Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowanie i sterowanie buforem, sygnalizacja jego stanu.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam z montowy cyfrowy na Dallasach, ale samo podłączenie do PC przez COM nie daje satysfakcji, ponieważ:

- trzeba włączyć PC, żeby coś zobaczyć

- nie bardzo wiem jak to wykorzystać do sterowania.

Może projektowanie zacząć od poczynienia założeń ?

Jak dla mnie układ powinien mieć możliwość:

- wizualizacji pomiarów bez załączenia PC (wyświetlacz jakiś)

- optymalnie w dwóch miejscach (bufor i dom)

- rozbudowy do pełnego sterowania w oparciu o te same czujniki lub cały układ pomiarowy

- współpraca z PC (rejestrowanie etc)

I co Ty na to Adamie ?

Teves - przy Twoich założeniach to trzeba zaprojektować spory kawałek elektroniki, zaprojektować algorytmy, napisać oprogramowanie, testować, zmienić algorytmy, poprawić elektronike....... Projekt się zrobi bardzo skomplikowany i kosztowny. Bo z założeń wychodzi mi: cyfrowy sterownik bufora ze współpracą z PC.

Przy Dallasach korzysta się z darmowego oprogramowania i to strasznie ułatwia sprawę. Może by się tak zastanowić nad podłączeniem termometrów do smartfona, każdy ma usb!, wszystkie mają WiFi, nie kosztują majątku, dużo z nich chodzi na Windowsie. Byle by chodziło na nich oprogramowanie do "termometrów", dane mamy zapisane, działa bez PC, możemy w każdym momencie do nich sięgnąć, odpada skomplikowana elektronika, a dodatkowe oprogramowanie wykonawcze wystarczy tylko napisać.

Wizualizacja będzie na bieżąco.

Takie coś ma chyba wszystko co trzeba, może wisieć nawet na buforze. :) http://allegro.pl/tablet-5g-7-1-1ghz-windows-7-funkcja-3g-pl-menu-i1968659156.html

Zerknijcie na to: https://esterownik.pl/ od razu zaznaczam, nie mam z tą firmą nic wspólnego, ale podoba mi się to co robią.

Pod tym adresem jest opis współpracy, podłączenia ds18b20 z palmtopem i nawet coś o połączeniu z instalacją CO. http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7934&catid=34&Itemid=52

A tu chyba gotowiec dotyczący tego artykułu z chipa http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221760.html

Edytowane przez artur11

Teves - przy Twoich założeniach to trzeba zaprojektować spory kawałek elektroniki, zaprojektować algorytmy, napisać oprogramowanie, testować, zmienić algorytmy, poprawić elektronike.......

Tak i nie - kawał elektroniki, ale ja już mam sterownik solarny Ib -sol 4000, który nie rozwiązuje moich zachcianek. Więc uzupełniam je (zachcianki) termostatami mechanicznymi. A jak mam postawić jeszcze jeden termometr ale żeby było widać co mierzy to w dwóch miejscach - to lepiej zamontować termometry mechaniczne a w buforowni postawić kamerkę internetową :).

Dlatego marzy mi się jakiś sterownik na Atamego albo czyś podobnym co by się dało modyfikować :)

Teves - każdy programowalny sterownik da się modyfikować, z tego co pamiętam, to ilość funkcji determinuje pojemność pamięci układu a w związku z tym obszerność napisanego oprogramowania. Wg mnie opcje są 2:

1) moduł pomiarowy,

jakiś komputer (pc, mac, linux, unix, palm.....),

moduł wykonawczy

+ uniwersalne oprogramowanie do skompilowania na każdy system operacyjny.

2) moduł pomiarowy,

specjalnie zaprojektowana elektronika lub dopasowanie czegoś istniejącego (tu widzę mały problem)

oprogramowanie do tego

moduł wykonawczy

Ad1 rozwiązanie w skali jednostkowej może okazać się prostsze i tańsze w realizacji (co kto ma; pc, linux, pda....)

Ad2 rozwiązanie z użyciem specjalizowanej elektroniki powinno być stabilniejsze w pracy i tańsze w masowej produkcji (koszty projektu i prototypu mogą być wysokie)

Chyba nie poczytaliście założeń!

:lol:

To, co pokazałem to pomiar, wizualizacja i rejestracja robiona w 10 minut i za przyzwoite pieniądze.

CYFROWE PODEJŚCIE

To co chcę teraz pokazać (może dziś się uda co nabazgrać), to pełny analog o tych wszystkich innych zaletach!

Pożenienie tego da się zrobić choćby kamerką internetową za 50zł.

A internetem posłać na Bermudy nawet...

Wiem, że można Atmela, Atmegę A-coś tam, kwarc, pamięć, algorytm....

Zostawcie z tym pięciolatka, coby se zresetował ,jak w maliny pójdzie...

I - nie każdy to sobie uszyje z marszu...

:lol:

Adam M.

Ja mam kilka czujników (niezbędne dla mnie minimum czyli 5) ale gdybym chciał mieć pomiary z prawdziwego zdarzenia musiałbym wydać majątek...

Nie mówiąc o cenie czujnika z wyświetlaczem...

Wizualizacja na etapie budowy. Fragment przedstawiłem trochę wcześniej.

--

Moje centrum dowodzenia na fotce.

U góry coś co wydawało się niezbędne na etapie uruchamiania a w praktyce użytkuję bardzo często - czyli wyłączniki dwustanowe wyłączające pompki na stałe, włączające pompki na stałe oraz przekazanie sterowania pompki do sterownika.

Zdjęcie084.jpg

Zdjęcie084.jpg

Zasada proponowanego przezemnie pomiaru ANALOGOWEGO jest taka:

Jako termometr stosujemy specjalizowany układ scalony LM35.

Ma trzy nóżki (jak tranzystor).

Do pierwszej podłączamy zasilanie (+), do trzeciej masę (-) a z drugiej otrzymujemy informację, dość dokładną, o tym jaka jest jego temperatura!

Informacja ta mieści się w przedziale od 0 do 1V co oznacza odpowiednio - od 0 do 100stC

Mierząc więc NAPIĘCIE na nóżce drugiej - dostajemy na wyświetlaczu dołączonego woltomierza (CPO, cyfrowego panela odczytowego) WPROST odczyt w stopniachC.

Istnieją, są bardzo tanie i powszechnie dostępne, takie układy scalone jak KOMPARATORY.

Poprawnie podłączone do zasilania PORÓWNUJĄ (komparują) napięcia na wejściach A i B.

Jeżeli jedno z wejść podłączymy do suwaka potencjometru zasilonego stabilizowanym napięciem 1V (100stC), a drugie wejście komparatora - do wyjścia termometru LM35 to na wyjściu komparatora dostaniemy żądaną informację w postaci napięcia.

Jeżeli suwak potencjometru ustawimy tak, aby było na nim napięcie mniejsze jak na wyjściu z termometru - wyjście komparatora będzie miało 0 V i podłączona do niego dioda LED zaświeci.

Jeżeli suwak potencjometru ustawimy tak, aby było na nim napięcie większe jak na wyjściu z termometru - wyjście komparatora będzie miało pełne napięcie zasilania i podłączona do niego dioda LED zgaśnie.

Podstawowy układ pracy komparatora napięciowego pokazuję poniżej.

http://img141.imageshack.us/img141/3104/komparator.jpg

Możemy sobie zbudować całą drabinkę takich pomiarów a wyjścia poszczególnych termometrów połączyć z wejściami drabinki komparatorów.

Wtedy na wyjściu drabinki komparatorów można dołączyć linijkę świetlną diod LED, gdzie każda dioda LED będzie odpowiadała jednemu termometrowi.

Na wszystkie wejścia (A) komparatorów doprowadzamy napięcie z suwaka potencjometru, które także mierzymy woltomierzem a odczytujemy w stC.

(wejścia B każdego komparatora są połączone z odpowiednimi termometrami)

Zapala nam się linijka diod, ale tylko do tego miejsca, gdzie temperatura na linijce termometrów jest równa lub wyższa od tej, którą pokazuje woltomierz (CPO).

Praktyczne to jest , bo...

Kręcąc potencjometrem i obserwując wyświetlacz "zadajemy pytanie" naszemu układowi:

POKAŻ GDZIE W BUFORZE TEMPERATURA JEST RÓWNA LUB WYŻSZA NIŻ (nastawa).

Jednym ruchem ręki i jednym rzutem oka mamy pełną ocenę stanu!

Jak wola - to co do jednego stC!

Takich linijek diodowych można mieć kilka w kilku miejscach domu.

Połączyć je można wieloparowym kablem telefonicznym.

Proste do bólu!

Każdy sobie to może poskładać, jakby miał płytkę drukowaną.

DLATEGO pytałem - czy robić ich więcej, bo sobie będę ich trochę robił.

Adam M

Robić, robić. Ja myślę o przynajmniej dwóch linijkach w dwóch miejscach domu.

Generalnie chciałbym wiedzieć ile zapasu mam w buforze ale nie jestem w stanie założyć zbyt wielu termometrów (ociepliłem już baniaki)

Mogę uzyskać tę informację w oparciu o 4 termometry na bufor czyli razem 8 termometrów.

Jak ma być prosto i cyfrowo i bez prądu to można sobie kupić dziesięć takich http://allegro.pl/miernik-dt838-uniwersalny-buzer-temp-polecamy-i1956344540.html

rozebrać poskładać razem i będzie jak ta lala

oczywiście bez pamięci i bez komunikacji z PC czy innym jablkiem.

Chociaż awarie można ustalić za pomocą termostatu i sygnału alarmowego do centralki alarmowej, a dalej dostajemy info na GSM