biała_dama 08.12.2011 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 R_e_w_e_l_a_c_j_a !!!! nie no wystarczy Agata :D A poważnie to skromnie napiszę : rewelacja zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 08.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Biała_damo, z ogromną, niewymowną przyjemnością oglądam Wasze siedlisko, od razu przypomina mi się film o tym tytule, w którym główną rolę grała Anna Dymna i Leonard Pietraszak. To cudowne miejsce, które dzięki Wam zostanie ocalone, przywrócone do życia. A jest o co zadbać, domek z werandą, studnia, stajnia, kamienne murki wzdłuż ogrodzenia, stary bruk przed domko-wiatą, rzeźbione drzwi z okuciami, cudeńka. Będę zaglądać i patrzeć, jak wszystko to, co lekko się chwiało, znów wraca do pionu. Piękne to, że są ludzie tacy jak Wy, dla których takie miejsca są ważne. No i muszę oczywiście choć słówko, w sprawie dachu Moim zdaniem niczego nie spaskudziliście czerwienią dachówki. Zbrodnią byłoby stary poniemiecki dom w otoczeniu tych wszystkich ceglanych budynków pokryć grafitowym dachem. Grafitowy dach, fragmenty muru pruskiego na elewacji, bruk przed stodółką i złote szprosy...to dopiero byłby galimatias. A tak uspokoiliście to wszystko i chwała Wam za to. I nie zgadzam się z tym, że czerwień dachu nie pasuje do ciemnego brązu fragmentów drewnianych. Wręcz przeciwnie. Ten brąz dodaje elegancji i charakteru temu wiejskiemu domowi. "Dom nad rozlewiskiem", którym jestem oczarowana...Wasz już mi go przypomina Można nie lubić czerwonych dachów, ja to rozumiem. Ale jeśli ktoś kocha klimaty śródziemnomorskie, uwielbia spędzać urlopy we Włoszech (miasta czerwonych dachów...Mediolan, Werona, Padwa, Triest, Wenecja...można wymieniać bez końca) to nie może nie kochać czerwonych dachów, tak? No i klimat typowej polskiej wsi, to też nie modern i nie grafitowy dach. A żeby była całkowita jasność w temacie, grafit na dachu w miejskich osiedlach podoba mi się bardzo i urody mu odmówić nie sposób. Tak więc podsumowując, będzie pięknie, prawdziwie, w zgodzie z przeszłością, klimatycznie i urokliwie Edytowane 8 Grudnia 2011 przez tola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_dama 08.12.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Tolu kochana dziękuję za ciepłe słowa pod adresem dachu JA właśnie myślę dokładnie jak ty na ten temat, polska wieś , czerwone dachy itd .Tylko jakoś w słowa tego nie mogłam ubrać a ty tak pięknie wszytko napisałaś. Poczułam się przytłoczona odpowiedzialnością za przyszłość tego domu, naszego domu z marzeń. Tyle ciepłych słow od ciebie - dziękuję Dom w "Nad rozlewiskiem" też uwielbiam i ten wspaniały obraz polskiej wsi . Pełnej zapachóch, tradycji, wspaniałych wnętrz. Może troszkę nawet zbyt bajkowy ale to mi zupełnie nie przeszkadza. Co do domu to po prostu wiedzieliśmy że on musi być nasz. On na nas czekał , stał pusty 2 lata, a my wcale nie mieliśmy kupna domu w planie. Teraz też mieszkamy w domku z dużą działką w mieście. I tak jakoś mnie tknęło i poprzeglądałam ogłoszenia. Naprawdę zupełnie bez celu . Potem podjechaliśmy zobaczyć z zewnątrz, a potem jak już obejrzeliśmy wszystko . To było po nas, pozostawało jeszcze przekonać moją mamę bo razem z nią mieszkamy. W tym domu panuje jakś dobra energia, była właścicielka jest niesamowitą osobą, maluje robi różne twórcze rzeczy tak jak jej nieżyjący mąż któy to wszytko tak zrobił.Był artystą , rzeźbiarzem a co dziwne moja mama też maluje obrazy i robi najróżniejsze artystyczne rzeczy . Czyżby dom sam wybrał właścicieli ? Wierzycie w przeznaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 08.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czyżby dom sam wybrał właścicieli ? Wierzycie w przeznaczenie ? ja wierzę, wiele razy tego doświadczyłam. I bardzo Wam życzę, żebyście byli w tym domu szczęśliwi, spełnieni i wierni przekonaniu, że tak miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 08.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Napis STOŁÓWKA wymiata Jak fajnie, że ocalał od zapomnienia . Już widzę oczami wyobraźni jak wisi w kuchni na honorowym miejscu...... Rozpierducha niezła...ale dobrze idziemy do przodu W przeznaczenie wierzę i myślę , że ON właśnie czekał na WAS i przekazuje dobrą energię...będzie w nim szczęśliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 08.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 gdybyś jednak zmieniła koncepcję kuchenną lasche bardzo chętnie zaopiekuje się takim napisem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_dama 08.12.2011 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ja wierzę, wiele razy tego doświadczyłam. I bardzo Wam życzę, żebyście byli w tym domu szczęśliwi, spełnieni i wierni przekonaniu, że tak miało być. boję się dziękować za tak miłe słowa, żeby nie zapeszyć . Ciepło mi się na serduchu robi Juszczakówka rozpierducha jeszcze lepsza , dziś koparka wykopała nowy rów na rurę od kanalizy , przez cały trawnik ale jazda bez trzymanki. Co jeszcze ja sie pytam ?! no ale idziemy do przodu. Dzięki za cieplutkie słowa. lasche w razie czego ( nie wiem czego bo napisu nie oddam) ale zapamiętam jakbym gdzieś jeszcze kilka znalazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 09.12.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Kurcze, ja lubię czerwoną dachówkę, a klimaty śródziemnomorskie wręcz kocham ale nic nie poradzę jeśli coś mi nie pasuje . To co jest w środku myślę, że jeszcze wszystkie nas pozytywnie zaskoczy bo...na razie widzę gruz a już się zachwycam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_dama 09.12.2011 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Byle cieplej ,byle bliżej wiosny. Koncepcje ogódkowe, pomyślę o czymś ładnym i miłym , bo na ten gruz i bałagan już nie mogę Kosmos , długo utrzymuje się jako kwiat cięty, wysadz: od połowy marca do połowy kwietnia do gruntu http://panogrodu.pl/wp-content/uploads/2011/04/kosmos.jpg Nasturcja pnąca ,jednoroczna, wysiewać w kwietniu, przy płotach , kwiaty są jadalne! można sałatkę zrobić, jadalne liście i kwiaty , smak przypomna rzeżuchę lub rukolę http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcShO8VPM_UjMSOWZ5bvwpp4amXLIJEBEB67py7A5HcQKVqJZg4fWRY3c-OvWw Lawenda: słoneczne , suche miejsce, wysiewać na początku wiosny http://www.um.czluchow.pl/_upload/lawenda02.jpg Rudbekia jednoroczna - nasiona wprost do gruntu w kwietniu http://www.mojogrod.pl/foto-7-1/rudbekia.jpg Groszek pachnący -wysiew nasion w marcu-kwietniu do gruntu po kilka nasion w odstępach 15-20 cm w rzędzie. Wymaga gleby żyznej, głęboko uprawionej, zasobnej w wapń. Stanowisko słoneczne. http://images48.fotosik.pl/158/aef8ab28f2450ef8med.jpg Malwa- prawoślaz - wysiewa się pod koniec maja w niewielkich skrzynkach okrytych oknem, a następnie rozdziela się siewki i przesadza w odstępach ok. 25cm. We wrześniu lub wiosną sadzi się je w rozstawie 35x55cm. - skomplikowane jakieś?! http://static.galeria-kwiatow.com/duze/200906/rozowe-kwiaty-malwy_761.jpg Jaśminowiec - bardzo pospolity, łatwy w uprawie i wytrzymały krzew, kwitnący w czerwcu i lipcu, w zależności od odmiany. Wyrasta na wysokość od 1 do 3 m. Mam 3 krzaki , polecam , bajecznie pachnie, kwiaty można dodać do kąpieli, albo do herbaty. http://www.sadowniczy.pl/data/gfx/pictures/medium/6/7/2176_4.jpg Słoneczniczek szorstki - bylina zimująca w gruncie Wysokość: Roślina okazała, może dorastać do 150-200 cm wysokości. http://ogrod-amat.strefa.pl/sloneczniczek748.jpg Słonecznik - mniam http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh7ClaHGyghxQg0T71QW3RaPh55xDxMMVY13dpIE_LXQ9jwLYnPRCRFauT8A Cynia - rozmnażamy ją poprzez nasiona, które wysiewamy w drugiej połowie marca do inspektu o temperaturze 16- 18 ºC. Pierwsze siewki pojawiają się już po tygodniu. Gdy wytworzą pierwszy właściwy liść, pikujemy je w rozstawie 5x5 cm lub pojedynczo do doniczek. Na miejsce stałe wysadzamy w drugiej połowie maja, w rozstawie 15-25x20-40 cm. Czas, jaki upływa od siewu do kwitnienia to 12 tygodni. http://static.galeria-kwiatow.com/duze/200911/cynia-zdjecie_1516.jpg Floksy -kwiaty floksa wiechowatego (tego najbardziej popularnego) są jadalne i mają słodkawo-korzenny smak. Pamiętać należy, że smak kwiatów koresponduje z ich zapachem. Najlepiej sprawdzają się kwiaty dodane w umiarkowanych ilościach, w sumie dla smaku ale głównie dla ozdoby. http://miejskowiejski.blox.pl/resource/floks_300x300.jpg Na początek to tyle Edytowane 9 Grudnia 2011 przez biała_dama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 10.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Bardzo trafne wybory do wiejskiego ogródka z duszą ! Kosmos szczególnie dobrze mi tu pasuje - tak mi się sielsko kojarzy A cynie w tym roku OBOWIĄZKOWO u mnie zagoszczą - są po prostu rewelacyjnie, bardzo długo kwitną i ładnie stoją w wazonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_dama 10.12.2011 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 arcobaleno a dziękuję czarodziejko-ogrodniczko kosmos też długo stoi w wazonie. A mi szczególnie zależy na tych jadalnch żeby nawet do dekoracji letnich dań ich używać http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTU3Zrxo2B4zUbqpcZqxlKoEPfoLpAJFmt7yjzmHOYm1VOfPG802je3GeML A jeszcze zapomniałam że koniecznie chcę pigwowiec i jarzębinę . Uciekam popracować , ale co to za praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 10.12.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jak się kolorowo zrobiło i tak ciepło hmmmmm rozmarzyłam się.... A my jesteśmy na samym początku drogi w roli głównej z PANIĄ ZIMĄ brrrrrr Podkradnę przepis na tartę cebulową.... Dzięki za niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 10.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 toż to z tej stodoły:jawdrop: można drugą chałupkę zrobić. Tapeta w koguciki moją faworytką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_dama 10.12.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Juszczakówka bierz bierz on też kradziony z netu tylko już sprawdzony no i łatwy w zrobieniu . Co do zimy to też brrrryyyy niecierpię , no chyba że śnieg na Święto i starczy . mrówka75 a no można , narazie koncepcji na stodołę brak , no oprócz tego że będzie tam piec od centralnego ogrzewania. Mój plan to wielka sala na imprezy tematyczne z tańcami dla wszystkich znajomków i przyjaciół . Tylko mąż jakoś nie chce łyknąć pomysłu .Muszę nad nim jeszcze popracować Fajnie że tapeta się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka76 11.12.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Gratuluję - dom wspaniały- zazdroszczę. Dach cudny inny po prostu w takim miejscu i otoczeniu nie może istnieć. Wszędzie czerwono. Wklejaj zdjęcia będę podglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 11.12.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Damo ! Jakież Twoje imię, bo biała-damo piszę z ciężkim sercem ? Mam u siebie pigwowca koło domu. I co? I CO? Zakwitł mi biedaczek na początku grudnia a od paru dni wierzba Iwa ma pąki . Najwyżej zmarznie, trudno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 11.12.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A ja w tamtym roku w październiku zabrałam z balkonu 1,5 m magnolię, stała w mieszkanku i w grudniu zakwitła. Na święta miałam choinkę i kwitnącą na fioletowo magnolię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 11.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Mrówko, to pięknie ja tych roślin do domu nie zabiorę niestety, na pewno by padły )) do wiosny albo i jeszcze dłużej wstrzymuję się z planami ogródkowymi i póki co u nas jest "albo przetrwa albo wypad". Drastycznie, choć nie da się inaczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 11.12.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 yokasta - u mnie też iwa ma bazie A dama nasza napisała parę postów wyzej, że jest Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 11.12.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Jezusie, chora jestem, niezauważyłam, przepraszam ! Arco dzięki ślepa jestem. Agatooo, plany masz niesamowite. Uwielbiam wiejskie ogródki i taki (choć uporządkowany) sama chciałabym stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts