Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek w układzie zamkniętym - czy są jakieś plusy takiego rozwiązania?

lukep3

Recommended Posts

plus no może jeden brak wymiennika ciepła montaż oczywiście pod warunkiem że kominek posiada wężownicę schładzającą ktura to nie jest stuprocentowym zabespieczeniem tego rodzaju kominków jak i pieców na paliwo stałe dlatego jestem zwolennikiem układów otwartych jeżeli chodzi o instalowanie kominka z płaszczem bądz pieca na paliwo stałe

mario nie pisz głupstw,

jeźeli kominek jest zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującą normą, to zabezpieczenia termiczne są pewne,

kwestią jest to, czy ktoś jest do tego przekonany,

śmiało można instalować i uprościć instalację która jest tańsza

Pisze o plusach z wlasniego doswiadczenia (malego ale zawsze :)

Kominek z zamknietym systemem:

prostszy system,

brak wymiennika - brak strat temperatury (czasem nawet 10stopni)

1 pompa zamiast 2

brak koniecznosci montazu naczynia wzbiorczego, ktore przy zagotowniu kominka wyrzuca ogromne ilosci pary ktora potrafi zniszczyc niejeden salon,

autor postu pyta o plusy wiec pisze TYLKO o plusach :)

mario nie pisz głupstw,

jeźeli kominek jest zainstalowany zgodnie ze sztuką i obowiązującą normą, to zabezpieczenia termiczne są pewne,

kwestią jest to, czy ktoś jest do tego przekonany,

śmiało można instalować i uprościć instalację która jest tańsza

I tu z kolegą się nie zgodzę bo może zaistnieć sytuacja kiedy osiedle jest zaopatrywane w wodę z lokalnego ujęcia i wtedy jak nie ma prądu w okolicy to nie ma również wody w kranie no i nie ma co schłodzić kominka druga kwestja to kto zaręczy czy po 100 lub 500 zadziałaniem zabespieczenia faktycznie takie zabespieczenie zadziała i schłodzi kominek mam tu na myśli wytrzymałość materiałową jako że zabespieczenie takie to nic innego jak czynnik rozszeżający zamknięty w ograniczonej przestrzeni ktury rozszeżając się podwpływem temperatury 95 stopni i powoduje rozszeżenie się pożebrowanego miedzianego elemętu ktury naciska iglicę zaworu zadziała 1,2,10 ,100 raz i bóg wie raczy ile razy aż się rozczelni ja sam zastałem 3 takie przypadki wadliwego zabespieczenia kture nie funkcjonowały natomiast przy układzie otwartym nie ma co się zepsuć

U mnie zabezpieczeniem jest:

- chlodnica plaszcza,

- zawor bezpieczenstwa 2,5 bara zrzucajacy nadmiar cisnienia do kanalizy

- zawor bezpieczenstwa 3,0 bara w piwnicy

- akumulator 90Ah + przetwornica do pomp + sterownika (a cieplo mam gdzie oddac - grzejniki w piwnicy 100m2 + garazu)

- .....lopata do wyrzucenia wkladu na podworko :).

Teraz gdybym mial robic kominek jeszcze raz.....powaznie zastanowilbym sie nad kominkiem powietrznym z rozprowadzeniem.

palac w kominku z PW zawsze jest ta podswiadoma mysl....'co jesli.....' :)

ale jak pisalem ja poczatkujacy jestem - moze mi przejdzie

Panowie o czy Wy piszecie, albo czytajcie ze zrozumieniem, albo zapoznajcie się z zasadą działania tych urządzeń,

napisałem

jakie pięćsetne zadziałanie zabezpieczenia,:jawdrop:

zadziałanie to przypadek, gdy temperatura płaszcza kominka przekroczy zadaną temperaturę, otworzy zawór i zacznie przepuszczać wodę przez płaszcz, żeby go schłodzić,

jeżeli to się dzieje często, to znaczy, że nie są spełnione moje warunki,

a wtedy trzeba wziąć za dupę instalatora,

co do innych wydumanych sytuacji,

to owszem, rozumując w ten sposób, to i w drewnianym kościele można dostać cegłą po głowę,

sprowadźcie to wszystko do właściwych rozmiarów,