marcin2372 04.12.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Zostało mi bardzo dużo ziemi z wykopu (ziemia VI klasy praktycznie piasek z niewielką ilością ziemi) i zastanawiam się czy nie użyć tego do zasypania fundamentów garażu. Wszędzie piszą ,że tylko żółty piasek i taki dałem w część mieszkalną, ale pod garaż myślę że powinno być OK - na wierzch przed wylewką dam jeszcze gruz. Czy ktoś już praktykował taką metodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 07.12.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ja praktykowałem (ziemia iłowata + gruz na wierzch), ale czekałem jedną zimę aż wszystko osiądzie.Nie widzę żadnego problemu.U rodziców cały dom ma pod posadzką glinę z gruzem i stoi tak już kilkanaście lat.Najważniejsze jest, żeby ziemia się dobrze osiadła, a najlepiej się osiada jak jest mokra. Problem tej jesieni jest z deszczem spory, więc mam obawy czy sama od siebie nie będzie się na wiosnę zapadać jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 27.08.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Niedawno rozmawiałam ze znajomą, która jest na podobnym etapie co ja i powiedziała mi, że oni po zasypani fundamentów będa mieli taka kanapkę, tzn w fundament zostanie wsypany piasek a potem warstwa chudego betonu, na to gruz betonowy (lub jakies kruszywo) a na to znów chudy beton. Tłumaczła mi, że tak jest lepiej, choc nie bardzo wiedziała dlaczego. Czy może ktoś mnie oświecić? Z tego co wiem i widzoalam to standardowo to zasypuje się fundament piachem a potem zalewa chudym betonem. Które rozwiązanie jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.08.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Zostało mi bardzo dużo ziemi z wykopu (ziemia VI klasy praktycznie piasek z niewielką ilością ziemi) i zastanawiam się czy nie użyć tego do zasypania fundamentów garażu. Wszędzie piszą ,że tylko żółty piasek i taki dałem w część mieszkalną, ale pod garaż myślę że powinno być OK - na wierzch przed wylewką dam jeszcze gruz. Czy ktoś już praktykował taką metodę? Taki grunt nadaje sie do zasypki. Pamiętać należy żeby zagęścić mechanicznie. Żadne " uleganie się ziemi " Zagęszczarka i zagęszczać. Dobrze zagęszczony grunt i chudziak to najlepsze rozwiązanie. Dobry gruz pod drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 28.08.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Dobrze zagęszczony grunt i chudziak to najlepsze rozwiązanie. Dobry gruz pod drogę. A spotkałes się z taka forma "chudziaka" o jakiej ja pisałam. Po co się tak robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.08.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 A spotkałes się z taka forma "chudziaka" o jakiej ja pisałam. Po co się tak robi? Czasami w obiektach przemysłowych lub w pomieszczeniach gdzie będzie większe obciążenie na posadzce, robi się podbudowę z kamienia lub gruzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts