sappho 03.12.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Jestem na etapie murowania ścian działowych z porothermu 11,5. Na poddaszu użytkowym mam umiejscowione cztery filary drewniane (podpory) o przekroju 12x12cm wspierające dodatkowo więźbę dachową, przewidziane w osi ww. ścianek działowych.Zastanawiam się jak najlepiej połączyć murowane ścianki z drewnianymi filarkami (wewnątrz ściany) by ściana dobrze się trzymała, zwłaszcza że będą w nich drzwi a w dwóch miejscach oddalone tylko ok. 15 do 20 cm od filarków ? No i jeszcze musze zmieścić nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.12.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Ja mam tę samą sytuację. Murarz wzmocnił ściankę (1 cegła) dodatkowymi gwoździami (co kilka warstw). Na wierzch (dla ukrycia tych słupów) nakleiłem płyty k/g.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 06.12.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 W grudniowym numerze muratora jest o tym napisane.Nie czytałam dokładnie ale wydaje mi się że pisało że nie można łączyć słupa ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 W grudniowym numerze muratora jest o tym napisane. Nie czytałam dokładnie ale wydaje mi się że pisało że nie można łączyć słupa ze ścianą. Jeśli słupy nie w ściance działowej, to obok niej Owszem - np. półki na książki między tymi słupkami można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 dlaczego zasłaniać takie ładne elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 07.12.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 ja mam takie słupy 20x20, są postawione tak, że tynk zlicuje się z nimi. Mam zamiar zrobić je na gładko i pomalować lakierem i będą jako element ściany... Na tym forum, pisała jakaś Pani, że "fachowcy" połączyli jej te słupy ze ścianami oraz z zabudową GK poddasza, i wszystko konkretnie popękało, ponieważ to żyje swoim życiem razem z dachem, pozatym ona miała jeszcze taki błąd, że jętki położone były na ściankach działowych, a powinny być one murowane po wykonaniu konstrukcji dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.12.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 jętki położone były na ściankach działowych, a powinny być one murowane po wykonaniu konstrukcji dachu... Jętek się nie muruje Czy ty i "ta" pani w ogóle wiecie, co to są jętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.12.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 dlaczego zasłaniać takie ładne elementy? Bo najczęściej nie są ładne (np. pękają, są nieforemne, mają wypadające sęczki i t.p.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.12.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 to jest akurat zaleta estetyczna naturalnego drzewa do białej ściany ładnie pomalowany hmm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 07.12.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Jętek się nie muruje Czy ty i "ta" pani w ogóle wiecie, co to są jętki w końcówce zdania po przecinku miałem na myśli ścianki działowe. Nie martw się, wiem jaka jest różnica pomiędzy ścianą działową, a jętką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 to jest akurat zaleta estetyczna naturalnego drzewa do białej ściany ładnie pomalowany hmm.. Kwestia gustu Mnie to się kojarzy z niemieckimi budynkami (widoczne belki w ścianach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sappho 10.12.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Więc jak - można łączyć drewno ze ścianką z pustaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Więc jak - można łączyć drewno ze ścianką z pustaków? Może być wilk syty i owca cała. Można niczym (gwoździami czy też kotwami) nie łączyć pustaka z tym drewnianym słupkiem, a jednak zapewnić "suwliwe" połączenie. Jak? Np. przykręcić (przybić) wzdłuż słupka korytko z ceownika (jako "prowadnicę") i wymurować ściankę z pustaków układając ich końce w tym korytku. Oczywiście dla estetyki proponuję (nadal) przykryć całość płytami g/k. Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.12.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja bym te krótkie odcinki przy słupach zrobił z płyty OSB i całość"obleciał" jak sugeruje Sobieradek, płytą GK dla niepoznaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts