Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie mieszkania!

Ingus7

Recommended Posts

Hej, chciałam zaczerpnąć informacji na temat wykończenia mieszkania od dewelopera. Akurat zastanawiam się nad skorzystania z tego, ponieważ deweloper ma to w swojej ofercie. Co sądzicie na ten temat opłaca się? Czy warto wynająć ekipę na własną rękę?

Z tym to jest różnie - znam ludzi, którzy byli bardzo zadowoleni z kupna mieszkania wykończonego "pod klucz" i znam też takich, którzy wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego, czy np. deweloper ma 3 rodzaje płytek, 2 rodzaje paneli i 2 wzory drzwi, spośród których musisz dokonać wyboru czy dostarczasz swoje (opcja mniej prawdopodobna), a oni po prostu na nich pracują. No i jak to wygląda finansowo (stosunek jakości do ceny) i czasowo.

Ta oferta, którą deweloper proponuje to Rednet firma znana i ofertę tez ma bogatą, pewnie tylko zależy jak z wykonanie.

A co do ceny to mam w cenie mieszkania, więc szkoda nie skorzystać. ale zobaczymy:)

Z tym to jest różnie - znam ludzi, którzy byli bardzo zadowoleni z kupna mieszkania wykończonego "pod klucz" i znam też takich, którzy wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego, czy np. deweloper ma 3 rodzaje płytek, 2 rodzaje paneli i 2 wzory drzwi, spośród których musisz dokonać wyboru czy dostarczasz swoje (opcja mniej prawdopodobna), a oni po prostu na nich pracują. No i jak to wygląda finansowo (stosunek jakości do ceny) i czasowo.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Zależy od standardu w jakim chcesz mieć to mieszkanie wykończone. :) Można kupić panele za 15 zł za m2 i za 200 zł, płytki za 20 zł i za 300 zł. Za kuchnię możesz zapłacić 5.000 a możesz 20.000, więc kiepsko oszacować.

Inaczej koszt się rozkłada w mniejszych, inaczej w większych mieszkaniach. No i zależy też od miasta bo fachowcy taż mają różne ceny. :)

Często spotykałam się z opinią, że trzeba założyć ok 1000 zł za m2, ale wg mnie to trochę za mało...

Zależy od standardu w jakim chcesz mieć to mieszkanie wykończone. :) Można kupić panele za 15 zł za m2 i za 200 zł, płytki za 20 zł i za 300 zł. Za kuchnię możesz zapłacić 5.000 a możesz 20.000, więc kiepsko oszacować.

Inaczej koszt się rozkłada w mniejszych, inaczej w większych mieszkaniach. No i zależy też od miasta bo fachowcy taż mają różne ceny. :)

Często spotykałam się z opinią, że trzeba założyć ok 1000 zł za m2, ale wg mnie to trochę za mało...

Podpisuję się pod powyższym :)

Budżet wiadomo może się kształować różnie (patrz powyższe), ale przy ekipie i koniecznośći zakupu wszystkiego od zera to 1000 PLN/m2 jest taką naprawdę optymistyczną sumą wykończenia mieszkania w standardzie ekonomicznym do stanu w którym można godnie żyć, czyli spokojnie myć się, spać i korzystać z kuchni... Bez wypasów typu egzotyczny parkiet, włoskie płytki czy meble kuchenne ze studia kuchennego Alno...

Natomiast szczegółowo to jeszcze raz zacytuję wszystko

Zależy od standardu w jakim chcesz mieć to mieszkanie wykończone. :)

• 5 months później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
Ostatnio zastanawiałem się and zakupem mieszkania to za stan pod klucz przy mieszkaniu 60m 2 winszował sobie min. 120 tys. (były 3 warianty i one odpowiednio 120,150 i 180 tys.) po tym zrezygnowałem z zakupu mieszkania w stanie deweloperskim bo jak podliczyłem ceny podane przez dewelopera były niewiele większe od cen , które musiałbym zapłacić jakby to robił wszystko prywatnie.

• 2 months później...
Deweloper pod klucz robi po dewelopersku, co dla Ciebie oznacza konieczność poprawiania wszystkiego. Więc ja takiej opcji nawet bym nie brała pod uwagę. Jak Ci robi Twoja ekipa, to przynajmniej widzisz jak i z czego. I kontrolujesz sytuacje, coś spartaczą, możesz kazać poprawić od razu. Nie musisz potem skuwać ścian itp.

• 5 years później...
Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jak zwykle to zalezy. Nie wiem jaki wybor materialow wykonczeniowych oferuje developer, czy mozesz wymienic materialy na lepsze lub takie ktore bardziej Tobie odpowiadaja. My odbieramy nasze mieszkanie za 3 tygodnie i jest to wariant pod klucz. Zalezalo nam na rekojmi/gwarancji (i znowu zalezy co jest w umowie). Ale musze przyznac, ze czesc materialow wymienilismy na inne niz w standardzie.

Wiele zależy od materiałów, umiejętności negocjacyjnych i powierzchni aranżacji.

Na przykładzie luksusowych, klimatyzowanych kawalerek w odrestaurowanej kamienicy z 20-lecia międzywojennego

Doprowadzenie od stanu deweloperskiego do pełnego wykończenia to 1900zł brutto m2

Czyli trochę ponad 40 tyś na każdą z kawalerek.

Realizacja Luxum, w Węgierska Residence w Krakowie

[ATTACH=CONFIG]408798[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408799[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408800[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408801[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408802[/ATTACH]

Czy pełne wykończenie to umeblowanie pomieszczeń, firany, karnisze, dywan itp?