Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parametry cegły pełnej kl15? Gdzie znaleść?

Recommended Posts

Witam,

wiec szukam jakichś norm dla tej cegły. Kupiłem takową i niestety ale nie chce mi się wierzyć ze to co mam na placu spełnia jakieś normy. A zanim zacznę reklamować potrzebuje sie dokształcić. Cegły ogólnie sa popękane, co trzecia nie da się wyjąc z palety w całości.

Żebym nie usłyszał. Panie to takie musi być, albo Będzie Pan zadowolony :)

Pozdrawiam

Auytorus

Więc drąże temat i znalazłem :

norma nr PN-B-12001:1975, ale ona jest już nieaktualna

Zastępuję ją norma:

PN-B-12050:1996

tyle że przy niej widnieje: "NORMA WYCOFANA BEZ ZASTĄPIENIA "

https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=519897

Czyli na cegły nie ma żadnych norm?

Ciągnę dalej. Znalazłem jednej cegielni inną normę:

PN-EN 771-1 : 2006 ona jest ważna do 21 lipca 2011 czyli obejmowałaby czas w którym został dokonany zakup. Tylko czy to ta norma? Nie chciałbym wydać 100zł i położyć na półkę. :(

https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=512051

Może jednak ktoś coś skrobnie.

Autorus

Normą jest tragiczna jakość pełnej cegły oferowanej na składach. Nie dziwię się, że nijak ona się nie nadaje na kominy, ona się nawet na domy nie nadaje, a porównując do cegły poniemieckiej, mazurskiej to już normalnie wstyd. Ostatnią w wątku pod tytułem komin się rozpisałem, więc teraz w skrócie. Według producenta cegła jest klasy 15, czyli 15Mpa nacisku , czy jakoś tak , no i ja wierzę, że byle szmelc wychodząc z pieca tę normę spełni. Tylko , że fakt , że cegła się rozpada na deszczu, pęka i rozwarstwia po jednej zimie pod dachem, to już ich nie obchodzi. Ponadto normą jest układanie palet w taki sposób, że od zewnątrz same śliczne cacka, a w środku nie widoczne dla oka gruzowisko. Wziąłem tą moją felerną cegłę i pojechałem do konkurencyjnej cegielni i dyrektor zmiany mi wszystko wyjaśnił. Za jego poradą cegłę zareklamowałem, postraszyłem producenta i dostałem 70% zwrotu kasy. Od teraz jadę na cegielnię i wybieram cegły prawie po sztuce, poza tym , jak się miło zagada to pokażą która ich cegła jest lepsza, która gorsza. Za 60 groszy kupowałem cegłę 2 klasy, pięknie wypaloną, czerwoną na maksa, dzwoniącą pięknie i jakościowo jest super. Właśnie z niej będę budował komin dymowy. W większości w cegłach ładują margiel nie mielony, który rozsadza cegłę ...wstawią adnotację, że cegła się nie nadaje na komin ponad dachem narażony na warunki atmosferyczne i mają nas "gdzieś".

Wracając do sedna Twojego pytania, jak bym ją próbował zwrócić do sprzedawcy, a później kupował tylko w cegielni rozbebeszając każdą paletę i patrząc co próbowali schować przed wzrokiem klienta. Rozbij cegłę na pół i zobacz czy w środku nie ma białych ziaren , grudek, jeśli są , to cegła jest do D. , bo to właśnie margiel. Kolor też ważny, żaden kremowy, pomarańczowy, to musi być bordo i wtedy pięknie dźwięczy.

Podsumowując moje przynudzanie polecam cegielnią Gaboń k. Starego Sącza - tylko kupować na miejscy u nich. Nie polecam cegielni Bieździadka oznaczona jest B-ADKA CE - tak tak ...ma znak CE , ale jest shitem .

Autorus moim zdaniem decydując się na zakup cegły powinieneś uderzyć w zagłębie częstochowskie, tam jest od groma cegielni i co ciekawe kupiłbyś dobry towar bez tego wiadomego najgorszego:).

Do tego przywiozą Ci wszystko na miejsce, mają swoich kolegów transporterów.

Edytowane przez Tomek B..

autorus wszdłem na stronkę Twojego projektanta i widzę że firma z Marek.

Mogę Ci polecić cegielnię z Ciemnego koło Słupna - czyli rzut kamieniem od Twoich projektantów.

Zabierz najlepiej ze 3 cegły z obecnej dostawy oraz swojego projektanta wraz z murarzem jeśli takowego już masz.

Porównasz sobie jakość cegły, która u Ciebie będzie miała niebagatelne znaczenie. Niech murarz popuka, postuka i sam zobaczy.

Ja jak brałem od nich to była różnica między tą ze składu a tą z cegielni, gdyż niektóre składy jak również same cegielnie od zewnętrznej strony na paletach układają ładniejszą cegłe swoją a do śrdoka jest wrzucany jakiś chłam z innych źródeł.

Co do jakości tj klasy to tutaj norma nakłada klasę obciążalości, więc zawsze można dać do badania produkt do ITB i bedziesz wiedział czy ma klasę 15

Numer tel do cegielni 601 231 833

Pzdr