Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zasypanie fundamentu garażu ziemią z wykopu

marcin2372

Recommended Posts

Zostało mi bardzo dużo ziemi z wykopu (ziemia VI klasy praktycznie piasek z niewielką ilością ziemi) i zastanawiam się czy nie użyć tego do zasypania fundamentów garażu. Wszędzie piszą ,że tylko żółty piasek i taki dałem w część mieszkalną, ale pod garaż myślę że powinno być OK - na wierzch przed wylewką dam jeszcze gruz. Czy ktoś już praktykował taką metodę?:bye:

Ja praktykowałem (ziemia iłowata + gruz na wierzch), ale czekałem jedną zimę aż wszystko osiądzie.

Nie widzę żadnego problemu.

U rodziców cały dom ma pod posadzką glinę z gruzem i stoi tak już kilkanaście lat.

Najważniejsze jest, żeby ziemia się dobrze osiadła, a najlepiej się osiada jak jest mokra. Problem tej jesieni jest z deszczem spory, więc mam obawy czy sama od siebie nie będzie się na wiosnę zapadać jeszcze.

• 8 months później...
Niedawno rozmawiałam ze znajomą, która jest na podobnym etapie co ja i powiedziała mi, że oni po zasypani fundamentów będa mieli taka kanapkę, tzn w fundament zostanie wsypany piasek a potem warstwa chudego betonu, na to gruz betonowy (lub jakies kruszywo) a na to znów chudy beton. Tłumaczła mi, że tak jest lepiej, choc nie bardzo wiedziała dlaczego. Czy może ktoś mnie oświecić? Z tego co wiem i widzoalam to standardowo to zasypuje się fundament piachem a potem zalewa chudym betonem. Które rozwiązanie jest lepsze?

Zostało mi bardzo dużo ziemi z wykopu (ziemia VI klasy praktycznie piasek z niewielką ilością ziemi) i zastanawiam się czy nie użyć tego do zasypania fundamentów garażu. Wszędzie piszą ,że tylko żółty piasek i taki dałem w część mieszkalną, ale pod garaż myślę że powinno być OK - na wierzch przed wylewką dam jeszcze gruz. Czy ktoś już praktykował taką metodę?:bye:

Taki grunt nadaje sie do zasypki.

Pamiętać należy żeby zagęścić mechanicznie. Żadne " uleganie się ziemi "

Zagęszczarka i zagęszczać.

Dobrze zagęszczony grunt i chudziak to najlepsze rozwiązanie.

Dobry gruz pod drogę.

A spotkałes się z taka forma "chudziaka" o jakiej ja pisałam. Po co się tak robi?

Czasami w obiektach przemysłowych lub w pomieszczeniach gdzie będzie większe obciążenie na posadzce, robi się podbudowę z kamienia lub gruzu.