Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PCi - podlicznik OK, ale czy tez cieplomierz ???

Pyxis

Recommended Posts

Witam.

Mam dopiero co zinstalowana pompe ciepla. Elektryk zamontowal podlicznik. Pieknie liczy w 2 taryfach. Do policzenia sprawnosci ukladu potrzebuje tez pomiaru energii odebranej. Moja PCi nie ma takiego pomiaru. Czy macie zamontowane u siebie cieplomierze? Czy sa w samej pompie czy takie zewnetrzne? A moze po prostu szkoda sobie tym zaprzatac glowy? :-)

No tylko takie opory sie sumuja i wypadkowy opor sie jeszcze zwieksza.

No właśnie. Średnica przyłącza to jedna sprawa, a inna to współczynnik kvs, który powinien być jak największy i bardziej kvs niż średnicę należy brać pod uwagę. Definicja z http://cbs.grundfos.com/GPL_Poland/lexica/HEA_kvs_value.html :Współczynnik Kvs wyraża wielkość przepływu przy całkowicie otwartym zaworze zakładając straty ciśnienia wynoszące 1 bar.

• 2 weeks później...
Czy to tylko teraz tak sie czlowiek "podnieca" COPami i innymi wpolczynnikami, a po roku entuzjazm przygasa? :-)

Mi prawie przeszło po roku , teraz sprawdzam temp. DZ

>Pyxis znam prócz ciebie jeszcze trzy osoby z PCi i powiem szczerze że ludzie jak ich pytam o temp. DZ to patrzą na mnie jak na kosmitę :) , twierdzą że ma grzać i tyle .

Ja zamowilem poki co 3 szt takich elektronicznych z sonda. 1*C dokladnosci musi wystarczyc. O wiele wazniejsza jest powtarzalnosc pomiaru.

Jak sam wolalem slajdy kolorowe to musialem utrzymac proces w temp z odchyleniem max 0,2*C i jakos sie takimi niedrogimi termonetrami udawalo ;-)

Edytowane przez Pyxis

• 2 years później...
Witam.

Mam dopiero co zinstalowana pompe ciepla. Elektryk zamontowal podlicznik. Pieknie liczy w 2 taryfach. Do policzenia sprawnosci ukladu potrzebuje tez pomiaru energii odebranej. Moja PCi nie ma takiego pomiaru. Czy macie zamontowane u siebie cieplomierze? Czy sa w samej pompie czy takie zewnetrzne? A moze po prostu szkoda sobie tym zaprzatac glowy? :-)

Możecie mi podpowiedzieć jaki licznik założyliście żeby pokazywał zużycie energii PC w 2 taryfach - czy musi być taki jak w domu czy może jest coś tańszego ?

Możecie mi podpowiedzieć jaki licznik założyliście żeby pokazywał zużycie energii PC w 2 taryfach - czy musi być taki jak w domu czy może jest coś tańszego ?

Ostatnio w jakimś innym wątku dość dogłębnie było to poruszane, ale nie mogę znaleźć. Generalnie montuje się podlicznik dwutaryfowy. Są dwa rodzaje - analogowy, sterowany zegarem (koszt ok 150zł) oraz elektroniczny z możliwością zrzucania danych do komputera, itd (koszt ok 300zł). Wszystko znajdziesz na allegro. Pozdrawiam