abacil 03.12.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam.Stoję przed następującym problemem : chodzi o wymianę wodomierzy i od razu ewentualną przeróbkę. Jako że mieszkam w starszym trochę domu, instalacja c.w. od przyłącza jest poprowadzona rurami DN25. Poprzedni właściciel zakładając wodomierze zrobił redukcję i wstawił kawałek rury DN15 i takiej średnicy wodomierz. Wodomierz wyjściowy też jest taki sam. Aktualnie musze wymienić wodomierz i zastanawiam się, czy mogę zmienić ten pierwszy wraz z odcinkiem rury, na rurę i wodomierz o średnicy DN20. Chcę w ten sposób uzyskać większy strumień ciepłej wody w kranach, bo jest dla mnie trochę za słaby. I tu mam pytanie, czy mogę tak zrobić, to jest :- wymienić wodomierz wejściowy z DN15 na wodomierz o średnicy DN20, - wodomierz wyjściowy zostawić o średnicy niezmienionej, tj. DN15. Oczywiście chodzi mi o to, czy wodomierze będą działać prawidłowo i czy będą pokazywać dobre zużycie wody. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/163316-wodomierze-cw-czy-mog%C4%85-mie%C4%87-r%C3%B3%C5%BCn%C4%85-%C5%9Brednic%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.12.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 nie do końca rozumiem po co te dwa wodomierze? możesz wymienić na taką samą średnicę jak masz przyłącze ale jeśli obliczasz coś z różnicy między tymi dwoma wodomierzami to wskazane by były takie same nie tylko pod względem średnicy ale i producenta i zużycia czyli powinieneś wymieniać oba bo mogą powstawać przekłamania przy obliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/163316-wodomierze-cw-czy-mog%C4%85-mie%C4%87-r%C3%B3%C5%BCn%C4%85-%C5%9Brednic%C4%99/#findComment-5007792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts