Pyxis 05.12.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Witam. Mam dopiero co zinstalowana pompe ciepla. Elektryk zamontowal podlicznik. Pieknie liczy w 2 taryfach. Do policzenia sprawnosci ukladu potrzebuje tez pomiaru energii odebranej. Moja PCi nie ma takiego pomiaru. Czy macie zamontowane u siebie cieplomierze? Czy sa w samej pompie czy takie zewnetrzne? A moze po prostu szkoda sobie tym zaprzatac glowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 05.12.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Przerabiałem temat , ciepłomierze z przyłączem 1 cal kosztują 500-700 zł . Mi przeszło ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Tak. Widzialem juz takie przywoite na Allegro po 570 zl. To nie maly wydatek, dlatego pytam jak to maja rozwiazane inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.12.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Czesc z nas ma to w pompie ciepla - sama liczy kWh "odzyskane" z DZ. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.12.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 W naszych niestety nie ma takiego bajeru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 06.12.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 A ja mam taki: 3/4" 2,5m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.12.2011 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 No ja bym musial wlasnie 1" zrobic, bo taka instalacja i szkoda dlawic przeplyw chyba.Masz go zamontowanego na wyjsciu na podlogowke czy razem na CWU i podlogowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 06.12.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Mam na CO i CWU i nie ważne że masz zwężenie (przepływ maks.2,5m3/h) i tak wymiennik pompy ma największe opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.12.2011 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 No tylko takie opory sie sumuja i wypadkowy opor sie jeszcze zwieksza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 No tylko takie opory sie sumuja i wypadkowy opor sie jeszcze zwieksza. No właśnie. Średnica przyłącza to jedna sprawa, a inna to współczynnik kvs, który powinien być jak największy i bardziej kvs niż średnicę należy brać pod uwagę. Definicja z http://cbs.grundfos.com/GPL_Poland/lexica/HEA_kvs_value.html :Współczynnik Kvs wyraża wielkość przepływu przy całkowicie otwartym zaworze zakładając straty ciśnienia wynoszące 1 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Podciagne nieco temat, bo coraz bardziej sie sklaniam do instalacji cieplomierza. Moze ktos, kto tez skusil sie na jego instalacje podpowie, czy warto. Czy to tylko teraz tak sie czlowiek "podnieca" COPami i innymi wpolczynnikami, a po roku entuzjazm przygasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.12.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Nie wiem jak po roku. Ja mam od stycznia (przy montażu pompy) i nadal regularnie zerkam. Zdobyłem ciepłomierz ultradźwiękowy z demobilu więc było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.12.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ja nie mam oddzielnego tylko w PCi ale czasem zerkam na zuzycie kWh z DZ.Przydaje sie do sprawdzanie realnego zapotrzebowania domu na energie a nie tylko samego zuzycia.Mozna sie przekonac ile naprawde dom zuzywa energii na co + cwu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.12.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Czy to tylko teraz tak sie czlowiek "podnieca" COPami i innymi wpolczynnikami, a po roku entuzjazm przygasa? Mi prawie przeszło po roku , teraz sprawdzam temp. DZ >Pyxis znam prócz ciebie jeszcze trzy osoby z PCi i powiem szczerze że ludzie jak ich pytam o temp. DZ to patrzą na mnie jak na kosmitę , twierdzą że ma grzać i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2011 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No niby i maja racje, ale nie kazdy ma techniczne wyksztlcenie, pojecie o procesachzachodzacych w urzadzeniu i zwykla "inzynierska" ciekawosc. Dla mnie to tez jakas ciekawostka i mam przynajmniej z wydanej kasy oprocz ciepla taniego troszke zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.12.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 nie kazdy ma techniczne wyksztlcenie, .... zwykla "inzynierska" ciekawosc. Dlatego ja właśnie walczę nad termometrem 4 punktowym z wykresem dla mojego DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2011 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Ja zamowilem poki co 3 szt takich elektronicznych z sonda. 1*C dokladnosci musi wystarczyc. O wiele wazniejsza jest powtarzalnosc pomiaru. Jak sam wolalem slajdy kolorowe to musialem utrzymac proces w temp z odchyleniem max 0,2*C i jakos sie takimi niedrogimi termonetrami udawalo Edytowane 21 Grudnia 2011 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nft 17.04.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam. Mam dopiero co zinstalowana pompe ciepla. Elektryk zamontowal podlicznik. Pieknie liczy w 2 taryfach. Do policzenia sprawnosci ukladu potrzebuje tez pomiaru energii odebranej. Moja PCi nie ma takiego pomiaru. Czy macie zamontowane u siebie cieplomierze? Czy sa w samej pompie czy takie zewnetrzne? A moze po prostu szkoda sobie tym zaprzatac glowy? Możecie mi podpowiedzieć jaki licznik założyliście żeby pokazywał zużycie energii PC w 2 taryfach - czy musi być taki jak w domu czy może jest coś tańszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.04.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Możecie mi podpowiedzieć jaki licznik założyliście żeby pokazywał zużycie energii PC w 2 taryfach - czy musi być taki jak w domu czy może jest coś tańszego ? Ostatnio w jakimś innym wątku dość dogłębnie było to poruszane, ale nie mogę znaleźć. Generalnie montuje się podlicznik dwutaryfowy. Są dwa rodzaje - analogowy, sterowany zegarem (koszt ok 150zł) oraz elektroniczny z możliwością zrzucania danych do komputera, itd (koszt ok 300zł). Wszystko znajdziesz na allegro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 17.04.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam analogowy z zegarem sterującym. Mam też ciepłomierz. Działają OK. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts