Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Pomocy] Zbyt duży ciąg kominowy przy piecu na pelet.

diosss

Recommended Posts

Proszę forumowiczów, którzy mieli podobny problem, lub wiedzą jak go rozwiązać, o pomoc.

Posiadam przewód kominowy ceramiczny, ocieplony o średnicy 20cm. Komin jest wysoki, dobre 12m.

Do komina podłączony mam piec na pelet. Na czujniku spalin piec ma nawet 300 stopni, pali nam jak smok. Jeśli zmniejszę ilość powietrza na wlocie to smoli się piec (za mało tlenu).

Myślałem, żeby zainstalować szyber tylko dowiedziałem się, że może on powodować ,,wybuchy'' spalin np. w trybie nadzór. Nie wiem czy jest to możliwe i wydaje mi się dość dziwne.

Obecnie testuje regulator ciągu (zasysanie lewego powietrza) zainstalowany w rewizji i zdecydowanie jest lepiej. Tyle, tylko, że ta kratka wyciąga mi temperaturą i powietrze z kotłowni i to dość dużo.

Czy szyber w moim wypadku pomoże?

Gdzieś wyczytałem, że w ogóle przy takich kotłach nie instaluje się szybra - głównie ze względów bezpieczeństwa i to piec ma sterować ilością powietrza. Jednakże w spoczynku, ciąg kominowy potrafi mi sam podnieść uchylną klapkę domykającą wentylator - na moje oko jest to objaw o wiele za dużego ciągu. Do tego również (zasłyszane) szyber spowoduje jedynie przyspieszanie spalin i w m3/h wyciągnie tyle samo.

Pomóżcie bo pójdę z torbami tej zimy

Z opisu sadząc - coś jest nie tak z samym kotłem!

Ciąg kominowy nie bierze się "sam z siebie".

To odpalenie kotła go tworzy.

Wygląda na to, ze mechanizmy regulacji kotła są "słabe"

Taki jest efekt, jak się chce w palenisku stałopalnym wprowadzać WŁASNE prawa zastępując nimi prawa natury...

Dokładnie obejrzałbym czopuch.

Czy nie da się na nim założyć kryzy?

Zmniejszyć "światła" wylotu do komina?

Adam M.

Z opisu sadząc - coś jest nie tak z samym kotłem!

Ciąg kominowy nie bierze się "sam z siebie".

To odpalenie kotła go tworzy.

Wygląda na to, ze mechanizmy regulacji kotła są "słabe"

Taki jest efekt, jak się chce w palenisku stałopalnym wprowadzać WŁASNE prawa zastępując nimi prawa natury...

Dokładnie obejrzałbym czopuch.

Czy nie da się na nim założyć kryzy?

Zmniejszyć "światła" wylotu do komina?

Adam M.

Piec jest automatyczny (podajnik itp.). Powietrze napływa przez kanał, w którym znajduje się klapka (zamyka dopływ powietrza kiedy nie działa wentylator). Jednakże ciąg jest tak silny, że potrafi ją delikatnie podnieść.

Na wyjściu kotła (czopuch) nie ma żadnego elementu regulującego ciąg komina). Dystrybutor kotła mówi, że nie powinno się stosować żadnych elementów zmieniających ciąg kominowy. Jednakże, w tym wypadku wydaje mi się sensowne zainstalowanie szybra. Jest to rozwiązanie bardziej elastyczne niż kryza. Tylko nie wiem czy to coś da. Czy nie jest tak, że ilość wyciąganego powietrza będzie taka sama a zmieni się szybkość z jaką ulatują spaliny?

Pozdrawiam.

Edytowane przez diosss

Kryza/szyber wprowadzi opór przepływu.

Cały układ MUSI na to zareagować.

Ostre przymknięcie wylotu do komina natychmiast ustawi sprawę, ale kocioł może "puścić bąka" jak wejdzie na podtrzymanie...

Zmniejszyłbym "światło" ale nie za ostro!.

Powiedzmy - o połowę - do testów.

Potem doregulować i będzie...

Dziwne, że Ci chce drzwiczki od popielnika do komina wciągnąć...

Zwykle są odwrotne problemy...

Masz "miejsce święte" w kotłowni i tyle...

:lol:

Adam M.