asiazett 06.12.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Mam pytanko- co ile rozstawia sie haki rynnowe, żeby było zgodnie ze sztuką? Dach w rzucie przypomina literę T, powierzchnia dachu 300m2, rynny stalowe galeco, rozstaw krokwi - większość co 80 cm, niektóre węziej. będzie nadbitka i wykonawca chce zrezygnowac z deski doczołowej i dawać haki nakrokwiowe. czy tak będzie dobrze, nie będzie się nic gięło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 06.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Nie więcej niż co 60 cm. Ale to bardzo ogólnie bo np. duże znaczenie ma to jaki masz rodzaj pokrycia ,czy stosujesz rozbijacze,płotki,pochylenie dachu długość połaci,wysokość rynny względem wierzchniego pokrycia połaci dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 06.12.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 WitamMinimalny rozstaw uchwytów rynnowych z cala pewnością jest zapisany w instrukcji montażu producenta.Aby utrzymać gwarancje na ten system , musi on ( jak każdy inny) być zamontowany zgodnie z zaleceniami producenta. Jesli w instrukcji jest tylko wzmianka, iz montaż ma byc wykonany zgodnie z Polskimi Normami i sztuka budowlana, odległość co 60 cm dla rynny stalowej jest wystarczająca.Sadze ze nawet większa odległość pomiędzy uchwytami nie spowoduje niespodzianek podczas użytkowania( przy rynnie stalowej.)Jak wspomniał mój przedmowca, tak naprawdę rozstaw zależny jest od wielu czynników praktycznych.Wspomnę tylko ze np dla rynien miedzianych zalecana odległość wynosi nawet co 30 cm., dla PCV 50-60 cmIm rynna jest bardziej "miękka", tym rozstaw bardziej gesty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Haki nakrokwiowe nie muszą być mocowane do krokwi. dobrym rozwiązaniem jest belka klinowa. Zawsze lepiej dać więcej haków niż za mało gdyż ich koszt jest niewielki. Pozdrawiam. Edytowane 6 Grudnia 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.12.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 "Sadze ze nawet większa odległość pomiędzy uchwytami nie spowoduje niespodzianek podczas użytkowania( przy rynnie stalowej.)Jak wspomniał mój przedmowca, tak naprawdę rozstaw zależny jest od wielu czynników praktycznych." Obserwuje rynny na różnych dachach zrobionych przeze mnie jak i przez kogoś innego,na podstawie obserwacji wyciągam wnioski że w tym systemie rynnowym akurat haki sa najsłabszym ogniwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 08.12.2011 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Dziękuję bardzo za pomoc! jesteście Panowie niezastąpieni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.12.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 mam stal galeco, nie pamiętam dokładnie rozstawu ale pamiętam ze wyszło kilka czy kilkanaście cm gęściej niż w instrukcji (machnąłem sie ciut na wyliczeniach i kupiłem więcej haków to poszły na dach), za to stabilnośc i solidnośc sobie teraz chwalę, śnieg z dachu niemały nic im nie zrobił poprzednich zim, a i ostatni jak się na płać musiałem dostać a drabina siegała do rynny do w rynnach stanąłem bez żadnych konsekwencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts