Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chudziak, kominek i schody

scruffty

Recommended Posts

Witam,

Mam ściany fundamentowe już zaizolowane, zasypane i tak postoją przez zimę. Na wiosnę chcę zrobić kanalizację i wylać chudziaka. Do chudziaka chcę dać siatkę (chudziak na 7 cm, na chudziak i tak pójdzie 20 cm styro) I teraz tak:

- miejsce na kominek już jest, planuję je oddylatować paskiem styropianu od reszty chudziaka, wykopać głębszy dołek i wylać tam trochę grubszy chudziak (15 cm i dwie warstwy siatki na górze i na dole). Pod kominek nie będę dawał styro, więc pytanie czy jest sens tak robić, skoro pójdzie tam zamiast styropianu jakieś 26 cm betonu.

- nie mam fundamentów pod schody (lane, w kształcie U, oparte o ścianę i strop), czy zostawić prostokąt na szerokość schodów (np. zaszalować deskami) i tam nie wylewać chudziaka, aby potem zalać fundament schodów razem ze schodami?

Pozdrawiam,

scruffty

• 1 month później...
Nie wiem, czy 7 cm chudziaka, nawet z siatką wytrzyma obciążenie od ścianek działowych (zasada karbu); chyba, że wykonasz fundamenciki pod te ścianki... Nie widzę natomiast powodu, by specjalnie tworzyć i w dodatku dylatowac stopkę pod kominek. A ile on ma ważyć? 2-3 tony? Wg mnie lepiej zachować ciągłość chudziaka (będzie działał jak membrana), a siatką z prętów zbrojeniowych (co najmniej fi 6) wzmocnić wylewkę końcową pod kominkiem na powierzchni ok. 2 m2. Pod wylewkę w miejscu kominka poszukałbym jednak twardego styropianu do garaży i parkingów. I nie będzie tam też mostka cieplnego...