buubaa 01.12.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 dom ma juz swoje lata. posiada ogrzewanie na prad elektryczne (niestety) dlatego teraz chcialam przejsc na ekogroszek kupilam piec i sie zaczelo. Co fachowiec to co innego inna cena i juz sie gubie ja - kobieta ktora niekoniecznie sie na tym zna nie moge sobie poradzic. wiec prosze panow o pomoc bo cos czuje ze Ci fachowcy to mnie wyprowadza w pole. Jeden teraz przyszedl i jak zobaczyl to co bylo stwierdzil ze musi przerobic obieg zamkniety na otwarty - potrzebuje jakis wymiennki do ukladu ogrzewania, powiedzial ze kolo 1tys bedzie kosztowalo, bojler z podwojna wezownica ocieplany 100l ok 800 zl i jeszcze jakies inne drobne czesci. ogolnie rzecz biorac kolo 3,5 tys sie zamknie. przyszedl nastepny i mowi ze mozna to obejsc i jakies 2 pompy zainstalowac. i ja glupieje:confused: jeden to stwierdzil ze wogole nic nie trzeba zmieniac on zamontuje i bedzie ok. Wiec pytam panów co zobic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 MYŚLEĆ!!!To nie boli! Nie miej złudzeń!Życie jest brutalne!Zima nie zważa na płeć i stopień zaradności...Albo znajdziesz kogoś, kto zabierze się do problemu, kogoś zaufanego, co się nauczy co trzeba zrobić i jak - i dopilnuje spraw...Albo SAMA musisz to zrobić!To znaczy - ZROZUMIEĆ JAK TO MA DZIAŁAĆ!Potem dopilnujesz każdego fachowca i nie dasz się nabić w butelkę! Co wybierasz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buubaa 01.12.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 wszystko pieknie , staram sie jak moge sobie radzic jestem sama piec i tak juz sama wybralam sprowadzilam z drugiego konca polski. nie mam kogo zapytac. dlatego napisalam zeby chociaz mnie nakierowac i cos podpowiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.12.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 buubaa nie piszesz nic o kotle jezeli kocioł ma wezownice schładzającą to nie musisz zmieniac instalacji jezeli nie ma to niestety ale koszty... wymiennik 2 pompki, albo zawór 3 lub 4drogowy +pompka lub dwie, bojler jednoweżownicowy (niby po co dwie węzownice??) masz gaz? solary pc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Komin jest?Nadaje się?Kaloryfery? Układ trzeba by przerobić na "otwarty".Dodać naczynie wzbiorcze/bezpieczeństwa.Kocioł pewnie ze sterownikiem - powinien sobie radzić z utrzymywaniem temperatury na kaloryferach z 60stC.Z odrobiną trudu chyba da się to poskładać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buubaa 02.12.2011 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 piec to constalex model tytus 19kw. komin trzeba poprawic, garazu brak solarów tez nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buubaa 02.12.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 montaz w układzie zamknietym mozliwy po zastosowaniu płytowego wymiennika ciepła - tak napisali w instrukcji troche mi sie rozlasnia a czy mogliby mi panowie powiedziec co sie z tym wiaze jeszcze - zdaje sobie sprawe ze moze wydawac sie wam to smieszne ze nie rozumiem ale z drugie strony kto pyta ten nie bladzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.12.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 NIe ma głupich pytań są tylko- nie mądre odpowiedzi czyli wiadomo że kocioł wymaga wymiennika koszt (usredniony) jakies 300-400zł do tego pompka na cwu (ciepła woda użytkowa) + pompka do CO jakies(2sztuki) 500-600zł, do tego zasobnik Jedno węzownicowy jakieś 800-1000zł policzmy....mamy najtaniej 1600zł drożej 2000zł do tego rurki kształtki etc... przyjmijmy jakies300-500zł, mamy razem 2-2,5tys, za darmo nikt ci nie wykona srednia cena za montaż kotłowni to 600-1000zł no i jeszcze zbiornik albo wyrównawczy albo przeponowy... kilka stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts