdzie oddac - grzejniki w piwnicy 100m2 + garazu) - .....lopata do wyrzucenia wkladu na podworko . Teraz gdybym mial robic kominek jeszcze raz.....powaznie zastanowilbym sie nad kominkiem powietrznym z rozprowadzeniem. palac w kominku z PW zawsze jest ta podswiadoma mysl....'co jesli.....' ale jak pisalem ja poczatkujacy jestem - moze mi przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.12.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Panowie o czy Wy piszecie, albo czytajcie ze zrozumieniem, albo zapoznajcie się z zasadą działania tych urządzeń, napisałem jeźeli kominek jest zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującą normą, to zabezpieczenia termiczne są pewne, jakie pięćsetne zadziałanie zabezpieczenia, zadziałanie to przypadek, gdy temperatura płaszcza kominka przekroczy zadaną temperaturę, otworzy zawór i zacznie przepuszczać wodę przez płaszcz, żeby go schłodzić, jeżeli to się dzieje często, to znaczy, że nie są spełnione moje warunki, a wtedy trzeba wziąć za dupę instalatora, co do innych wydumanych sytuacji, to owszem, rozumując w ten sposób, to i w drewnianym kościele można dostać cegłą po głowę, sprowadźcie to wszystko do właściwych rozmiarów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W zasadzie - masz rację!Wiem o tym, ale jak miałbym wybrać dla siebie - robiłbym układ otwarty.A Ty? Prawo Murphy'egoJak się coś może zdarzyć - to znaczy - że musi się zdarzyć.Kiedyś... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 02.12.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 jako autor tematu dziekuje Wam za udzielone info - chciałem jakoś uporządkować wiedzę - słyszałem coś jeszcze na in plus: większa trwałość pompki i coś z utlenianiem na korzyść zamkniętego ale nie wiem co i jak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.12.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 z ust to mi wyjołeś adam_mk dlatego właśnie nie jestem zwolennikiem układów zamkniętych w tego typu urządzeniach jak kominek z płaszczem i piec na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts