Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wolf CGB 24 ustawienia obiegów grzewczych

Rydzio

Recommended Posts

Mój 1 post więc się przywitam:welcome:

Mam kocioł Wolfa kondensacyjny -BM wbudowany w kocioł, MM obsługujący podłogówkę- zawór 3drogowy, pogodówkę.

Na parterze 4 pola podłogówki- w zasadzie otwarta przestrzeń- temp w pomieszczeniu 22 st-termometr, pokoje z grzejnikami 18st-termometr.

Chciałbym wszędzie 20 st, ale nie wiem jak obniżyć temp podłogówki i jednocześnie podnieść temp grzejników?

Krzywa grzania podłogówki 0.1, temp zadana 21- a na mieszaczu pokazuje ok 32 zczytane z wyświetlacza(czemu?)

Temp pomieszczeń zczytana z pieca- orientacyjna, bo nie mam "czujnika pokojowego" 20st.

W nastawieniach fabrycznych mam tylko: dzień, godzina,mieszacz, cuw, jezyk, program, blokada- nie ma osobnego ustawienia obiegu grzejników- czy powinien być?

CUW mam obcykane, pięknie grzeje, w nocy obniżona temp, ciepłej wody nie brakuje.

Jeśli zły temat to z góry przepraszam... Pozdrawiam!

Już sobie sam pomogłem. Ustawienia serwisowe kod 01 wchodzimy w MI05 i tam ustawiamy 3- obieg grzewczy i mieszcz(podłogówka) Ja miałem ustawione 8 czyli sam mieszacz(ustawienie fabryczne).Po ustawieniu trzeba wyjść z tego, wyłączyć kocioł i odłączyć od sieci na chwilę, bo inaczej nic się nie zmieni...

Wcześniej stawiać mogłem tylko podłogówkę, a grzejniki grzały(nie grzały) przy okazji. Teraz ustawiam osobną temp i czasy załączania dla podłogówki i C.O nie zależnie. Monter i serwis Wolfa niestety nie pomogli :(

• 2 months później...

cześć,

czyli serwis Wolf-a bez zmian .... . Ja użytkuję kocił CGB K24 od 3 lat i tego czego się nauczyłem to doszedłem tego sam albo za pomocą forumowiczów (niekoniecznie muratora).

Sewrisanci Wolfa biorą tylko sporo kasy a wiedzy na temat BM i instalacji maja nie wiele.

Miałem ten sam problem co ty ;-)

Teraz czeka mnie jeszcze małe uzupełnienie mojej instalacji o dodatkową pompę i przyszły sezon będzie idealny.

Niestety mam tak, że góra gdzie są grzejniki jest niedogrzana, a dół gdzie podłogówka jest OK.

Powód jest taki, że woda na grzejniki jest schładzana do takiego poziomu jaki wymaga podłogówka.

Pozdrawiam