Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chmielówka - ucieczka z miasta

Recommended Posts

Dom jest NIESAMOWITY,środek też zapowiada się super..... nie będę już wspominać o otoczeniu :p przed domem .

Dachówka mi się podoba, zdecydowanie lepsza od blachy ( my mamy blachę i tu przemawiały finanse :( ) .

Inspiracje płytek real cotto PIĘKNE.... kiedyś myśleliśmy nad oryginalnym cotto, które wykonane jest z czystej gliny. Płytki cotto formowane są ręcznie lub maszynowo, wypalane w glinianych piecach opalanych drewnem lub gazem. Niestety ze względu na ich użytkowanie czyli impregnacja, czyszczenie itp zbiegi zrezygnowaliśmy i zdecydowaliśmy się na trawertyn ;)

Opoczno wymyśliło fajną serię płytek :yes: na 100% będzie się je lepiej sprzątało ;)

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kasia_sw ,Juszczakówka a już myślałam że ja jakieś bezguście totalne, wątpliwości mnie naszły co by się wogóle za jakiś remont brać. Ale jak nie jest źle to tylko lepiej być może!

Juszczakówka wiesz my nie mamy blachy ale może się okazać że mamy tylko dachówkę i ogrzewanie :-) bo za to zapłaciliśmy ;-)

Co do cegły to niestety ja zbyt leniwa na jakieś impregnowanie, cudowanie , o sprzątanie nie wspomnę .

Dlatego też desek nie będzie na podłogach , bo jak ja mam raz na rok meble wynosić, cyklinować ? Ewakuację robić? O nie nie! A poza tym u mnie się chodzi często w butach , nie upomina dzieci i gości o ściąganie butów, oraz nie kontroluje dwóch piesków 35 kg żywej wagi. Więc bye bye desko , witaj panelu .

Jedne z pierwszych koncepcji na salon , połaczenie ściany z cegły, ceglana podmurówka na kozę i panel:

Egger dąb wiejski - te mi pod kolor okien podchodzą

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/1644/egger-dab-wiejski.jpg

Egger Dąb Bourbon ciemny

http://p.alejka.pl/i2/p_new/15/10/egger-laminowane-panele-podlogowe-dab-bourbon-ciemny-h2713-1-lam-ac4-2v-1292-x-192-x-8-mm_0_b.jpg

Na zdjęciu bardzo ładnie się prezentują. Ja także się na deskę nie szykuję, po pierwsze koszt, a po drugie trzeba bardzo uważać. Tańsze wersje desek się szybko i łatwo rysują. To już lepiej panele i jak się sfatygują, to się wymieni.Trzeba sobie życie ułatwiać, w domu i tak jest tyle robotyyyyyy........

ja jako teoretyczny miłośnik drewna na podłogach (zanim zaczęłam użytkować swoje) załamałam się, kiedy zabrakło na drewnianą podłogę na dole i ...to był jakiś znak z nieba ...jestem bardzo zadowolona z moich paneli na dole ...i zdaje się tymczasowa podłoga zostanie z nami na dłużej...obie propozycje wklejone przez Ciebie fajne :)

Widzę, że kuleżanki już dotarły więc witam się i ja:bye:

Biała damo- gratuluję pięknego domku z duszą.:wiggle: Będę podglądać jak to wszystko wykończycie, bo umieram z ciekawości.

Twoje klimaty są mi bardzo bliskie:)

Odnośnie dachówki, to ja akurat uwielbiam czerwoną, sama też taką mam. Jedyne, co bym zmieniła to jej pokrycie z angobowanej na zwykłą, naturalną. Taka ładniej się starzeje, nabiera zielonkawej patyny.;)

Witam się i ja :welcome:

Piękny ten Wasz domek...i całe otoczenie, wiata, przyszła stajnia ech, zazdraszczam pozytywnie i bedę podglądać :wiggle:

A co do dachówki to moim zdaniem jest w porządku, tym czerwonym kolorem wkomponował się w otoczenie, w końcu to poniemiecki dom :p.

janiseya całym sercem jestem z tobą trzeba sobie ułatwiać życie, przecież jest tyle ciekawszych rzeczy do robienia niż sprzatanie ;-)

Arcobaleno na spacerek "bez pole" zapraszam

Agawi74 witam , miała być zwykła dachówka ale jak kolega budowlaniec zaczął snuć wizje glono- czarnego nalotu , to zmieniliśmy zdanie.

Rynka witam ciepło, cieszę się że wizja poniemieckiego domu spotkała się ze zrozumieniem .

Oni naprawdę kiedyś nie kładli kolorowych dachówek !

Dobra uciekam bo zaczynam się uzależniać od tej stronki , a spać trzeba, jeść , pracować i hydraulików nadzorować.

Jutro zakopują wielką dziurą biegnącą od studni do domu, wepchali tam jakąś gigant rurę od ogrzewania - chyba czas się dowiedzieć co oni tam wkońcu robią :-D

miała być zwykła dachówka ale jak kolega budowlaniec zaczął snuć wizje glono- czarnego nalotu , to zmieniliśmy zdanie.

Eeee, to raczej czarnowidztwo jest. Widziałam mnóstwo naturalnie postarzonych dachów stojących to przy samym lesie i były piękne.

Ale zależy co kto lubi;) U Was tez się pięknie zapowiada:wiggle:

Wstępne koncepcje na salon. Połączenie panela + cegła + jeśli wejdą ektorp trójka i dwójka no i może ten fotel w kwiatuszki :-) przy kozie ?

Sofy miały być beżowe lub brązowe, ale chyba będzie ciemno i ponuro . No poważnie zastanawiam się nad czerwienią. Można później jakąś fajną zieleń dołożyć.

Przemyślenia :

http://desmond.imageshack.us/Himg824/scaled.php?server=824&filename=panelikanapa.jpg&res=medium

A tutaj kolor naszych ram okiennych , parapety są z dechy :-D ciemno brązowe:

http://desmond.imageshack.us/Himg338/scaled.php?server=338&filename=oknokolorramy.jpg&res=medium

No i pytanko na temat zmiany okien , okna w części ceglanej są drewniane , takie osobne dwie szyby. Jako że boimy się że zimą 3 takie okna w salonie mogą zabierać sporo ciepła jest plan na zamianę na takie jak są w pozostałej części domu. I ocywiście 1000 pytań , czy dać szprosy - teraz w drewnianych oknach ich nie ma?

No i usunięte będą schody z tyłu domu i drzwi z tyłu . Dom był wstępnie podzielony na 3 mieszkania. Teraz będą 2 i te trzecie drzwi są niepotrzebne. Tylne schody były całkiem ok, oprócz tego że się rozsypują, ale jak myślę że ktoś nocą wejdzie i zajrzy do mnie do łazienki , to brrrryyyyy- horror. Więc mini balkonik zostanie napewno , ale schody raczej nie.

Balkonik będzie się łączył z górną łazienką. Taką naszą prywantną. Jest z niego bajeczny widok na okoliczne pola.Gdyby nie to że jakimś durnym przyzwyczajeniem musimy z sypialni mieć widok na bramę i wejście, byłaby tam super sypialnia pod skosami ...No ale jak mówią przyzwyczajenie drugą naturą człowieka i jak sobie myślę że przy hałasi na ulicy mam pędzić przez całą górę to chyba zostaniemy z sypialniuą od ulicy .

A może my tacy wścipscy i ciekawscy , dlatego tak musmy mieć ? Hm....

Plany , wstawienia zamiast okna drzwi tarasowych z salonu , tylko jakie te drzwi mają być , pełne , szklane, ze szprosami ???

przed :

http://desmond.imageshack.us/Himg803/scaled.php?server=803&filename=tydomuprzed.jpg&res=medium

Projekt made in biała dama :

http://desmond.imageshack.us/Himg641/scaled.php?server=641&filename=tydomupooo2.jpg&res=medium

A to z allegro ... aukcja jeszcze trwa, pomyślę

http://desmond.imageshack.us/Himg97/scaled.php?server=97&filename=8edc0d205ee514ee86fe52b.jpg&res=medium

A i od stycznia zaczynam polowanie na fajne akwarele z allegro , jakieś kwiaty polne itp... + kilka fajnych reprintów wstępnie będą ze 2-3 z koniami.

Gosiek33 to właśnie mają być takie drzwi tarasowe zamiast tego okna, też nam się wydaje że miło będzie wyjść prosto z salonu, lub otworzyć je latem. Tylko chyba będą musiały być małe bo budowlańcy coś marudzili że nie pwnniśmy wybijać już w tej ścianie większej dziury na np podwójne drzwi.

A drzwi na obrazku ( te z tyłu) będą całkiem zamurowane.

heh, miałam już nie wchodzić, ale mnie wywołałaś.

ALE DOM MASZ PIĘKNY! naprawdę... te okiennice, ta cegła, ta studnia, to otoczenia. bajka! życzę powodzenia w wykańczaniu i samych dobrych wyborów.

i jeżeli usuniesz te okiennice, to przyjadę do Ciebie i własnoręcznie zabiję... a następnie je sobie zabiorę :)

pozdrawiam!

Monah ciszę się że zajrzłaś i że się podoba. No i że wpłynęłaś na mnie telepatycznie . Schody chyba zostają :-)

Wstępnie jednogłośnie ( głosem moim) podjęto decyzje :

1) schody zostają

2) drzwi tarasowych nie będzie , zostaje okno

3) drzwi z tyłu do zamurowania

4) okna podwójne drewniane szt. 4 narazie zostają, test utrzymania ciepła ww podczas zajeb.... mrozów - cel zostawić stare okna

Edytowane przez biała_dama

Gosiek33 jeszcze wszystko analizujemy , nie chcemy zniszczyć proporcji w rozstawieniu okien i drzwi. Teraz to wszystko jest tak ładnie skomponowane ale drzwi tarasowe ciągle kuszą, mam czas do końca stycznia jakby co .

Kurka wodna mąż mnie właśnie uświadomił że takie schody to jak zaproszenie dla włamywacza :-( ma facet rację . No i jak zwykle argument że znów musimy wtedy pilnować dziecka czy czaem się już na samą górę nie wgramoliło :-( Chciałam zachować schody , już mi plan wykiełkował w głowie , a tu klops!

Pomyślę o tym jutro.

Kolorowych snów!

Super, że schody zostają ( szkoda ich :rolleyes: są takie fajne ;) ).....

Ale jak jednak będą zlikwidowane to sam balkonik też cudny i zrobi się więcej miejsca ;). Czyli ze schodami lub bez będzie GIT :p

Drzwi tarasowych też byłoby mi szkoda

Fotel z Ikea ten w kwiatki rewelka, sierdziałam na nim i bardzo pozytywne odczucia miałam :lol2::D:yes::lol2: