Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż okien - poziom podłogi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

większość szafek ma 86 cm z blatem, IKEA ma szafki stojące 70 cm a nóżki regulowane nawet do 18, 5 cm. Jednak standardowy cokół ma 16 cm, więc szafka bez blatu - 86 cm. Blat 3-4 cm.

Co do moich okien to są już zamówione i się produkują. Więc albo dam wyższy cokół albo będę miała blat na równo z poziomem wnęki okiennej. W tym drugim rozwiązaniu zastanawiam się nad rezygnacją z parapetu i tylko obłożenie wnęki (18 cm do okna) kafelkami tak jak ściany - bez wychodzenia poza lico muru. Ew. parapet w wersji minimalistycznej.

Sprawa jest prosta i nie ma innego sposobu, żeby nie popełnić błędu.

1. Musisz ustalić poziom "0"

2.zgodnie z projektem ( jezeli są zmiany to trzeba je uwzględnić ) ustalasz poziom podłogi na gotowo.

3.Określasz wysokość szafki jaką chcesdz mieć ( wysokości szafek są różne )

4. Jeżeli chcesz,żeby blat szafki był jednocześnie parapetem wewnetrznym to wysokość okna musi być tak dobrana jakby szafka była parapetem wewnetrznym.Możesz wybrac wariant w którym parapet jest np. 10 cm powyżej szafki.

5.TE INFORMACJE MUSISZ PODAĆ OSOBIE , KTÓRA BEDZIE DO UMOWY MIERZYŁA OKNA I NAPODSTAWIE TYCH DANYCH FIRMA Z KTÓRĄ PODPISZESZ UMOWĘ PRZYJMIE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA WŁAŚCIWY WYMIAR OKNA.

• 2 months później...

Nie wiedziałam gdzie zapytać, więc stwierdziłam, ze najlepiej będzie we własnym wątku.

Bo temat w sumie jest wynikiem tematu wątku

W najbliższą środę montaż okien.

Co radzicie zrobić z otworem a właściwie otworami okiennymi, które sa ok 10 cm większe niż okna. Okna będa mocowane maksymalnie do góry przy nadprożu. Od dołu zostaje ok 10 cm do podmurowania.

I tu moje pytanie:

Montować okna i podmurowywać później, po montażu?

Jeśli tak to jak to później wykonać aby okno nie osiadło?

Czy podmurowywać w trakcie, tzn tuz przed samym montażem?

Podmurowywać cegłami czy wystarczy styropian? (to jest ok 10 cm szczelina) najszersze okno będzie miało 180 cm.

Jakie najlepsze rozwiązanie proponujecie?

Z góry dzięki wszystkim za porady

Montować okna i podmurowywać później, po montażu? Czy podmurowywać w trakcie, tzn tuz przed samym montażem?

Podmurowywać cegłami czy wystarczy styropian?

Wiszące, to mogły być ogrody Semiramidy. Okno musi być w części progowej solidnie podparte i mechanicznie połączone z murem konstrukcyjnym. Reasumując, najpierw podmurować, potem montować. Styropian mógłby się stać elementem tego montażu gdybyś miała na myśli odpowiednio profilowaną kształtkę, tzw. "ciepły parapet". Nie sądzę by tak było, więc... muruj i już.

Czy gdybyśmy to wykonali tego samego dnia co montaż to mogloby miec jakies negatywne skutki? ze klej czy zaprawa nie wyschnie?

maksymalnie moglibyśmy zrobić to dzień wcześniej,

przy założeniu, że od dolnej granicy montowanego okna do muru bedzie 10 cm to ile podmurować? 5 cm? mniej? wiecej? cegła będzie za gruba pewnie, nie?

Czy gdybyśmy to wykonali tego samego dnia co montaż to mogloby miec jakies negatywne skutki? ze klej czy zaprawa nie wyschnie?

przy założeniu, że od dolnej granicy montowanego okna do muru bedzie 10 cm to ile podmurować? 5 cm? mniej? wiecej? cegła będzie za gruba pewnie, nie?

Gdyby rozpatrywać to w szczegółach, to owszem mogę sobie wyobrazić pewne negatywne skutki. Chcąc im maksymalnie zapobiegać, jeśli murowanie musi być czasowo "na styk" warto użyć zaprawy szybkowiążącej.

Ile podmurować? To już zależy od przyjętego sposobu wykonania uszczelnień w obrębie szczeliny dylatacyjnej jak i połączeń mechanicznych okna z murem. Nie wiem co wybrano, nie wiem ile podmurować:-(. Wielkości szczelin dylatacyjnych dla różnych sposobów uszczelnień znajdziesz w instrukcji ITB nr 421/2011 (albo wcześniejszych). Kup przed montażem, a będziesz mądrzejsza. Wydatek niewielki, korzyść spora:-).

Cegłę 6cm można tylko nie na zaprawę a na klej cienkowarstwowo. Zostanie jakieś 4 cm, nie za wiele ale jeśli nie masz cieńszych bloczków albo nie chce się ciąć to może być.

jeśli dobrze rozumiem to 10cm jest do spodu balkonu. Okna zwykle mają listwę podparapetą ok 3cm i wówczas cegła bylaby w sam raz.

A najlepiej - zadzwonić do montażsyty, zapytać, wspolnie ustalić. Może nie jest za późno na dokupienie poszerzenia?

Ja czasem stosują podwójną listwę podparapetową.

Witam

Nie wiedziałam gdzie zapytać, więc stwierdziłam, ze najlepiej będzie we własnym wątku.

Bo temat w sumie jest wynikiem tematu wątku

W najbliższą środę montaż okien.

Co radzicie zrobić z otworem a właściwie otworami okiennymi, które sa ok 10 cm większe niż okna. Okna będa mocowane maksymalnie do góry przy nadprożu. Od dołu zostaje ok 10 cm do podmurowania.

I tu moje pytanie:

Montować okna i podmurowywać później, po montażu?

Jeśli tak to jak to później wykonać aby okno nie osiadło?

Czy podmurowywać w trakcie, tzn tuz przed samym montażem?

Podmurowywać cegłami czy wystarczy styropian? (to jest ok 10 cm szczelina) najszersze okno będzie miało 180 cm.

Jakie najlepsze rozwiązanie proponujecie?

Z góry dzięki wszystkim za porady

Wszystko ładnie pięknie z małym ALE, od góry jak i z każdej innej strony należy uwzględnić luz na pracę okna/muru nie powinno się montować okna maksymalnie do nadproża. Dodatkowo zakładając podmurowanie od dołu (co jest chyba najlepszym rozwiązaniem) można doprowadzić do sytuacji, że okno nie będzie miało "miejsca" na swoją pracę - a efekt "banan" przy zmianach temperatury nieunikniony.

Pozdrawiam

jeśli dobrze rozumiem to 10cm jest do spodu balkonu. Okna zwykle mają listwę podparapetą ok 3cm i wówczas cegła bylaby w sam raz.

A najlepiej - zadzwonić do montażsyty, zapytać, wspolnie ustalić. Może nie jest za późno na dokupienie poszerzenia?

Ja czasem stosują podwójną listwę podparapetową.

Pod balkonowymi to zostanie 20 cm.

10 cm zostaje pod zwyklymi oknami.

Montażysta/produent powiedział, że podłożą coś a potem sobie podmurujemy i że to nie problem.

No ale skoro lepiej od razu podmurować to pewnie postaramy sie to wykonać przed środą, wtedy ma byc montaż.

Ale jeszcze jedno pytanko: czy gdybyśmy nie zdążyli tego podmurować to będzie duża kiszka czy tylko mała?

Witam

Wszystko ładnie pięknie z małym ALE, od góry jak i z każdej innej strony należy uwzględnić luz na pracę okna/muru nie powinno się montować okna maksymalnie do nadproża. Dodatkowo zakładając podmurowanie od dołu (co jest chyba najlepszym rozwiązaniem) można doprowadzić do sytuacji, że okno nie będzie miało "miejsca" na swoją pracę - a efekt "banan" przy zmianach temperatury nieunikniony.

Pozdrawiam

Pisząc "maksymalnie od góry" oczywiście uwzględniliśmy luz potrzebny na montaż.

chodziło o to, że to 10 cm zostanie od dołu. A od góry będzie normalnie jak Pan Bóg przykazał.

Jeżeli nie będzie podmurowane a okna będą bez poszerzeń to będzie duża kiszka :mad: i tyle!

Nie rozumiem tylko dlaczego Wy to macie podmurowywać, skąd Twoje obawy skoro:

problem został rozwiązany

producent okien zapewnił, że uwzględniając przyjętą przez nas grubość podłogi, zrobi tak, że będzie dobrze i mam sie przestać martwić.

Z mojej strony temat zamykam.

Jeszcze raz dziękuję za sugestie,

:rolleyes:

Ale jeszcze jedno pytanko: czy gdybyśmy nie zdążyli tego podmurować to będzie duża kiszka czy tylko mała?

Myślę, że dla montażystów, którzy Tobie doradzali, to co doradzali, to "kiszka" jest mała albo nawet żadna. Ja bym odmówił montażu w nieprzygotowanym ościeżu albo zażądał oświadczenia o tym, że zostałaś poinformowana i przyjmujesz do wiadomości, iż kupujesz "towar" posiadający wadę. Oczywiście, Twoi montażyści tego nie uczynią, bo to są fachury, co to z niejednego pieca chleb jadły, sytuacja na budowie nie jest jakaś wyjątkowa, a w ogóle to w czym problem, przecież wszyscy tak montują:-). Standard. Niski, ale zawsze:-)

Pod oknami? Kategorycznie podmurować wcześniej. Chociaż dzień, by to nie "pływało" bo okno przy montażu dość solidnie się klinuje.

A jak nie podmurujesz, to nie będzie jak dobrze zamontować okno w progu. Ech.. duża część ekip nie stosuje na dole żadnej kotwy. A powinni CHOCIAŻ przy słupku okien wieloskrzydłowych. Często widzę okna z przypiętą kartką - instrukcją montażu, tylko że nikt jej nie czyta..

Jak nie podmurujesz, to będziesz miała montaż w 3/4, jak na zdjęciu które niedawno pokazywałem:

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/DSC09508%20midi.JPG

Ps. Ostatnio poprawiałem okna, które rok temu miałem zamontowane bez podmurowania (3szt, klient nie zdążył). Po zrobieniu tego po fakcie i uzupełnieniu piany później doły okien były chyba zbyt mocno pozadzierane do góry, bo aż obcierało o nie skrzydło (o dziwo -tylko w tych trzech oknach).

Edytowane przez finlandia
poprawa obrazu

Jeżeli nie będzie podmurowane a okna będą bez poszerzeń to będzie duża kiszka :mad: i tyle!

Nie rozumiem tylko dlaczego Wy to macie podmurowywać, skąd Twoje obawy skoro:

*Napisał maggieQ

problem został rozwiązany

producent okien zapewnił, że uwzględniając przyjętą przez nas grubość podłogi, zrobi tak, że będzie dobrze i mam sie przestać martwić.

Z mojej strony temat zamykam.

Jeszcze raz dziękuję za sugestie,

:rolleyes:

ten cytat dotyczył problemu: poziomu podłogi jaki muszę przyjąć aby przy konkretnych wymiarach otworu okiennego uzyskać parapet na wysokości 90 cm.

Obecny problem jest z tym niejako powiązany, ale to co cytowałes nie dotyczy tego problemu.

Czy jak podmuruje bloczkami betonowymi, których mi trochę sporo zostało to będzie dobrze? czy nadają sie?.

Czy podmurowanie na wysokość posadzki jaka przyjęliśmy będzie ok - przy oknach tarasowych? bo rozumiem, że ten luz montażowy od dołu tez obowiązuje tak? czy okno leży na tym co bedzie pomurowane?

Jak żeście się umówili z tą firmą bo już nic nie łapię :confused: -przecież proponowali koledzy na poprzedniej stronie aby zapisać to w umowie.

Jeżeli podmurowanie było po Waszej stronie to podmurujcie najpóźniej we wtorek na wysokość 7-8 cm, aby był luz na piankę montażową. Nie wiem czy mają w standardzie podparapetówkę czy tez nie.

Potem to należy właściwie ocieplić od zewnątrz, żeby się podłoga nie podniosła na 0,5 metra ...

Zadzwoń do tej firmy i zapytaj czy mają lub mogą mieć poszerzenia do tego systemu, jest to sposób droższy ale cieplejszy.

Podmurowanie nie jest najcieplejszym rozwiązaniem - wrzucaliśmy z jareko przebieg izoterm kilka dni temu w takich rozwiązaniach dla betonu komórkowego.

Jednak jest na pewno lepszym wyjściem niż postawienie tego na dwóch, krzywych cegłach, które zawsze komuż będą przeszkadzały i je wydłubie, okno "zwiśnie" i klops.

Za dużo tu niewiadomych - nie wiem np. co masz na myśli pisząc " bloczki betonowe".