Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z obiegu zamknietego na otwarty ???

buubaa

Recommended Posts

dom ma juz swoje lata. posiada ogrzewanie na prad elektryczne (niestety) dlatego teraz chcialam przejsc na ekogroszek kupilam piec i sie zaczelo. Co fachowiec to co innego inna cena i juz sie gubie ja - kobieta ktora niekoniecznie sie na tym zna nie moge sobie poradzic. wiec prosze panow o pomoc bo cos czuje ze Ci fachowcy to mnie wyprowadza w pole. Jeden teraz przyszedl i jak zobaczyl to co bylo stwierdzil ze musi przerobic obieg zamkniety na otwarty - potrzebuje jakis wymiennki do ukladu ogrzewania, powiedzial ze kolo 1tys bedzie kosztowalo, bojler z podwojna wezownica ocieplany 100l ok 800 zl i jeszcze jakies inne drobne czesci. ogolnie rzecz biorac kolo 3,5 tys sie zamknie.

przyszedl nastepny i mowi ze mozna to obejsc i jakies 2 pompy zainstalowac. i ja glupieje:confused: jeden to stwierdzil ze wogole nic nie trzeba zmieniac on zamontuje i bedzie ok. Wiec pytam panów co zobic ??

MYŚLEĆ!!!

To nie boli!

Nie miej złudzeń!

Życie jest brutalne!

Zima nie zważa na płeć i stopień zaradności...

Albo znajdziesz kogoś, kto zabierze się do problemu, kogoś zaufanego, co się nauczy co trzeba zrobić i jak - i dopilnuje spraw...

Albo SAMA musisz to zrobić!

To znaczy - ZROZUMIEĆ JAK TO MA DZIAŁAĆ!

Potem dopilnujesz każdego fachowca i nie dasz się nabić w butelkę!

Co wybierasz?

Adam M.

Komin jest?

Nadaje się?

Kaloryfery?

Układ trzeba by przerobić na "otwarty".

Dodać naczynie wzbiorcze/bezpieczeństwa.

Kocioł pewnie ze sterownikiem - powinien sobie radzić z utrzymywaniem temperatury na kaloryferach z 60stC.

Z odrobiną trudu chyba da się to poskładać.

Adam M.

montaz w układzie zamknietym mozliwy po zastosowaniu płytowego wymiennika ciepła - tak napisali w instrukcji

troche mi sie rozlasnia a czy mogliby mi panowie powiedziec co sie z tym wiaze jeszcze - zdaje sobie sprawe ze moze wydawac sie wam to smieszne ze nie rozumiem ale z drugie strony kto pyta ten nie bladzi .

NIe ma głupich pytań są tylko- nie mądre odpowiedzi :D czyli wiadomo że kocioł wymaga wymiennika koszt (usredniony) jakies 300-400zł do tego pompka na cwu (ciepła woda użytkowa) + pompka do CO jakies(2sztuki) 500-600zł, do tego zasobnik Jedno węzownicowy jakieś 800-1000zł policzmy....mamy najtaniej 1600zł drożej 2000zł do tego rurki kształtki etc... przyjmijmy jakies300-500zł, mamy razem 2-2,5tys, za darmo nikt ci nie wykona srednia cena za montaż kotłowni to 600-1000zł no i jeszcze zbiornik albo wyrównawczy albo przeponowy... kilka stówek