kolektor1 02.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witam.Toczę spory w innym temacie i właściwie dobrze byłoby poznać wasze ( praktyków ) zdanie. Czy zastosowanie dużego bufora podniesie mi sprawność spalania o 10-15%, czy również można załatwić to innym sposobem.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Na początku uwaga. Na tematy wodne wypowiadam się jako amator. Moim zdaniem ,jeśli obecność bufora miała by podnieść sprawność urządzenia (rozumiana jako wydajność), to chyba coś nie tak z instalacją lub sztuką palenia . Sprawność , rozumiana jako podniesienie komfortu użytkowania pewnych rozwiązań instalacyjnych - z pewnością tak. Te pewne rozwiązania to instalacja na paliwo stałe ,o małej pojemności czynnika roboczego. Inne to instalacja , gdzie odbiorniki to ogrzewanie podłogowe lub ścienne, ale też raczej w niewielkim domu . Dom , powyżej 200 m2 , nawet z sama podłogówką , nie wymaga bufora , bo sama podłogówka nim jest. Zadbać jedynie trzeba o nieprzerwaną pracę pomp i jakieś zabezpieczenie na wypadek , gdyby jednak pompy stanęły. Więcej zyskasz , zamieniając układ otwarty na ciśnieniowy. Wyeliminowanie wymiennika to może być owe 10 % sprawności więcej.W tym wypadku jednak, należy zrezygnować z wszelkich amatorskich dywagacji i zdać się na profesjonalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.12.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Więcej zyskasz , zamieniając układ otwarty na ciśnieniowy. Wyeliminowanie wymiennika to może być owe 10 % sprawności więcej.W tym wypadku jednak, należy zrezygnować z wszelkich amatorskich dywagacji i zdać się na profesjonalistów. E.... specjalistą to Ty jesteś, robiąc kominki od lat, a więc nie wymiguj się proszę. Ale zacytuję zdanie z którym się nie bardzo zgadzam. "Piece na paliwo stałe wymagają dużych buforów, poprawia się wtedy ich jakość spalania." pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Fakt posiadania takiego bufora na pewno umożliwia paleniew piecu na paliwo stałe w taki sposób , by woda na powrocie miała nawet 80 o C . Zmniejsza to wytwarzanie smoły i kondensatu. Podobny efekt mogę osiągnąć na instalacji bez bufora , podłogówkę podłączając za pośrednictwemzaworu trójdrożnego, automatycznie regulującegotemperaturą tłoczoną do rozdzielacza. Z kolei przykład mojej instalacji (niskotemperaturowej),przeczy demonizowanej teorii kondensatu , jako problemuw PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.12.2011 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Czyli jak dobrze rozumiem do prawidłowego spalania w kotle na paliwo stałe (kominku ) nie jest konieczny duży budor bo można załatwić to również w inny sposób, równie skutecny.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jeszcze raz podkreślę ,że prawidłowe spalanie w PW nie jestzwiązane bezpośrednio z faktem posiadania bufora. Natomiastmając bufor , łatwiej posługiwać się kotłem na paliwo stałe. Im mniejsza instalacja , im więcej podłogówki , tym bardziej. Palenie w PW bez bufora , wymaga bardziej precyzyjnegodokładania opału , by temperatury w odbiornikach , nie balansowałyod okresowo za niskich (jak zapomnimy dołożyć), do zbyt wysokich (kiedy dołożyliśmy za dużo). Dobry szczelny piec,z przyzwoitą regulacją procesu spalania ,na pewno jest pomocnyprzy braku bufora. Posiadając bufor i instalacje podłogową lub ścienną , można palić w kominku raz dziennie . W miarę krótko i intensywnie,jeśli to bufor sporych rozmiarów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.12.2011 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W miarę krótko i intensywnie, jeśli to bufor sporych rozmiarów . Panie Piotrze A w ciągu roku jest to ok. 150 rozpaleń w kotle (kominku, kozie ). Ja po 2 letniej praktyce codziennego rozpalania jednak wolę utrzymywać mniejszy płomień ale jednak stale. Czy w związku z tym jest jakaś rada co lepiej zastosować? pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Z paliwem stałym trudno o reguły . Nic nie wiem o Twoim domu i instalacji. Nie muszę jednak nic wiedzieć , by napisać ,ze każdy przypadek jest jedyny w swoim rodzaju . Nawet dwa identyczne domy z podobnymi urządzeniami , w eksploatacji mogą się znacznie różnić . Choćby ze względu na stosowany opał i przyzwyczajenia ( talent lub jego brak) palacza. Ty wolisz utrzymywać ogień ciągły, ja palę rano i wieczorem od nowa . Różnica diametralna, ale pewnie zadowolenie podobne. Regułą niech będzie to, że NIE MA REGUŁY Trochę temat rzeka . Przykład . Do tej pory paliłem podobnie jak Ty , bo miałem drewno w dużych klocach . Nie wypalało się zbyt szybko. Zakup w zeszłym roku drewna mocno rozdrobnionego, spowodował zmianę sposobu palenia . Palę krócej ale intensywniej , magazynując ciepło w podłodze i ścianach. Jeśli nie przeszkadza Ci Twój sposób palenia , to po co wydawać kasę na bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.12.2011 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Utrzymywanie ciaglego ognia w kominku jest niewatpliwie bardzo inspirujace. Szczegolnie noca moze stac sie zalazkiem wielu ciekawych idei a nawet nowych nurtow filozoficznych;-)Chyba, ze mowimy o spalaniu sprawnym inaczej: wsadzamy do kominka 30 kg drewna a nastepnie wedzimy to przez 8 godzin bez doplywu tlenu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 03.12.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Dokładanie do kominka co godzina to najlepsze zajęcie dla bezrobotnych....Wędzenie w kominku wodnym jest często spotykaną metodą na marnowanie drewna ,spalanie w niskich temperaturach to czyste marnotrawstwo . Kominek wodny bez bufora ? Można ale zdecydowanie lepiej z buforem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts