Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż okien - poziom podłogi

Recommended Posts

Dzięki wszystkim za rady i sugestie.

Jutro sądny dzień. Mamy w planie co nie co jednak podmurować, przynajmniej przy tych większych oknach - zobaczymy ile zdążymy i jak nam to wyjdzie.

mam nadzieje ze wszystko dobrze wyjdzie, jak bedzie po wszystkim opiszemy i pokarzemy na czym w końcu stanęło

jeszcze raz dzieki wielkie

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No więc idąc za Waszymi sugestiami podmurowaliśmy.

Mam nadzieję, że dobrze to wyszło.

Okno tarasowe wyszło tak:

IMG_7718.jpg

Okienka w wykuszu, zrobiliśmy tak:

IMG_7728.jpg

A okna zwykłe, zrobilismy tak:

IMG_7723.jpg

było jeszcze pare okien balkonowych, gdzie wylewka będzie niższa - na poddaszu, tam zrobiliśmy na 1 cegłę, ale nie mam zdjęć.

W sumie 1 tarasowe, 3 balkonowe, 3 w wykuszu i 4 zwykłe okna (2 duże 2 małe) troche tego bylo. Mam nadzieję, że nie walneliśmy się w obliczeniach i:

1. okna się zmieszczą,

2. nie wyjdzie nam montaż w 3/4 jak na fotce u finlandii ;-)

jutro konfrontacja z .... oknami ;-)

co myślicie o tych podmurówkach? bedzie ok tak?

Mam nadzieję, że dobrze to wyszło.

maggieQ ja tam nie wiem, ale mam nieodparte wrażenie, że w niektórych wypadkach inwestorzy po prostu nie chcą zrozumieć, co to znaczy "przygotować ościeża do montażu". Twoja firma pewnie Ci zamontuje te okna i nawet nie miauknie, ale ja tu taniość widzę i standardową bylejakość, której skutki pewnie kiedyś się pojawią.

Kurcze, no taniość.... w sumie cegła i zaprawa majątku nie kosztowała, no ale czym to miałam zrobić? złotem? żeby tanio nie było?

Nie rozumiem?

Sam pisałeś żeby podmurowywać..no ale nic. Nie wiem czy bylejako to wyszło, ja się nie znam, ale staraliśmy się bardzo, i jest równo i z poziomem i do milimetra, więc mam nadzieję, że jednak nie będzie kiszki.

Ale mogę się mylić.... jakbyś swoją opinię o wykonanym podmurowaniu rozszerzył nieco to może zrozumiem bardziej co masz na myśli.

1. pod wszystkimi oknami będzie dodatkowo listwa montażowa 3 cm.

2. Starałam sie robić według Waszych rad.

3. Hmmm przecież cegła jest pełna z zaprawą daje spójną płaszczyznę gdybym na wierzch zarzuciła jeszcze zaprawe, pod ta warstwa i tak bylaby ta cegła, przcież to i tak jeszcze montuje sie na pianke. No ale skoro tak mówicie to pewnie macie racje.

Tak czy siak już nei zmienimy, bo wlasnie wyjeżdzamy na budowe i za chwil pare rozpocznie sie montaż

dzieki wszystkim jeszzcze raz

Nie rozumiem?... jakbyś swoją opinię o wykonanym podmurowaniu rozszerzył nieco to może zrozumiem bardziej co masz na myśli.

Rozszerzę, ale tylko trochę:-). Ten rządek cegieł stanowiący zamknięcie progu ościeży okiennej uratował sytuację nie tylko wymiarowo, ale i mechanicznie. Jak sobie wyobrażałaś przykręcanie, klejenie, nakładanie czegokolwiek na powierzchnię pustaka ceramicznego? Toż to same dziury poprzecinane siateczką wąskich ścianek wewnętrznych? Podobną sytuację masz na bocznych ścianach ościeży. Zamki i wpusty pustaka czynią tę powierzchnię tak nierówną, że o prawidłowym wymiarze szczelin dylatacyjnych nie ma mowy. W jednym miejscu będzie np. 2 cm, ale kawałek dalej już 6 cm. Jaki to będzie miało wpływ na trwałość wykonania uszczelnienia termoizolacyjnego z pianki PUR i wytrzymałość połączeń mechanicznych, tego już wyjaśniał nie będę, bo i tak jest po zawodach. Mniemam, że nie przewidujesz w obrębie okna takich zbytków jak warstwa paroizolacji, więc i problemy z ewentualnym układaniem warstw w Twojej ścianie pominę milczeniem, bo po co strzępić jęzor po próżnicy. Oczywiście zarówno Ty jak i wybrana przez Ciebie ekipa możecie problemy i zagrożenia oceniać inaczej:-).

... Jak sobie wyobrażałaś przykręcanie, klejenie, nakładanie czegokolwiek na powierzchnię pustaka ceramicznego? Toż to same dziury poprzecinane siateczką wąskich ścianek wewnętrznych?

Do końca się z Tobą nie zgodzę. Bez problemu można kupić kołki do porothermu. Trzymają bez zarzutu (skuteczność stosowania oceniam na 90+ %) - zawsze jeden z dwóch, które daję w kotwę trzyma jak trzeba.

Te kołki nazywają się we Wkrętmecie "wszechstronne", ale takie same są w firmach Stalco, Arvex, Benex (czy jakoś tak) - ogólnie do kupienia w dobrych sklepach. I nie są specjalnie drogie.

Do końca się z Tobą nie zgodzę. Bez problemu można kupić kołki do porothermu.

Fin nie wiem jakie cudowne kołki masz na myśli, ale spójrz na zdjęcie. Wydaje mi się, że owszem dasz radę nimi mocować na powierzchniach oznaczonych 1, jeśli pójdziesz pionowo, z góry w dół jak na powierzchni 2 i te kołki "dadzą radę", to... posiadasz wiedzę o iście tajemnych kołeczkach. Ja utknąłem na możliwym wierceniu "pod kątem" albo kotwie chemicznej, ale w obu przypadkach wątpię w skuteczność mocowania. Przecież z tego właśnie względu JB-D stworzyło odrębne mocowanie do pustaka, czyż nie tak?

Wiercenie w Porothermie.jpg

Tak, na powierzchni nr. 2 nie ma mowy o dobrym mocowaniu. Jak już mamy taki "dół otworu" to mocowanie wyciągamy na zewnątrz (przy dosunięciu do warstwy zewnętrznej muru).

Ja oczywiście - zgadzam się - doły powinne być zaklejone, najlepiej z litej cegły, boki wyrównane itp. Ale tak nie ma.

Szczęśliwi są CI, którzy o tym nie wiedzą / nie mówią, bo wykonany montaż zawsze jest dla nich "the best".

Ja oczywiście - zgadzam się - doły powinne być zaklejone, najlepiej z litej cegły, boki wyrównane itp. Ale tak nie ma.

MagiaQ podmurowując, nieświadomie zrobiła podwójnie dobrą robotę, ale boki? No nie ma. Trudno jej dom jej sprawa. Specjalnie dla niej kolejne dwie fajne foty z kolekcji "Kotwienie do Porothermu na niewyrównanym podłożu". Mam nadzieję, że u niej tak nie będzie, ale Porotherm, to montażowy gwóźdź do trumny dla większości ekip montażowych właśnie ze względu na budowę pustaka, brak przygotowania ościeży i niewłaściwy dobór łączników.

DSC05954.JPG

DSC05953.JPG

:) A tu ekipa montażowa chciała być świętsza od samego papieża. Użyli śrub zalecanych przez producenta systemu - ale nie użyli myślenia..

Już parę lat temu pewien montażysta z Lublina którego bardzo cenię pokazał mi przy robocie swoje Hilti: "do spaxów mam specjalną wiertarkę z półudarem, bo normalna wybija za duże dziury". Jak ktoś ma talent - to naprawdę - można..

Jak sobie wyobrażałaś przykręcanie, klejenie, nakładanie czegokolwiek na powierzchnię pustaka ceramicznego? Toż to same dziury poprzecinane siateczką wąskich ścianek wewnętrznych? Podobną sytuację masz na bocznych ścianach ościeży. .

Wbrew pozorom nie jest tak tragicznie jak mówisz, dolne kotwy wierci się pod ukosem albo w miejscach łączeń pustaków i jest OK, w mojej ocenie ważniejsze jest wyrównanie boków chcący zrobić porządnie paroizolaję.