Wojtek_796 13.03.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Wiesz, nikt nikomu nie zabrania zaizolować od środka cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 21.03.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Oczywiście . Teraz wiem , że wystarczyło zrobić " strop" między komorą główną , a komorą dekompresyjną z wełny mineralnej + płyta g-k , natomiast ściany np. z cegły na sztorc i nie trzeba dawać wełny . Z kolei chcąc mieć obudowę z naturalnej cegły , to musi to zrobić dobry murarz . Dla mnie to bez znaczenia , bo do mojej koncepcji wystroju i tak pasuje gładka powierzchnia obudowy , to miałbym dodatkową robotę . Po co w ogóle zadałem sobie trud z tym postem ? Otóż wszystkie dotychczasowe prace budowlane i wykończeniowe wykonywali fachowcy z polecenia i jestem z ich pracy bardzo zadowolony. W tej dziedzinie nie miałem nikogo sprawdzonego , a z racji moich licznych zainteresowań potrafię sporo rzeczy zrobić , postanowiłem po teoretycznym przygotowaniu zrobić to sam . Dla mnie efekt jest zadowalający i jest przykładem , że średnio uzdolniony majsterkowicz może to zrobić bez problemu. Teraz spokojnie mogę się zająć moim kolejnym hobby . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 22.03.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Witam. Kominek wyszedł bardzo ładnie, a z tego wyszła także bardzo ciekawa relacja, nie za wiele ich jest. Jak możesz pokaż jak zakończyłeś wyloty w pokojach na górze domu. Będę robił tak jak Ty, tylko mam strop betonowy i zastanawiam się jak dobrze je umiejscowić w stropie i czym odizolować od styropianu znajdujacego się w podłodze. Te rury do rozprowadzenia ciepła podłączone są blachy którą tak jaby obudowany został kominek, tworzy się tam coś w rodzaju komory. Czy taką blachę/obudowę do podłączenai rur do rozprowadzenia ciepła kupuje się razem z kominkiem czy osobno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 22.03.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Odpowiem po kolei . Wyloty powietrza to typowe anemostaty ze stali nierdzewnej w moim przypadku o średnicy 150 mm i są na wysokości ok 30 cm nad poziomem podłogi . O ile dobrze zrozumiałem ty chcesz umieścić wyloty w podłodze . Jak sam zauważyłeś jest problem z odizolowaniem od styropianu . Nie mam wiedzy czy można zastosować takie rozwiązanie . Zazwyczaj zaizolowane rury lub kształtki prowadzi się podłogą lub ścianą i kończy na pewnej wysokości nad podłogą . Trudno będzie odizolować anemostaty od styropianu w stropie , ale niech wypowiedzą się mądrzejsi . Ta blacha/obudowa nazywa się dystrybutor ciepłego powietrza . Zamawiasz go tam gdzie kupujesz kominek , bo jest dopasowany do konkretnego modelu . Przy zamówieniu ustalasz średnicę króćców wylotowych . Napisz coś więcej o kominku , jaka moc , DGP rozumiem że grawitacyjne i najważniejsze jaki rozkład pomieszczeń . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 28.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam. Dzięki za dopowiedź. Co do kominka to przygotowuję sie do jego montażu /chciałbym zrobić to sam, jak większość przy budowie domu/. Nad modelem kominka się zastanawiam. Co do pomoieszczeń, to kominek mam w centralnej części domu, nad kominkiem bezpośrednio są dwa pokoje, do jednego ciepłe powietrze będzie napływało z podłogi a do drugiego ze ściany. Do przedpokoju na piętrze jest około 1 metra i do trzeciego pokoju około 2 metrów. Chciałbym dać nawiew chociaż do tego trzeciego pokoju. Wtedy dałbym rurę płaską o wysokości max 5 cm /5 cm styropian i 5 cm beton/. Tylko nie wiem jeszcze jakie rury, jak je zaizolować, położyć w warstwie styropianu. Nie weim czy bez wymuszonego nawiewu powietrze ciepłe będzie docierało do tego pokoju. A i jeszcze za kominkiem jest kuchnia do której wystarczyło by przebić otwór w ścianie. To tyle, ale namieszałem ale myśle że wiadomo o co chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 03.04.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Najważniejsze jest dobranie mocy wkładu do wielkości domu. Podaj powierzchnię . Montaż nie jest trudny , ale trzeba znać podstawowe zasady np. min. odległość od ściany . Podłączenie rury spalinowej do komina radziłbym zlecić fachowcowi . Ja zdecydowałem się na Tarnawę , bo oprócz jej zalet (jak dla mnie) miałem gratis stojak pod wkład , dostawę i montaż . Teraz DGP . Izolowanie kształtek to nie problem , na stronie Darco masz rękawy . Jest jeszcze kwestia wylotu z podłogi . Myślę , że można zastosować kształtkę z wylotem okrągłym i do tego anemostat . Od styropianu wylewki odizoluje wełna , ale jest problem styku anemostatu z podłogą w zależności od temperatury. Jeśli chodzi o trzeci pokój , to 2 m dla grawitacyjnego DGP to nie problem . U mnie jest 3 m i ogrzewa 2 pomieszczenia . Tyle , że ja mam rurę fi 150 , a ty musisz dać kształtkę 150X50 , co daje o połowę mniejsze pole przekroju , ale pokój pewnie nie ma dużej powierzchni , więc powinno wystarczyć. Do kuchni lepiej przebić 2 otwory dla pełnej cyrkulacji powietrza , bo tylko górny słabo nagrzewa .Układ domu i kominka masz idealne do grawitacyjnego Dgp. Odległości od osi kominka też niewielkie , jedynie zastanawiam się czy kształtki które musisz zastosować nie mają za małego pola przekroju do grawitacji. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts