orasje 05.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Witam. Zdjęcie prezentuje obróbkę blacharską, którą planuję "nałożyć" na czapę komina. Proszę o radę jak umocować tą obróbkę. Wg. mnie muszę wyciąć w obróbce otwór na rurę komina -Schiedel ale czy należy zrobić jakiś kołnierz np. 1 cm wysokości, który chronił by przed deszczem. Na rurze komina mam Schiedlowski "cybuch"-nakładany metalowy garnek, który odprowadza deszcz poza rurę komina i chroni ją. Deszcz ścieka następnie po pochyłej, betonowej czapce. Jak zamocować obróbkę aby była solidnie przymocowana do betonowej czapki?. Czy samo osadzenie wystarczy?. Może jakieś zdjęcia/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 15.12.2011 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 szkoda że nie ma silnych na ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 18.12.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Nawet nabijaczy postów nie ma. Ale do tematu, zrób żeby było solidnie i estetycznie. Ja będę przykrywał komin dopiero na wiosnę i myślę osadzić na jakiejś zaprawie klejowej i wzmocnić jakimiś dyblami, kołkami, nitami lub innym ustrojstwem spełniającym swoje zadanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.12.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 szkoda że nie ma silnych na ten problem. Schiedel w swoich instrukcjach dość wyraźnie pokazuje zasadę, zgodnie z którą należy zabezpieczyć komin przed wodą wlewająca się między pustaki a rury ceramiczne. Kombinując swoje pomysły, musisz przyjrzeć się rysunkowi i do niego dostosować. Na pewno kołnierz, nawet 2 cm będzie konieczny. Mocowanie koniecznie na kołki, lub kotwy pod czapę. Taki kawał blachy może poderwać byle wichura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts