młodziaszek 06.12.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 WitamPosiadam mały kocioł 14 kW i od dokładnie 4 dni dzieje się MASAKRA...Otóż cofa się płomień z paleniska i paliwo które jest w zasobniku zapala się i dymi... Dymi do tego stopnia, że mój mały domek zamienił się w chorą WĘDZARNIE...Nie wiem co jest tego przyczyną.... jak to wyleczyć... Komin jest drożny, ciąg sprawdzany mikromanometrem i jest w normie... piec i komin jest czysty...Błagam o jakąkolwiek rade, bo gościu, który zwie się sprzedawca i serwisantem tego pieca nie potrafi temu zaradzić..Dodam ze przez 2 lata nic, ale totalnie nic się nie działo, zero przegrzań, piecyk chodził jak marzenie...nie dymił i naprawdę mało palił i mało pali w dalszym ciągu....Dym wydobywa się spod pokrywy zasobnika, na klapie skrapla się płyn z tego dymu.. ;( Proszę o pomoc, bo jak tak dalej pójdzie to nie wiem... ale od 4 dni nie śpię, bo się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.12.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) A coś więcej o piecu i paliwie? Może "wzbogaciłeś" paliwo jakąś substancją łatwopalną? Edytowane 6 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.12.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 ...przez 2 lata nic, ale totalnie nic się nie działo, zero przegrzań, piecyk chodził jak marzenie... nie dymił i naprawdę mało palił i mało pali w dalszym ciągu.... Dym wydobywa się spod pokrywy zasobnika, na klapie skrapla się płyn z tego dymu... Zacznij od uszczelnienia pokrywy zasobnika. Najprawdopodobniej to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.12.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Musisz uściślić swoją wypowiedź.Czy cofa się żar do zasobnika a węgiel pali się co raz niżej? czy tylko dymi przez zasobnik?Jeśli cofa się żar to może masz za długą przerwę między podawaniem.Jeśli tylko dymi przez zasobnik to nie ma tragedii. Sprawdź uszczelkę od pokrywy zasobnika. Kiedy ostatnio czyściłeś mieszacz pod paleniskiem? Rozkręcałeś go od spodu? Zbiera się tam dużo syfu i potrafi zatkać dopływ powietrza. 2 razy na sezon trzeba tam zajżeć i przeczyścić.Przyczyną kopcenia mogą też być zatkane otwory przeciwdymne w rurze podajnika, ale tu raczej tylko serwis pomoże. U mnie to było przyczyną kopcenia zaraz na samym początku po instalacji pieca. Fabrycznie były zatkane, ktoś zapomniał odetkać przy składaniu pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.12.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Nie wiem jaki masz palnik i retortę, ale ogólnie budowa większości jest podobna.Dołączam schemat/przekrój mojego palnika, żeby było wiadomo o jakie otwory przeciwdymne chodzi i gdzie się znajdują http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/schemat/Palnik.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts