maggieQ 02.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Hej Potrzebuje pomocy w ustaleniu poziomu podłogi. Sytuacja wygląda tak, że w projekcie jest okno na wysokości 90 cm od podłogi, i byłoby super gdyby udało się zachować tą wysokość, ponieważ pod oknem ma byc blat kuchenny. Obecnie (stan surowy otwarty) otwór na okno jest 10 cm wyższy niż okno jakie ma tam wejść. (okno 150 cm, otwór obecnie 160 cm wysokosci) Dodatkowo chudziak jest wylany 100 cm poniżej dolnej granicy otworu okiennego. Niebawem przyjedzie ekipa zbierać pomiary do okien, chcą aby do tego czasu byl wyznaczony poziom podłogi. A ja liczę i za każdym razem co innego mi wychodzi. Gdyby nie ten blat pod oknem to olalabym sprawe i zaznaczyla wszedzie 18 czy 20 cm i już, no ale nie chce zeby sie potem okazało że mam np okno nizej blatu albo ze musze obnizyc blat do 80 bo to bym musiala na kolanach chyba pracowac przy nim. teraz wyglada to tak: Pytanie: Ile mam tej podłogi zrobić żeby mieć okno 90 cm nad podłogą? .... niby proste ale albo ja za bardzo kombinuję albo po prostu ciele jestem. Z góry dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 02.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 przy oknie 150 cm, podloga max 18 cm z płytkami itp, bezpieczniej troche mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 02.12.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 dzięki, tak wlaśnie obstawiałam, ze wiecej jak 18 to nie może być, tylko że w około tylu doradców mi wmawiało, że 20 jak zrobie to bedzie jak w projekcie i wyjdzie dobrze.... no ale mi nie grało to 20 za cholere. A tak w ogole to jak wygląda takie wyznaczenie poziomu podłogi?czy da się to zrobić samemu czy trzeba koniecznie jakichs ludzi do tego? tzn nie wiem jaki ma byc efekt końcowy więc ciężko mi wyobrazić sobie czy podołamy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 02.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Zdecydowanie potrzebny do tego jest laser samopoziomujący (niwelator), ja przy montażu zawsze taki mam ze sobą i klient podaje mi ile ma mieć wylewki a poziom ustawiam sobie sam. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 03.12.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Jeżeli zrobisz podłogę na 18cm to dolną ramę okna będziesz musiał zamontować 8 cm wyżej od poziomu otworu aby mieć blat na 90cm. Nie zapomnij o tym przy montażu okien.100-18=82 różnica między 90 to 8 cmJak okno zamontujesz bez podnoszenia w otworze to blat będzie na 87cm (dolna rama okna jest przeważnie 5cm wyżej niż otwór - 3cm to listwa podparapetowa i 1,5-2cm luz montażowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.12.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Dobrze że myślisz, ale.. nie skupiaj się wyłącznie na oknie i parapecie. Ja "szukając" wysokości okna biorę pod uwagę jeszcze: - wysokość całkowitą - wysokość otworów na drzwi wewnętrzne i zewnętrzne - wysokość schodka na piętro - wysokość balkonów (czasem z pomiarów wypada je zrobić wyższe niż można) Myśląc tylko o blacie można strzelić sobie gafę w innym miejscu. Aha, ostatnio mierzyłem blaty kuchenne które miałem pod ręką - jak nic wychodzi ok 85cm z blatem. Jeśli wypadnie CI, że okno będzie "wyżej" to tak do 5cm można "oszukać" stosując wzdłuż blatu listwę - taką jak przypodłogowa. A tak w ogóle.. to w projekcie powinno to być określone w przekrojach pionowych. Architekci odpowiednio to przewidują, od tego uzależniają wysokość nadproży itp. Tylko to architekci, a co zrobił murarz... ? Edytowane 3 Grudnia 2011 przez finlandia błąd mertytoryczny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 03.12.2011 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Dobrze że myślisz, ale.. nie skupiaj się wyłącznie na oknie i parapecie. Ja "szukając" wysokości okna biorę pod uwagę jeszcze: - wysokość całkowitą - wysokość otworów na drzwi wewnętrzne i zewnętrzne - wysokość schodka na piętro - wysokość balkonów (czasem z pomiarów wypada je zrobić wyższe niż można) Myśląc tylko o blacie można strzelić sobie gafę w innym miejscu. Aha, ostatnio mierzyłem blaty kuchenne które miałem pod ręką - jak nic wychodzi ok 85cm z blatem. Jeśli wypadnie CI, że okno będzie "wyżej" to tak do 5cm można "oszukać" stosując wzdłuż blatu listwę - taką jak przypodłogowa. A tak w ogóle.. to w projekcie powinno to być określone w przekrojach pionowych. Architekci odpowiednio to przewidują, od tego uzależniają wysokość nadproży itp. Tylko to architekci, a co zrobił murarz... ? tak wiem, ze w projekcie to jest. rysunek ktory wstawialam w poscie tytulowym jest wlasnie zrobiony na podstawie przekrojow z projektu. Dzieki za sugestie, o tym schodku to nie pomyslalam rzeczywiscie. Bede musiala to zmierzyć. pewnie okarze sie ze bede musiala jednak zrobic podlogi 20 cm... moze wtedy zmniejszenie wysokosci okna ze 150 na 147 cm bedzie odpowiedniejszym krokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 04.12.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Wysokość okna może mieć też wpływ na cenę, u niektórych producentów typówka ma 143,5 cm wys +- 3 cm wiec wybierając wysokość okien na 146,5 cm u producenta, którego mam w ofercie można zaoszczędzić +- 80 - 100 zł na oknie. Przy takiej wysokości przed montażem pasuje podmurować otwory 1 cegła poziomo położoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.12.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Nie wiedziałem, że niektóre firmy tkwią jeszcze w zacofaniu i oferują "typówkę":rolleyes: A poza tym podmurowanie też nie jest za darmo - koszt materiału i robocizny więc wg mnie gra nie warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 04.12.2011 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Nie wiedziałem, że niektóre firmy tkwią jeszcze w zacofaniu i oferują "typówkę":rolleyes: A poza tym podmurowanie też nie jest za darmo - koszt materiału i robocizny więc wg mnie gra nie warta świeczki. to fakt, ze malo kto juz robi z typowek, ale czy mój producent robi, szczerze - nie mam pojecia - zapytam, kto wie? z tymi kosztami podmurowania to przeciez robota do zrobienia samemu a cegieł troche na budowie to zawsze sie znajdzie. szczegolnie, ze tu korzyścią główną ma byc odpowiednia wysokosc okna tak by można bylo spokojnie blat kuchenny pod nim zrobic... a że przy okazji jakieś ewentualne oszczędności by wyszly to już drugoplanowa rzecz. wiec nawet jakby wyszlo drożej to też można jakos przeboleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychu4k 06.12.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Moment, zrobienie za duzego luzu do montazu okna tez nie jest dobrym rozwiazaniem (10 cm luzu). Generalnie trzeba liczyc od poziomu obecnego podloza do spodu otworu. W chwili obecnej przy zrobieniu wylewki na 20 cm powinno starczyc i jeszcze zostac miejsce, ale radzilbym wtedy podniesc otworu o cegle ceramiczna pelna (6,5 cm). Jezeli jest jeszcze taka mozliwosc to nawet zmniejszyc okno do 147 cm. Wtedy mamy otwor 153,5 cm i po 3 cm luzu na strone gora - dol. Suma wymiarowa po wylewce 20 cm z kafelkami, panelami itp:Od podlogi do spodu otworu - 86,5 cmGrubosc blatu srednio 3-4 cm, czyli tyle ile zostawilismy luzu montazowego (jak na dol damy 4 cm, to zostanie na gorze 2,5 cm - wystarczy do opianowania) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 06.12.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 a listwa podparapetowa liczona?pozatym wszystko na zamówienie cm w tą czy tamta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 06.12.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 NAJWAŻNIESZE:1 nie mieżysz tego miarka tylko niwelatorem ( mierzy sie w ten sposób poziom budynku ). Musi to wykonać fachowiec kierownik budowy, inspektor lub ich odpowiednik. tlumacząc to najprościej wyobraź sobie ,że w pokoju masz stół podłoga jest równa , mieżąc w każdym rogu stołu odległość od blatu do sufitu masz np. wszędzie 170 cm ( +/- 2 mm ) , a gdyby pod dwie nogi stołu podłożyć np. deskę o grubości 2 cm i ponownie zmieżyć odległość od sufitu to uzyskamy dwa wyniki powyżej 170 cm i dwa poniżej 168 cm . ROZPIETOŚĆ wyników wyniesie ponad 2 cm. tak samo jest z domem.Zakładając ,że poziom budynku jest OK. to możesz dołożyć 15 cm. ( ocieplenie , wylewka samopoziomująca , podłoga ) . Zakładam 2 cm luzu montżowego na pianke na dole okna i ,że okno ma podciecie na parapet 3 cm. I najważniejsze przy pomiaże okien omów ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 07.12.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 dziękuje za wszystkie sugestie i uwagi są naprawdę bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 09.12.2011 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 problem został rozwiązanyproducent okien zapewnił, że uwzględniając przyjętą przez nas grubość podłogi, zrobi tak, że będzie dobrze i mam sie przestać martwić.Z mojej strony temat zamykam.Jeszcze raz dziękuję za sugestie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 10.12.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 problem został rozwiązany, producent okien zapewnił, że uwzględniając przyjętą przez nas grubość podłogi, zrobi tak, że będzie dobrze i mam sie przestać martwić. , "Będzie dobrze..." - w którymś kabarecie to słyszałem.. ale jak mówi że będzie dobrze, to pewnie będzie dobrze.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.12.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 producent okien zapewnił, że uwzględniając przyjętą przez nas grubość podłogi, zrobi tak, że będzie dobrze i mam sie przestać martwić. Proponuję wyraźnie zapisać w umowie co to znaczy "będzie dobrze" w tym przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 20.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 A ja mam pytanie do fachowców. Mam poziom wnęki okiennej w stanie surowym nad docelowym poziomem podłogi na wysokości 90 cm. Szafki planuję IKEA 86 cm + 3-4 cm blat. Czy ktoś może ma rysunek montażu parapetu - chodzi mi głównie o to, żeby ustalić, czy parapet ma być oddzielnie (tuż nad blatem) czy z blatem zespolony. Obydwa rozwiązania akceptuję na równi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.12.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Przyjmij, że przy prawidłowo zwymiarowanym oknie góra parapetu będzie około 4-5cm powyżej dolnej krawędzi otworu. Tak więc jeżeli masz krawędź otworu 90cm od poziomu zero to parapet wyjdzie 94-95. Przy szafkach o wysokości 90cm będzie to wyglądało do d...y. Radzę albo podmurować jakieś 10cm i zrobić parapet wyraźnie powyżej blatu albo podkuć 4-5cm i zrobić jedną płaszczyznę.Oczywiście wszystko przy założeniu, że okien jeszcze nie zamówiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 21.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 A ja mam pytanie do fachowców. Mam poziom wnęki okiennej w stanie surowym nad docelowym poziomem podłogi na wysokości 90 cm. Szafki planuję IKEA 86 cm + 3-4 cm blat. Czy ktoś może ma rysunek montażu parapetu - chodzi mi głównie o to, żeby ustalić, czy parapet ma być oddzielnie (tuż nad blatem) czy z blatem zespolony. Obydwa rozwiązania akceptuję na równi. Co do istoty tematu jak najbardziej popieram bwojtka ale mam pytanie z innej beczki; kuchnie Ikei mają 86cm bez blatu? Standardem jest 86 łącznie z blatem stąd moje pytanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts