Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co ile dawać haki rynnowe

asiazett

Recommended Posts

Mam pytanko- co ile rozstawia sie haki rynnowe, żeby było zgodnie ze sztuką?

Dach w rzucie przypomina literę T, powierzchnia dachu 300m2, rynny stalowe galeco, rozstaw krokwi - większość co 80 cm, niektóre węziej. będzie nadbitka i wykonawca chce zrezygnowac z deski doczołowej i dawać haki nakrokwiowe. czy tak będzie dobrze, nie będzie się nic gięło?

Witam

Minimalny rozstaw uchwytów rynnowych z cala pewnością jest zapisany w instrukcji montażu producenta.

Aby utrzymać gwarancje na ten system , musi on ( jak każdy inny) być zamontowany zgodnie z zaleceniami producenta. Jesli w instrukcji jest tylko wzmianka,

iz montaż ma byc wykonany zgodnie z Polskimi Normami i sztuka budowlana, odległość co 60 cm dla rynny stalowej jest wystarczająca.

Sadze ze nawet większa odległość pomiędzy uchwytami nie spowoduje niespodzianek podczas użytkowania( przy rynnie stalowej.)

Jak wspomniał mój przedmowca, tak naprawdę rozstaw zależny jest od wielu czynników praktycznych.

Wspomnę tylko ze np dla rynien miedzianych zalecana odległość wynosi nawet co 30 cm., dla PCV 50-60 cm

Im rynna jest bardziej "miękka", tym rozstaw bardziej gesty.

Pozdrawiam

Haki nakrokwiowe nie muszą być mocowane do krokwi. dobrym rozwiązaniem jest belka klinowa. Zawsze lepiej dać więcej haków niż za mało gdyż ich koszt jest niewielki. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

"Sadze ze nawet większa odległość pomiędzy uchwytami nie spowoduje niespodzianek podczas użytkowania( przy rynnie stalowej.)

Jak wspomniał mój przedmowca, tak naprawdę rozstaw zależny jest od wielu czynników praktycznych."

Obserwuje rynny na różnych dachach zrobionych przeze mnie jak i przez kogoś innego,na podstawie obserwacji wyciągam wnioski że w tym systemie rynnowym akurat haki sa najsłabszym ogniwem.

mam stal galeco, nie pamiętam dokładnie rozstawu ale pamiętam ze wyszło kilka czy kilkanaście cm gęściej niż w instrukcji (machnąłem sie ciut na wyliczeniach i kupiłem więcej haków to poszły na dach), za to stabilnośc i solidnośc sobie teraz chwalę, śnieg z dachu niemały nic im nie zrobił poprzednich zim, a i ostatni jak się na płać musiałem dostać a drabina siegała do rynny do w rynnach stanąłem bez żadnych konsekwencji