Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt wentylacji mech+rekupertora do domu ok. 200 m i jaka polecacie

Recommended Posts

Stoimy właśnie przed wyborem wentylacji mech. z rekuperacją do domu ,który będzie miał ok. 200 m.(1 kuchnia, 2 łazienki, 6 pokoi, 3 pomieszczenia gospodarcze-w tym kotłownia).

Dziś mąż dzwonił do jakiegoś instlatora, który mu powiedział, że koszt wszystkiego(wraz z robocizną), to będzie koszt ok. 50 tyś. I prawdę mówiąc, trochę sie załamałam, bo to zbyt wysoki koszt, jak na nasze możliwości.

Może ktos z Was byłby w stanie nam polecić jakąś tańszą wersję? Taką, której koszt utrzymania nie będzie brdzo drogi i taką, która obsłuży dom 200 metrów? CZy mozecie mi podać konketne firmy, które nas nie zabiją ceną?

I o jeszcze jedno chciałabym zapytac: czy to prawda, że wentylacja mech. z rekuperacją i pompa ciepła powietrzna wzajemnie się wykluczają? Chcieliśmy zastosować oba rozwiązania, ale dowiedzieliśmy sie teraz, że podobno razem nie można ich stosować?

Z góry dziękuję za pomoc.

To macie dość ciekawe źródło informacji - co ma pompa ciepła powietrzna do rekuperacji? Kompletnie nic, a nawet powiem więcej, rekuperator fajnie wygląda w pobliżu pompy ciepła :-) A na poważnie, z powietrznej pompy ciepła będziecie tylko wtedy zadowoleni, gdy w domu będzie rekuperacja, ponieważ rekuperator znacznie obniża zapotrzebowanie na moc cieplną budynku. Dzięki temu można dobrać mniejszą, tańszą pompę, oraz zmniejsza się czas pracy PC na grzałkach - przy najwyższych mrozach PC włącza dodatkowe grzałki. Tak więc rozmawialiście z kimś niezbyt kompetentnym.....

Ceny też macie w rejonie niezłe - Warszawka? 50 tys to ja tez biorę, ale za komplet instalacji: WK + CO gaz + WM i zwykle jeszcze na solary starcza :-)

Hehe Adam sie nie mogl opanowac :p (ale jestes na forum nie od dzis, wiec go pewnie znasz :) )

Naprawde wg mnie duzo za duzo, ale pytanie co jest w tej wycenie. Jezeli nie masz, to niech fachowiec zrobi z grubsza rozbicie ceny na rekuperator, instalacje, robocizne, itd... Zobaczysz co ile u niego kosztuje (porownasz ceny reku, materialow z wolnorynkowymi). Na obecna chwile to chyba oferta typu klient jelen - cena 200%.

Z PC powietrzna moglby byc problem, jesli miala by ona byc zasilana powietrzem z domu, jak tym z zewnatrz to ja nie wiedze zadnych przeciwskazan, a nawet jak pisze Indiana Wm+reku jest zalecane.