Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwentaryzacja geodezyjna wewnętrznej instalacji gazowej

william.bonawentura

Recommended Posts

Miesiac temu robilem takowe przylacze i geodeta byl na dzialce. Ja go nie zatrudnialem lecz firma ktora to robila. Wnioskuje zatem ze jakis papier bedzie od niego potrzebny. Widzialem ze namierzal lokalizacje wszystkich urzadzen i rur gazowych. Przylacze od licznika do domu ok. 10m zakonczone skrzynka (brazowa :) ) na zawor kosztowalo mnie 1600PLN. Z ciekawoci jeszcze dodam ze nastepne 850PLN kosztowalo mnie doprowadzenie rur do kotlowni ok. 12m, i kuchni tuz nad kotlownia. waz gazowy do kuchenki (ok. 100PLN) wliczony. Wcinka w gazociag oddalony od licznika 2m (slownie: dwa metry) kosztowala, (faktura z gazowni) tez troche ponad 1600PLN, no i projekt wewnetrznej instalacji 750PLN. Razem, radosc z posiadania gazu, kosztowac bedzie 4800PLN. Duzo to czy malo? Ale jaka wygoda :)

Jangony - normalna cena.

William - geodeta robi inwentaryzację tego co zostało zrobione do bryły domu. Resztę masz w projekcie na który dostałeś PnB. Oczywiście inwentaryzacji jest koniecznym warunkiem odbioru. Zresztą nie tylko inwentaryzacja gazu - wszystkiego innego też :)

Edytowane przez Nefer

Jangony - normalna cena.

William - geodeta robi inwentaryzację tego co zostało zrobione do bryły domu. Resztę masz w projekcie na który dostałeś PnB. Oczywiście inwentaryzacji jest koniecznym warunkiem odbioru. Zresztą nie tylko inwentaryzacja gazu - wszystkiego innego też :)

Chyba trochę mnie źle zrozumieliście. Nie chodzi mi ani o przyłącze ani o budowę domu. Jest to niezależnie PnB na wewnętrzną instalację gazową w dawno wybudowanym budynku. Podobnie gazowania wykonała przyłącza (z szafką w ogrodzeniu) dwa lata temu i ten temat jest zamknięty. Teraz ja wykonałem instalację WEWNĘTRZNĄ (nie przyłącze), ale częściowo prowadzoną w ziemi (od budynku do ogrodzenia) i muszę zgłosić zakończenie tej budowy. I obawiam się, że oprócz dziennika budowy, protokołu kominiarskiego i szczelności będą chcieli jeszcze tej inwentaryzacji rury biegnącej przez posesję :(. Czy geodeta naniesie ją bez odkopywana ? Ile bierze za taką usługę ?

Drogi Williamie,

Rozumiemy Cię doskonale, bo każdy kto chce zrobić instalację wewnętrzną gazową w tym kraju (czyli instalację od skrzynki w ogrodzeniu do domu) musi mieć pozwolenie na budowę takowej instalacji (niezależnie czy z domem czy bez) . Pozwolenie, kiierownika budowy i wszystkie inne dokumenty potrzebne do odbioru tejże.

No i właśnie o tym piszę : tak, dokładnie tak, będą chcieli inwentaryzacji rury biegnącej przez posesję. Bo to jest instalacja wewnętrzna . I nie ma znaczenia kiedy była stawiana skrzynka. I masz oddzielne PnB na budowę instalacji wewnętrznej i musisz mieć inwentaryzację geodezyjną, powykonawczą tych prac.

Ekipa, ktora Ci to robiła powinna zadbać o ten "drobiazg". Czy będzie kopał? Mocno wątpię- na każdej budowie po zakończeniu masz geodetę i odbiór geodezyjny i chyba nie kopie :):):)

Składając o pozwolenie na budowę miałeś projekt . Po zakończeniu instalacji wew. kierownik budowy (no bo przecież masz pozwolenie na budowę , więc i masz kierownika budowy , prawda ?) wbił Ci w dziennik, że projekt wykonano zgodnie z projektem (albo masz na oddzielnej kartce jego oświadczenie tej treści). Jeśli jest zgodnie z projektem to geodeta nie musi nic odkopywać (choć może, jak się zaprze).

Za ile ? Zadzwoń do okolicznych geodetów, to Ci powiedzą.

Edytowane przez Nefer

Tak. Mam kierownika budowy i jego oświadczenie, że nie ma odstępstw od projektu itd. Ale nie usłyszałem od niego nic o geodecie, jutro chciałem złożyć dokumenty a tu na druku "zgłoszenia zakończenia" jest punkt o inwentaryzacji.... I się zastanawiam, czy on mnie (niestety) dotyczy. A może inaczej - czy inwentaryzacja wiąże się z wpisem do dziennika budowy ? Bo przecież ten jest już "wypełniony" przez kierownika. Nie chcę mieć po prostu jutro w Starostwie jakiejś hecy pod tytułem "pan tu ma samowolę budowlaną". Miał tak znajomy, gdy data protokołu kominiarskiego była późniejsza od daty protokołu szczelności instalacji.

Kierownika budowy nie interesuje geodeta i inwentaryzacja. Kierbud zrobił swoje, zainkasował i sobie poszedł.

Nie masz samowoli (jeśli masz papiery w porządku) , ale musisz mieć inwentaryzację. Tak, ten punkt Cię dotyczy. Inwentaryzację przeprowadza geodeta. Nic nie wpisuje do dziennika. Wykonuje Ci mapę na którą nanosi to co zostało zrobione zgodnie z PnB. A kolega - cóż, najpierw się kończy instalację gazową (robi próbę szczelności i odbiór instalacji) a potem robi się protokół drożności kominów i wentylacji. Tak to w życiu jest :)