Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy + kominek z płaszczem wodnym

samotnik

Recommended Posts

Witam,

czy i jak bardzo kłopotliwe jest połączenie kotła gazowego z kominkiem z płaszczem wodnym w jednej instalacji? Tak sobie wymyśliłem - chcę mieć możliwość alternatywnego opalania paliwem stałym, szkoda mi miejsca na kotłownię, więc stąd ten kominek. Do DGP nie mam przekonania.

Czy mogą być jakieś problemy? Rozumiem, że przy płaszczu wodnym pożądany jest jakiś bufor, a przy kotle gazowym nie trzeba?

Z czego wynika taki wzrost kosztów? W swojej naiwności myślałem, że robiąc instalację dla kotła gazowego, dołożenie PW to tylko kwestia doprowadzenia dwóch rurek do wkładu.

Nie do końca jest to kwestja doprowadzenia 2 rórek na taką instalację kominka z p.w składa się sam kominek który jest droższy w zakupie od wkładu powietrznego przyczym należy dokładnie dokonać wyboru bo na rynku jest cały wachlaż kominków o lepszej czy gorszej konstrukcji potem bufor ciepła, odpowiednia automatyka do kominka i bufora, wymiennik ciepła,no i odpowiedno dostosowana instalacja c.o do kominka z płaszczem piszę tu o tym że najbardziej ekonomiczną instalacją będzie podłogówka po całości domu ktura pobiera wodę o temperaturze 25 stopni przy czym współpracy z kominkiem z płaszczem wodnym który produkuje wodę grzewczą o temperaturze 80 stopni (wtedy kominek jest najsprawniejszy) będzie potrzebny bufor ciepła i odpowiednia automatyka wtedy i tylko wtedy uzyskamy rezultat gdzie palimy w kominku na maxsa przez 3-4 godzin podgrzewając dom i magazynując odpowiedną ilość ciepła w buforze aby potem wykożystać te ciepło (zgromadzone w buforze) do ogrzania domu przez 12 godzin nawet wtedy kiedy w kominku już wygaśnie oczwiście piec gazowy przez ten czas nam się nie załączy

• 6 months później...

Witam

Postanowiłem podczepić się pod ten post gdyż mam podobny dylemat.

Jestem przed zakupem i montażem kominka i zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości czy opłaca się zakładać kominek z płaszczem wodnym.

Na etapie budowy były założone dodatkowe rury do instalacji takiego kominka tzn.

1) dopływ i odpływ instalacji grzejnej

2) dopływ zimnej wody i odpływ kanalizacyjny

3) dopływ powietrza z zewnątrz.

Mam piec gazowy dwufunkcyjny Vitopend i miałem zamiar podłączyć ten kominek w systemie zamkniętym (dostosowany wg nowego rozporządzenia z 2009)

Kominek byłby z wężownicą do chłodzenia.

Myslałem o kilku zabezpieczeniach żeby nie wysadzić sąsiada w powietrze.

1) zawór mechaniczny zimnej wody chłodzącej w razie potrzeby

2) dodatkowy zawór sterowany elektronicznej do wody zimnej.

3) zawór 1,5 bara w razie jakby wszystko zawiodło

4) UPS 400 W z akumulatorem jakies 64 Ah do podtrzymania pracy pompy w przypadku braku prądu.

Układ chciałem podłączyć bezpośrednio do gazowego pieca i zamontować tylko 1 pompę na wylocie kominka.

W związku z tym mam takie pytania

Czy taki układ jest do realizacji? Jak to by pracowało z piecem gazowym? Kominek by działał jedynie wspomagająco. Czy w ogóle ma sens pakowanie się w koszty? Jaka by była sprawność takiego układu (kominek 8 KW do mieszkania 85 m).?

Pozdrawiam