coolart 06.12.2011 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Witam, mam mały problem ponieważ nie wiem jak się wziąć za piwnice a mianowicie mam piwnice która nie jest wylana i jest nie równa a teren na którym stoi jest na terenie górzystym i stoi gdzieś na środku spadu. Moje plany to wyrównać do kolo 120cm cala bądź tyle na ile da rade, wysypać żwir by wyrównać ewentualne nierówności które będą nieuniknione z powodu terenu który jest bardzo kamienisty na to jakąś siatkę i wylewkę betonu tylko nie wiem ile cm. Moje obawy to, na wylewce może pojawiać się woda która może zalegać której obecnie nie ma prócz wilgoci, wylewka może pękać Załączam zdjęcia:to co znajduje sie w glebiezdjecie 1troche rozkopania mlotkiem i zdjecie 2wyglad piwnicy do rogu dzie jest nizejzdjecie 3wilgoc o ktorej wspominalemzdjecie 4 Czy ktoś może doradzić czy dobrze planuje czy coś zmienić? Aha dom nie jest murowany a drewniany Edytowane 6 Grudnia 2011 przez coolart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorsky 11.12.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 No więc, robiłem to wszystko w te wakacje. Piwnice odkopujesz tak z 10-15 cm poniżej ławy, sypiesz jakiegos żwiru, ubijasz go zagęszczarką ręczną, no to ślepa wylewka z suchego betonu ok 2-5cm, potem kladziesz folie wywiajasz na ściany, lejesz normalną wylewkę z cementowni, grubość spokojnie wystarczy 10cm. Oczywiscie można jeszcze taką wylewkę ocieplać styropianem, ale wątpię żeby Cię to interesowało. A no i wylewkę dobrze jest uzbroić, można kupić na składach czy marketach budowlanych kraty zbrojące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolart 11.12.2011 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 nie przypuszczałem ze tak prosty sposób może okazać się z lek sza problematyczny ale sadze ze jest do zrobienia po za tym ze jedyne wejście ma wielkość 50cm na 54cm więc z betoniarka będą klocki poza ręcznym robieniem zaprawy i spuszczania jej więc to robota na min 2 osoby a najlepiej na 3osoby ale w każdym bądź razie wielkie dzięki teraz wiem na co muszę szykować się i trzeba będzie to robić systematycznie bo całość naraz nie da się. Dojazd czego kolwiek do domu jest niemożliwy ponieważ stoi w uliczne gdzie są same podobne domki bądź już zmodernizowane. Jedynie nie wiem jak te slupy są głęboko zalane czy to tylko wylewka 30cm dol był wykopany i wylewka na klocki jako podstawa. Musiał bym sprawdzić w papierach jak to było robione ale w każdym razie dzięki za plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts