Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najlepszy dach na dom jedno rodzinny

kinga12a

Recommended Posts

Witam wszystkich

Obecnie z mężem budujemy dom jednorodzinny i chciałam się dowiedzieć co obecnie najbardziej się opłaca jeśli chodzi o pokrycie dachu. Oczywiście chciałabym żeby dach był wytrzymały i nie spadł mi od małej wichury :D. Proszę o jakieś propozycje.

Chcesz mieć dobry dach kup dachówkę lub jakąś drogą blachodachówkę z blachy szwedzkiej. Dużo zależy od typu i kształtu dachu (ilość docinek). Czasem może być tak że blacha wychodzi drożej (np. dość często przy dachach czterospadowych). Więźbę masz zaprojektowaną na dachówkę ? Dla naszego dachu (300m2) dachówka marsylka angoba szlachetna z koramic wyszła z wszystkim (folie, okucia) 28 tyś. zł. Myślę, że blachę dobrą wyceniliby nam za około 20 tyś. Na dachówce tracisz najwięcej za układanie.

Pozdrawiam

prosimy o sprecyzowanie pojęcia "OPŁACA SIE"

Trzeba położyć to, co jest w projekcie, wiec może zacznijmy zawężać propozycje począwszy od projektu.

"OPŁACA sie" gonty bitumiczne powlekane złoconą 22 karatowym zlotem folia miedzianą.( służę zdjęciem w razie potrzeby)

Gwarantuje ze w promieniu 3 tys km nikt takiego dachu nie ma, i być może taki prestiż sie właśnie Pani OPLACA.. żeby sąsiedzi widzieli..

Pozdrawiam

Przede wszystkim to nie oszczędzaj na pokryciu, no i podstawowe pytanie: wolisz blachę czy dachówkę? jeżeli dachówkę, to musisz mieć odpowiedni rozstaw łat (ale to sprawdzisz w projekcie).

Ja zdecydowałam się na blachę trapezową, ocynkowaną, z 2 powodów: po blachodachówce, która ładniej się prezentuje, zostaje zwykle dużo odpadków (przynajmniej przy moim kształcie dachu); dachówka odpadała, gdyż wtedy musiałabym przerobić więźbę.

Najlepiej popytaj na kilku, kilkunastu składach budowlanych jakie mają oferty, bo z doświadczeia wiem że rozbieżności cenowe mogą być naprawde duże

• 1 month później...
Tak dokładnie to nie ma tutaj żadnego przekłamania gdyż produkowany w Polsce materiał po nazwą eternitu zawierał azbest. Natomiast firma Eternit nie jest polską firmą i w Polsce właśnie ze względu na złe skojarzenia używa nazwy Euronit. Pozdrawiam.

Płaski dach (odwrocony) ma niezaprzeczalne zalety ale...

1) Jak się zrobi dziura to trza wszystko zrywac. Żwir, ocieplenie to masa roboty. Jest możliwośc naprawy bez totalnej dewastacji?

2) Śnieg a konkretnie tony wody bo mam tu na myśli jego mokrą wersje z lodem w okresie wiosennym mogą zarwać całą konstrukcje. Jest możliwość zaprojektować to tak aby nie było potrzeby odśnieżania? (Rozmiar dachu powiedzmy 9x9m) Jakie to generuje koszty?

3) Odwodnienie wewnętrzne wydaje mi się ryzykowne. W przypadku awarii zrobi się akwarium w domu. Zewnętrzne to przejście przez attyke które cieżko zaizolować no i rynna zewnętrzna w sezonie zimowym zamarza.

ad .1. A co zrobi tą dziurę?

ad. 2. Normalny strop przeniesie takie obciążenia.

ad. 3. Mówimy tu o profesjonalnym wykonaniu więc nie ma żadnych problemów z takim przejściem. A od czego sa kable grzewcze?

Pozdrawiam.

ad. 1. Z reguły są dwie warstwy papy czyli 100% szczelności. A idąc dalej Twoim tokiem rozumowania to jak będzie wada materiału konstrukcyjnego to dom się zawali.

ad. 2. A skąd takie informacje? W Polsce projektowane nie mają takich wymogów. Widziałeś żeby ktoś odśnieżał dachy bloków mieszkalnych? Po tragedii w Katowicach (hiszpański projekt) zapanowała taka fobia.

Pozdrawiam.