Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie żelbetowego słupa z podciągiem

Recommended Posts

Witam:)

mam pytania:

1) jak najprościej wykonać deskowanie podciągu opartego na słupach? Jak je podeprzeć?

Na podciągu ma być oparta płyta tarasu.

2) jak połączyć podciąg ze słupem? - pręty zbrojeniowe słupa odgiąć i połączyć je na zakładkę z prętami podciągu?

z góry dziękuję za porady

• 3 weeks później...
Witam:)

mam pytania:

1) jak najprościej wykonać deskowanie podciągu opartego na słupach? Jak je podeprzeć?

Na podciągu ma być oparta płyta tarasu.

ogólną zasadę możesz przyjąć :

1 podpory/stemple podwójne co 1m

2. belki/krawędziaki(dźwigary stropowe) wzdłużne równolegle do siebie na całej długości podciągu pomiędzy słupami , jeśli potrzeba przedłużenia dźwigara zawsze trzeba zrobić zakładkę około 50cm

3. dźwigarki poprzeczne około 1,5m co 0,5m do wysokości belki 0,5m powyżej trzeba je zagęścić

4. wyścielenie podciągu -spodu i boków - deskami/ płyta osb /sklejką

5 zabezpieczenie /wyparcie/ boków deskowania o dźwigarki poprzeczne

jakby był potrzebny schemat mam kilka to wrzucę

powodzenia

Mozna i samemu. Moze komus sie przyda, wiec ku potomnym:

poczatek konstrukcji

http://img600.imageshack.us/img600/9742/250920111344.jpg

podszalowany blat

http://img6.imageshack.us/img6/250/250920111373.jpg

i samo koryto , zaparte pod skosem zabitymi kantowkami do blatu

http://img692.imageshack.us/img692/6869/250920111363.jpg

i od razu szkoda mi tego co ma rozszalowywac :cool:

Generalnie podciag trzyma jakas tam wieksza lub mniejsza czesc stropu i zeby utrzymac ten ciezar +walenie z pompy, musi byc dosc konkretnie podparty.

Dlaczego ?

Zbrojenie podciągu powinno byc zgodne z projektem a nie z wyssanymi z palca opiniami z forum.

Dokłądnie choć w dużej ilości przypadków kupowane są projekty robione na minimum bez żadnych detali a w takim przypadku rada aby zakotwić górne zbrojenie podciągu w słupie jest lepsza niż żadna.

Pozdrawiam

Dokłądnie choć w dużej ilości przypadków kupowane są projekty robione na minimum bez żadnych detali a w takim przypadku rada aby zakotwić górne zbrojenie podciągu w słupie jest lepsza niż żadna.

Pozdrawiam

Ale takie kotwienie przenosi moment i w przypadku domku jest w 99% zbędne. Czyli jest przesadą, utrudnia prace i daje dodtakowy koszt zbrojenia. Oczywiście dla jasności dopisze zbrojenie muisi byc wprowadzone w słup ale nie musi mieć "odgięć w dół"

Jeśli w projekcie nie ma rysunku słupów i podciągów, to taki projekt nadaje się do kosza. Wiem jak wyglądają typówki. Ale robiąc adaptację, biorę odpowiedzialność za całość i w razie konieczności doprojektowuję brakujące elementy. A rady typu odgiąć w dół czy nie bez obejrzenia projektu i zastanowienia się nad schematem statycznym są raczej nie na miejscu

Ale tak to już jest zaoszczędzone 1000zł na projekcie czy 500zł na adaptacji często oznacza problemy na budowie i znacznie większe wydatki w trakcie budowy