מרכבה 24.10.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Wystarczy zobaczyć to co mam w stopce przeczytać i przyswoić. Ronicy już robią mnie prezesem PSL'u a panowie od EPS'a będą na mnie polować z działami SU 152 Kostka słomy to jest potęga nie do zatrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 08.10.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Z góry przepraszam za odgrzebanie tematu, ale mam konkretne pytanie.Chcę ocieplić poddasze - jeszcze nie zdecydowałem czy dach (poddasze w przyszłości użytkowe) czy strop (poddasze wykorzystywane jako strych, magazyn).Zerknąłem do Leroy'a bo tam mam jakieś zniżki i znalazłem najtańsze takie wełny:1. Współczynnik izolacji cieplnej 0,039 W/mK Grubość 5 cm http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/welna-szklana-axton,p381752,l396.html2. Współczynnik izolacji cieplnej 0,042 W / mK Grubość 5 cmhttp://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/welna-szklana-termo-mata-50-isover,p207539,l396.html3. Współczynnik izolacji cieplnej 0,044 W / mK Grubość 15 cmhttp://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/welna-szklana-izolacyjna,p210048,l396.html Ceny mają praktycznie te same, zaś róznią się grubością i współczynnikami izolacji. Pytanka:1. czy te wełny spełniają jakieś normy czy lepiej unikać takich "tanioch" ?2. Czy warto kupić te 5cm wełny, bo wtedy mogę ułożyć aż 3 warstwy i wyjdzie 15cm, czyli taka grubość jak wełny 15cm ale za to 3 razy lepsza izolacja?Pomijam oczywiście koszty robocizny, bo wiadomo, że ułożenie 3 warstw będzie droższe.3. Czy na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie? chodzi o to żeby nie kupić jakiegoś badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.10.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Jeden komentarz. 15cm mizernej welny to strasznie malo Do tego jak zgaduje tylko miedzy krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.10.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Aktualne wymagania w zakresie ochrony cieplnej narzucają maksymalny współczynnik przenikania ciepłą dla dachu nad pomieszczeniem ogrzewanym Uc =0,20 W/m2K. A więc przy zakładanej grubości 15 cm ocieplenia możemy wyliczyć jaka powinna być lambda wełny : lambda = grubość x współczynnik U Czyli: 0,15 m x 0,20 W/m2K = 0,030 W/mK. To oczywiście jest dość zgrubne wyliczenia bo pomija kilka "drobiazgów" jak np. mostki, opory przejmowania itp.Jednak uświadamia, że 15 cm jest zdecydowanie za mała tym bardziej, że nastąpią zaostrzenia wymagań do wartości dla dachy U<0,15 W/m2K.Warto szukać produktów z wełny, które na etykiecie mają oznaczenie WS oraz WL(P). Jest to informacja o przeprowadzonych badaniach nasiąkliwości wodą przy częściowym zanurzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 11.10.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Pytanie nie zakładało jedynie 15 cm wełny. Z tego co widziałem na filmiku muratora, to najpierw trzeba wypełnić przestrzeń między krokwiami, a potem kolejna warstwa, żeby zlikwidować mostki termiczne spowodowane krokwiami.Bardziej chodzi o to: czy 3 warstwy 5cm wełny daje to samo co 1 warstwa 15 cm wełny, przy założeniu, że współczynnik izolacji cieplnej mają ten sam? poniżej z moich obliczeń domyślam się, że to będzie to samo? Czy dobrze rozumiem, że stosując tę wełnę Współczynnik izolacji cieplnej 0,044 W / mK Grubość 15 cmi dostosowując się do przyszłych standardów czyli U=0,15 W/m2K, wyliczam, że grubość tej konkretnej wełny powinna wynieść0,044/0,15 = 0,29m, czyli np. 2 warstwy po 15 cm będą ok?Czy naprawdę ta wełna jest taka kiepska i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 11.10.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 jaką byś nie dał nawet te 15 cm najtańszej to tak czy siak będzie sto razy lepiej niż nic a normy mają obowiązywać dla nowych domów dopiero budowanych a nie starych nie dajmy się zwariować reklamiarzom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.10.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Pytanie nie zakładało jedynie 15 cm wełny. Z tego co widziałem na filmiku muratora, to najpierw trzeba wypełnić przestrzeń między krokwiami, a potem kolejna warstwa, żeby zlikwidować mostki termiczne spowodowane krokwiami. Pewnie, że warto ułożyć wełnę również pod krokwiami - pokazuje to również film na YouTube Bardziej chodzi o to: czy 3 warstwy 5cm wełny daje to samo co 1 warstwa 15 cm wełny, przy założeniu, że współczynnik izolacji cieplnej mają ten sam? poniżej z moich obliczeń domyślam się, że to będzie to samo? Tak, Suma grubości ocieplenia to suma ich oporów cieplnych więc efekt jest taki sam. Czy dobrze rozumiem, że stosując tę wełnę Współczynnik izolacji cieplnej 0,044 W / mK Grubość 15 cm i dostosowując się do przyszłych standardów czyli U=0,15 W/m2K, wyliczam, że grubość tej konkretnej wełny powinna wynieść 0,044/0,15 = 0,29m, czyli np. 2 warstwy po 15 cm będą ok? Czy naprawdę ta wełna jest taka kiepska i dlaczego? Parametry wełny to nie tylko współczynnik przewodzenia ciepła. Trzeba sprawdzić jakie są pozostałe parametry deklarowane. Może trzeba poprosić sklep/producenta o przestawienie deklaracji właściwości użytkowych DoP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts