danutka66 05.12.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Ponieważ uzyskałam sprzeczne informacje postanowiłam zapytać tu.Na oprawie lampy pisze do 40 W,rozumiem ze dotyczy to tradycyjnej żarówki więc analogicznie uzyskałam info u sprzedawcy,że spokojnie mogę zamontować świetlówkę 20W/ta nie rozgrzewa się tak jak zwykła żarówka/Obok były lampy przystosowane już do świetlówek i tam znalazłam informację"do 9W =40 W" czyli wersja zamontowania 20-stki odpada.Jak rozumieć te dwa sprzeczne przykłady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 05.12.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Jak to ugryzć ... nie ma takiego przelicznika chyba . Byłby zależny od barwy i materiału oprawki. Myślę , że energooszczędne jeśli chodzi o temperaturę to są raczej chłodne więc nie można porównywac do żarówki 100 W jakiejś 15 W pod względem temperatury. Myślę , że spokojnie można zainstalować do takiej oprawki proponowaną zarówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 06.12.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Też tak myślałam,ale po tych opisanych wyżej przypadkach mam wątpliwości.Szukałam w necie info o temperaturze do której rozgrzewa się zwykła żarówka 60 W,ale nie znalazłam.Miałabym wtedy porównanie ,gdyż kupując ostatnio świetlówkę 24 W była informacja iż rozgrzewa się do 100C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 06.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jak masz lampę z napisem max 60W to można domniemać że dotyczy to zarówno żarówek tradycyjnych o mocy 60W jak i świetlówek o mocy 60W (jeśli się zmieści i taką wieeeelką uda się kupić).Gdyby miało być inaczej to powinno być to zaznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts