Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodomierze c.w. - czy mogą mieć różną średnicę ?

abacil

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed następującym problemem : chodzi o wymianę wodomierzy i od razu ewentualną przeróbkę.

Jako że mieszkam w starszym trochę domu, instalacja c.w. od przyłącza jest poprowadzona rurami DN25. Poprzedni właściciel zakładając wodomierze zrobił redukcję i wstawił kawałek rury DN15 i takiej średnicy wodomierz. Wodomierz wyjściowy też jest taki sam. Aktualnie musze wymienić wodomierz i zastanawiam się, czy mogę zmienić ten pierwszy wraz z odcinkiem rury, na rurę i wodomierz o średnicy DN20. Chcę w ten sposób uzyskać większy strumień ciepłej wody w kranach, bo jest dla mnie trochę za słaby.

I tu mam pytanie, czy mogę tak zrobić, to jest :

- wymienić wodomierz wejściowy z DN15 na wodomierz o średnicy DN20,

- wodomierz wyjściowy zostawić o średnicy niezmienionej, tj. DN15.

Oczywiście chodzi mi o to, czy wodomierze będą działać prawidłowo i czy będą pokazywać dobre zużycie wody.

Dzięki za podpowiedzi.

nie do końca rozumiem po co te dwa wodomierze? możesz wymienić na taką samą średnicę jak masz przyłącze ale jeśli obliczasz coś z różnicy między tymi dwoma wodomierzami to wskazane by były takie same nie tylko pod względem średnicy ale i producenta i zużycia czyli powinieneś wymieniać oba bo mogą powstawać przekłamania przy obliczeniach