Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OSTRZEGAM:

Firma Grupa Factor (Sosnowiec, Olkusz, prezes p.Imielska) byly autoryzowany przedstawiciel producenta stolarki M&S Pomorska Fabryka Okien.

Zaliczka, ktorą wpłaciłem nie została przelana na konto producenta, okna nie poszły do produkcji.

Efekt: blisko trzy miesiace opóźnienia na budowie i brak widokow na zwrot zaliczki.

Wysłene trzy wezwania do zapłaty. Sprawa najpewniej znajdzie swój epilog w sądzie.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do czarnej listy dodam jeszcze podwykonawców firmy Transmil - czyli firmę Zakłąd remontowo-budowlany Zbigniew Kołodziejczyk z Katowic. Odwalili taką fuszerkę, że kierownik budowy zrezygnował ze funkcji, gdyż nie omieszkali go obrazić. W ścianach z betonu komórkowego mamy prześwity, ściany mega krzywe, dodam że alkohol był na porządku dziennym, zrobili krzywe miejsca na kominy w stropie, po wstrzymaniu prac przez kierownika budowy wykonali bez naszej wiedzy zbrojenie i szalunki (oczywiście wykonali tylko część) i wystawili nam to to fakturę na ponad 2000 zł. Mało tego, dziwnym trafem zniknęło nam kilka rzeczy sprzed domu np. kuchenka gazowa, stara maszyna do szycia (na chodzie) i schody na strych, zwijane (nowe warte ponad 500 zł) to chcieliśmy sprzedać na allegro, ale nie zdążyliśmy. Na dodatek twierdzą, ze rzeczy te wyrzucili na nasza prośbę. Mało tego w podciąg zamiast betonu dali piankę montażową, co odkrył nowy kierownik budowy osuwając szalowanie. Kierownik budowy nawet nie chciał, żeby poprawili swoje błędy, gdyż nie wierzył ze zrobią to dobrze, a nie mieliśmy nikogo to mógłby patrzeć im na ręce w trakcie pracy.

Teraz mamy kierownika budowy polecanego na tym forum, pana Adama z Będzina i firmę też polecaną na priv przez użytkowników :) Namiary podam i polecę jak skończą prace i będziemy zadowoleni.

Edytowane przez Agiszon

• 3 weeks później...

Odradzam usługi firmy Niezwykleokna.pl Matysiewicz R.

Zamówiłem w tej firmie usługę regulacji okien. "Fachowiec" przyjechał na wyznaczona godzinę i to tyle z pozytywnych wrażeń. PARTACZ a nie fachowiec!!!! Otworzył okno przekręcił dwa razy śrubokrętem, zamknął na siłę i powiedział ze jest OK. Okno otwiera się GORZEJ niz przed regulacją. Partacz twierdzi, że wyrobi się z czasem! Zdecydowanie odradzam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 1 month później...

Zdecydowanie odradzam współpracę z Bogusławem Helakiem - instalator CO, gaz, woda z Dąbrowy Górniczej.

Miałem nieprzyjemność z nim współpracować i:

1. To co było umówione w ofercie zmieniało się bez konsultacji ze mną (np. wymiary i producent grzejników)

2. Niesłowność / nieterminowość - umawianie się na termin a potem bez telefonu niepojawianie się, człowiek bierze urlopy, kombinuje a tu brak szacunku z drugiej strony, nieodbieranie moich telefonów (odbieranie natomiast z innego numeru telefonu...), ekipa od wylewek musiała czekać 2 tygodnie aż łaskawie się znowu pojawi i zrobi to co powinno być zrobione w 1 dzień (i było w końcu w jeden sobotni poranek - w 4 godziny - jak się chce to się da).

3. Zaliczka - dałem zaliczkę na materiał nagle okazuje się że jej już nie ma, bo została skonsumowana na poczet robocizny... Brak słów, niestety pieniędzy nie otrzymałem z powrotem mimo że wg. rozliczeń ten Pan jest mi wciąż winny nie małą sumkę.

4. Lewe faktury - materiał był brany na mnie i długo czekałem aż dostałem w końcu faktury a jak je już dostałem jakież było moje zdziwienie gdy pojawiło się tam jakieś 50m rury fi 110, której ani 1 cm nie został położony w moim domu przez instalatora (piony i rozprowadzenie pod płytą zrobiła ekipa budująca dom). Oczywiście takich materiałów było sporo więcej - np. rozdzielacz do podłogówki na 10 wyjść na fakturze - mam zainstalowany na 5...

5. Strasznie niechlujnie realizowane były instalacje, rury częściowo nie były nawet ukryte w scianach, rury z wodą i podejścia grzejników były instalowane w innych miejscach niż umówione początkowo. Cos było zainstalowane i już opłytkowane potem przychodzili i kuli na nowo i tak w kółko. Szczytem było gdy jakieś 5m rury miedzianej do gazu było robione przez 8godzin a potem się jeszcze okazało że nie skończone / źle skręcone a rura doprowadzajaca wodę do grzejnika była dosztukowana i złączona taśma izolacyjną (to nie żart - mam zdjęcia...).

6. W pewnym momencie już nie wytrzymałem tych ciągłych niespełnionych obietnic i wziąłem inną firmę (robili u znajomego - polecał). Wiadomo fachowcy lubią jechać po innych, ale tutaj istotnie wypunktowali słabe strony bieżacego rozwiązania - zaczynając od braku przelotki w murze dla rury gazowej, poprzez małą średnicę doprowadzenia do rozdzielacza podłogówki (fi 20 a potem leciały fi 17 na 8 obwodów...), kończąc na drobiazgach (jak niedopasowane przyłącza grzejników w pokojach już w gładzi!!!).

Człowiek czuł się jak w przedszkolu - cały czas trzeba pilnować - a można było prosto zapytać i zadzwonić... no ale po co?!

Mówiąc krótko jak ktoś ma ochotę zaznać trochę adrenaliny i wzbogacić swoje słownictwo słów wulgarnych - droga wolna. Pozostałym sugeruję trzymać się jak najdalej od tego Pana i jego ekipy.

Kiedyś zleciłem budowę domu jednej z mniejszych firm - niestety nie pamiętam nazwy bo trochę to było. Nie mniej jednak chodzi o ich podejście. Już od początku moją uwagę przykuły twierdzenia "spokojnie, zrobi się", "niech się Pan nie martwi damy radę"... Chodzi o zdania wymijające, bez konkretów. Koniec końcem ekipa nie dokończyła kuchni i elektryki w domu zostawiając mnie z całym bajzlem i kilkoma zniszczonymi rzeczami np. Panowie nie mieli drabiny więc do sufitu postanowili dostać się poprzez stół nierdzewny - świeże go zakupiłem i nie zdążyłem przenieść do restauracji. Panowie pomyśleli pewnie, że to dla ich wygody taki stół stoi w kuchni.. ehh no cóż. Podczas wynajmowania "fachowców" trzeba mieć oczy z tyłu głowy.

• 2 months później...
Dodajemy do czarnej listy firmę:

„Ego-Instal” Dzik Jarosław i/lub Beata Dzik

ul. Oskara Langego 3

40-749 Katowice

tel. 510134388, 322556475

e-mail: [email protected]

Pan Dzik został nam polecony przez innego, zaufanego wykonawcę i tylko dlatego jego oferta została wybrana, bo cena jaką zaproponował była najwyższa z wszystkich.

Ofertę przygotował na podstawie dokładnego projektu instalacji oraz długiej rozmowy, podczas której dokładnie ustaliliśmy co i gdzie ma być zrobione.

Mimo to pod koniec roboty okazało się, że powinniśmy dopłacić jakieś 4000,00 PLN bo "wszystkiego nie dało się przewidzieć".

Jeszcze później zostaliśmy poinformowani, że instalacja odgromowa (mimo że w projekcie była) nie została uwzględnionwa w ofercie - co będzie kosztowało nas kolejne 4000,00 PLN.

Co ciekawe, pół roku przed tą rozmową, na etapie zakopywania fundamentów zamontował jej podziemne elementy.

Na koniec ekipa przestała pojawiać się na budowie, a Dzik odbierać nasze telefony. Na tym etapie miał już zapłacone 95% wartości całej roboty.

Kiedy udało nam się skontaktować z jednym z jego ludzi, ten opowiedział nam że nie dostał jeszcze od swojego szefa ani grosza za pracę na naszej budowie (za pracę na poporzedniej podobnie),

a sam Dzik winą za ten fakt obarcza nas, bo to my mu nie zapłaciliśmy i w ogóle jesteśmy oszustami itd.

Wszystkim zainteresowanym pokazaliśmy oczywiście pokwitowania wpłat zaliczek, które od Dzików otrzymaliśmy, za co też nam się później oberwało bo "ujawniliśmy tajne firmowe dokumenty".

Nam udało się nie stracić zbyt wiele na tej znajomości ale przestrzegamy przed współpracą z tą "firmą" innych inwestorów.

Moja historia kontaktu z firmą pana i pani Dzik jest podobna do opisanej powyżej o tyle, o ile chodzi o pieniądze i rozliczenie za dokonaną usługę. Prowadziłem, jako podwykonawca roboty tynkarskie w jednej z zabytkowych kamienic przy ul. W.Stwosza w Katowicach. Jarosław Dzik prowadził roboty elektryczne. Głęboko wykute w cegle bruzdy przez firmę dzik end dzik nie pozwalały na tynkowanie ścian. Zwróciłem się zatem do p. Dzika by je przed tynkowaniem przez moją firmę zamurował, wypełnił, uzupełnił. Pan Dzik poprosił mnie o wycenę usługi przez moją firmę i po zaakceptowaniu ceny w wysokości 2 000, 00 zł, poprosił o jej realizację. W trakcie wykonywania tynków zadzwoniłem do niego z informacją, że właśnie kończę roboty i proszę o rozliczenie. Ponieważ natrafiłem na pobyt małżeństwa Dzik na urlopie pan Dzik zapewnił, że po powrocie dokona rozliczenia. Pomimo, blisko już trzyletnich prób, rozliczenie do dnia dzisiejszego nie nastąpiło, a w dniu wczorajszym (15.03.2014 r.) usłyszałem, że swoich praw mogę dochodzić w sądzie. I nic tu nie dawały rozmowy o dżentelmeńskiej postawie, o wykonanym zleceniu, o spożytkowanym materiale i opłaceniu robotników. Echo i .... na koniec bezczelność. Unikajcie tej firmy, bo moja opinia nie jest jednostkowa !!! Wszystko na papierze też niczego nie załatwia. To styl pracy tej wątpliwej jakości firmy !!!

• 1 month później...
OKNO-HOUSE Dąbrowa Górnicza

Zdecydowanie odradzam współpracę. Zamówiłem okna, drzwi garażowe i drzwi wejściowe.

Okna: dostarczono w ostatniej chwili,

Drzwi garażowe: 2 tygodnie opóźnienia (Na pomiar otworów przyjechali bez miarki. Poprosili w końcu żebym sam wymierzył i przysłał im wymiary),

Drzwi wejściowe: po 4 miesiącach oczekiwania (w umowie miałem 6 tygodni) sprzedawca oświadczył że nie dostarczy mi drzwi i zwróci zaliczkę.

Drzwi wejściowe musiałem zamówić jeszcze raz w innej spółce i będę je miał końcem listopada. W ten sposób panowie zostawili mnie na zimę bez drzwi. Nie widzą w tym żadnego problemu.

Zaliczki oczywiście były brane za każdym razem w wysokości ok 40%.

Moje monity i prośby nie robiły na nich żadnego wrażenia.

Chciałam dopisać się do powyższego wpisu, jestem pierwszy raz na tym forum i nie wiem czy wypowiedź pojawi się poprawnie.

Za późno przeczytałam ten post,

skorzystaliśmy z usług OKNO-HOUSE,mamy zamontowane okna ale nie do końca,

czyli główna część zapłaty zrobiona (95%), a usterki pozostały - no i ani Pan Jurczyk anii Pan Pogwizd nie odbierają od nas telefonu.

Na bramę garażową też czekamy,

Rolety przywieźli, zamontowali ale nie do końca, my naiwni wpłaciliśmy kasę i teraz już nie możemy się doprosić żeby ktoś przyjechał i uruchomił je,

Pewnie im nie zależy na końcówce płatności, otrzymali lwią część i teraz będzieny się prosić o montaż..

Mogę tylko się denerwować że wcześniej nie poczytałam opinii.

Nie zamierzam tego zostawić, w umowie są przewidziane kary - ale za małe zeby to było dla Nich straszne,

zostaje nagłaśniać sprawę w internecie no i odwiedzać każde targi na których Oni występują.

Powiadomię producenta okien - GEBAUER, rolet MIROLA -o jakosci ich usług.

Będę rozdawała ulotkę z opisem jak dałam się nabrać.

okno-house podnajmuje inną firmę do montowania -no i w naszym przypadku Ci ludzie pracują solidnie, ale co mają zrobić jak żle zmierzone, lub za mało pianki, taśm lub innych klasycznych składników do montowania.

Błędów było jeszce więcej, ale błędy mogą się zdarzyć, najgorsze to, że zaczynają pracę a nie kończą.

janka

PS wspaniale się nabrałam na manipulację. Przy którymś spotkaniu panowie powiedzieli że są tacy zdenerwowani, wczoraj pojechali do klientki 200 km i jak zajechali to im powiedziała że rezygnuje z zamowienia okien. W sumie i ja i mąż czuliśmy ze już dwa razy z Nimi rozmawialiśmy, skorzystaliśmy z ich wiedzy no to zamówiliśmy te okna.

Przestrzegam przed usługami Zakładu Blacharsko-Dekarskiego Kaczmarczyk Piotr z Palowic (woj. śląskie). P. Kaczmarczyk był może 2 razy na dachu, resztę robili goście z łapanki, poza tym podczas budowy strasznie opryskliwy. Pan Kaczmarczyk nie ma pojęcia o budowie więźby, u mnie to nie on ją stawiał ale podwykonawca (zakład stolarski!!!), bo on nie potrafi. Ogólnie, nasz dach był prosty dwuspadowy bez żadnych lukarn, koszów a i tak był największą fuszerką naszej budowy. Błędnie zamocowane okna dachowe, obróbki wokół komina i do dzisiaj odstające dachówki. Poza tym bałagan jaki po sobie pozostawił wiele do mówienia. No cóż, ja go wziąłem z tzw. polecenia, ale po swoich doświadczeniach to drugi raz nawet budy dla psa nie dałbym mu do przykrycia dachem. Decyzja należy do Państwa, ja tylko przestrzegam przed niesolidnym wykonawcą. Niestety firma była z polecenia, ale Pan Kaczmarczyk wcale nie był na dachu tylko ma swoich młodych nie doświdczonych pracowników, których nie nadzoruje ale mimo wszystko firmuje takie partactwo swoim nazwiskiem

MTB HYDROIZOLACJE Michał Tronina

Przestrzegam przed firmą MTB Hydroizolacje Michał Tronina z Opatowa. Całkowity brak kompetencji i brak odpowiedzialności za swoje błędy. Nie odbiera telefonów po spartolonej robocie !!! ODRADZAM współpracę !

• 1 month później...

AMEX" Andrzej Majewski

Zawsze są jacyś niezadowoleni klienci, a my Polacy mamy taką fatalną cechę , że jak zrobi się komuś coś dobrze to nikt nie napisze ale jak się komuś coś nie podoba to obsmaruje od góry do dołu .Ja natomiast Pana Andrzeja gorąco polecam, przede wszystkim bardzo kulturalny człowiek, uprzejmy a to już dużo wśród firm wykonawczych ! Robili mi dach, bardzo czysto, szybko i solidnie, jeśli chodzi o mój komin, a sami zdecydowali, to mam piękny, z klinkieru szarego ,najładniejszy na całej ulicy ! Pracownicy też są uprzejmi, grzeczni, nie ma po nich bałaganu, petów i nieporządku !! Zrobili mi dach z dachówki na domku i z pełną odpowiedzialnością polecam Pana Andrzeja Majewskiego, a dla niezadowolonych polecam taki dokument jak umowa, w której zamawiający ustala i zapisuje co chce i z czego chce , a jak czegoś petent nie wie to niech się dopyta ! Dla Pana Andrzeja i jego ekipy 5+ . Gliwiczanin

Edytowane przez Elfir
dopis tytułu

• 3 weeks później...

Odradzam SKŁAD BUDOWLANY PREDAR Tychy.

Materiał +usługa budowlana wykonywana prze ekipę pana Mateusza.

Początkowo super, później coraz gorzej, długie przestoje spowodowane brakiem materiału ( za który zapłaciliśmy dwa miesiące wcześniej), na koniec ucieczka z budowy ekipy p. Mateusza

NIE POLECAM!!!

• 10 months później...
AMEX" Andrzej Majewski

Zawsze są jacyś niezadowoleni klienci, a my Polacy mamy taką fatalną cechę , że jak zrobi się komuś coś dobrze to nikt nie napisze ale jak się komuś coś nie podoba to obsmaruje od góry do dołu

wiesz tak to jest na rynku, firm kiepskich i fatalnych jest masa, niestety.. dużo ludzi pozakładało firmy nie znając się na robocie wogóle

co do polecanych to dodam do listy:

DOCZ Construction z Mysłowic - dokończenie budowy domu - znają się na robocie, wiedzą co i jak mają robić, potrafią doradzić ale nie narzucają się.. parę munusików by się zebrało ale ogólnie jestem na tak

Systemo z Katowic - instalacja bramy garażowej, oceniam pozytywnie, zero problemów

• 1 month później...

Witam

Chciałbym umieścić na czarnej liście firmę DRGK z Katowic pana Dariusza Sokołowskiego.

Niedokończony remont balkonów, brak reakcji na reklamacje. Pracownicy to zbieranina z ulicy pijani na budowie a pan Dariusz niby święty ale oszust. Bo jak nazwać inaczej taką osobę. Przestrzegam przed tą firmą osoby które chcą mieć cokolwiek zrobione terminowo czy prawidłowo. Obecnie połowo z 55 balkonów przecieka z kilku odchodzą kafelki w paru woda stoi po deszczu, pogratulować fachowości.

• 1 month później...
[DABO z Knurowa - PRZESTRZEGAM - niestety współpracowałem z tą firmą i kosztowało mnie to mnóstwo nerwów i pieniędzy również. Właściciel nierzetelny, ABSOLUTNIE niesłowny, chce wyciągać tylko zaliczki a potem szukaj wiatru w polu. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do mojej oceny to zapraszam do kontaktu, mam dokumenty, które potwierdzają moją opinię jak również podam kontakty do innych inwestorów, którzy zostali naciągnięci przez tą firmę.

• 2 months później...
Jeżeli planujecie montować okna, parapety, drzwi NIE POLECAM FIRMY ALSECCO z Bytomia (ul. Krakowska). Właściciel jest osobą niesłowną. Od maja prosimy się o dostarczenie brakujących klamek (jest druga połowa października). Po wielu telefonach dzisiaj pan raczył zostawić je pod domem. Nie raczył zadzwonić, że jedzie (w końcu inwestorzy powinni być tam całą dobę). Ekipy montażowej trzeba pilnować, do tego są aroganccy i wulgarni. Zniszczyli nam dopiero co położone ocieplenie, narożniki i listwy przyokienne (mogę udostępnić zdjęcia). i oczywiście sami musieliśmy to naprawić. NAJGORSZA firma z jaką mieliśmy do czynienia. Pod każdym względem. Nie uwzględnili nam fabrycznego uszkodzenia ramy. Właściciel wmówił nam, że sami sobie to zrobiliśmy (w sumie każdy marzy o tym, żeby uszkodzić nowe okna). Firma alsecco w bytomiu jest dla nas synonimem koszmaru inwestora.

• 4 weeks później...