Pegas 03.12.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Zamierzam rozpocząć ogrzewanie domu w zimie ponieważ jest już w całości ocieplony, są wszystkie tynki. Interesuje mnie ogrzewanie gazowe - wiadomo, że najtańszy jest kocioł kondensacyjny. Niestety dowiedziałem się, że kanalizacja nie powstanie w tym roku. Czy mimo to istnieją jakieś możliwości użycia kotła kondensacyjnego? Wiadomo, kondensatu będzie sporo - ok 40 l na dobę, jeśli dobrze obliczam. Czy po zastosowaniu jakieś neutralizatora dozwolone jest odprowadzenie w ziemię, albo do szczelnego pojemnika? Myślę, że byłbym w stanie opróżniać go jak szambo. Czy po zneutralkizowaniu jest to czysta woda? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.12.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Skoro to pierwszy sezon to zapomnij o gazie.Wstaw kozę,kup tonę węgla i wysusz dom na wiór a następnej zimy kanaliza będzie to i wstawisz sobie jakiś kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pegas 04.12.2011 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Skoro to pierwszy sezon to zapomnij o gazie. Wstaw kozę,kup tonę węgla i wysusz dom na wiór a następnej zimy kanaliza będzie to i wstawisz sobie jakiś kondensat. Niestety nie będę codziennie na budowie, a gaz jest praktycznie bezobsługowy. Prawdopodobnie zdecyduję się na turbo. Dlaczego odradzasz gaz - czy tylko ze wględu na koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.12.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Niestety nie będę codziennie na budowie, a gaz jest praktycznie bezobsługowy. Prawdopodobnie zdecyduję się na turbo. Dlaczego odradzasz gaz - czy tylko ze wględu na koszty? Na dziś gaz spalany kondensacyjne jest "węglem po 700zł". Za ile jesteś w stanie kupić opał do "kozy" ? Jeśli nie ma jeszcze kanalizacji to albo podłóż beczkę 80l (100zł) i wylewaj na podwórko, albo podnieś temperaturę na 60 stopni i kondensatu będzie niewiele (choć koszty o 10% wyższe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.12.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Pierwszy sezon zawsze jest najdroższy. Dom niestety trzeba wysuszyć. Najtaniej robi się to kozą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.12.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Na dziś gaz spalany kondensacyjne jest "węglem po 700zł". Sam liczyłeś czy powielasz zasłyszane ploty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 08.12.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Potwierdzam co napisał "william.bonawentura" kiedyś opalałem węglem i spalałem 2,5 - 3 T węgla i trochę drewna na rozpałkę. Obecnie ogrzewam kotłem kondensacyjnym i w ubiegłym sezonie na gaz na c.o. wydałem 2350 zł. Węgiel kosztuje 800 zł rachunek prosty. Nie wspomnę już że palenie gazem jest praktycznie bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 08.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Oh. Matematyka mówi że z gazu przy pomocy kondesatu uzyskujemy 11kWh/m3 gaz w tym roku po 2,3zł/m3 czyli około 0,21zł/kWh węgiel 7,7kWh/kg sprawność kotła 80% czyli niech będzie 6kWh/kg w cenie 0,8zł/kg daje nam 0,135zł/kWh nawet jak obniżymy sprawność kotła do 65% to mamy po 0,16zł/kWh zatem gaz to węgiel po 1000zł-1200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts