scruffty 03.12.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam, Mam ściany fundamentowe już zaizolowane, zasypane i tak postoją przez zimę. Na wiosnę chcę zrobić kanalizację i wylać chudziaka. Do chudziaka chcę dać siatkę (chudziak na 7 cm, na chudziak i tak pójdzie 20 cm styro) I teraz tak: - miejsce na kominek już jest, planuję je oddylatować paskiem styropianu od reszty chudziaka, wykopać głębszy dołek i wylać tam trochę grubszy chudziak (15 cm i dwie warstwy siatki na górze i na dole). Pod kominek nie będę dawał styro, więc pytanie czy jest sens tak robić, skoro pójdzie tam zamiast styropianu jakieś 26 cm betonu. - nie mam fundamentów pod schody (lane, w kształcie U, oparte o ścianę i strop), czy zostawić prostokąt na szerokość schodów (np. zaszalować deskami) i tam nie wylewać chudziaka, aby potem zalać fundament schodów razem ze schodami? Pozdrawiam,scruffty Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/163317-chudziak-kominek-i-schody/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albercik_II 26.01.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nie wiem, czy 7 cm chudziaka, nawet z siatką wytrzyma obciążenie od ścianek działowych (zasada karbu); chyba, że wykonasz fundamenciki pod te ścianki... Nie widzę natomiast powodu, by specjalnie tworzyć i w dodatku dylatowac stopkę pod kominek. A ile on ma ważyć? 2-3 tony? Wg mnie lepiej zachować ciągłość chudziaka (będzie działał jak membrana), a siatką z prętów zbrojeniowych (co najmniej fi 6) wzmocnić wylewkę końcową pod kominkiem na powierzchni ok. 2 m2. Pod wylewkę w miejscu kominka poszukałbym jednak twardego styropianu do garaży i parkingów. I nie będzie tam też mostka cieplnego... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/163317-chudziak-kominek-i-schody/#findComment-5115711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts