bisbau 07.12.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Właśnie wypełniam wniosek o przyłączenie do sieci. Mam wskazać na mapce proponowane miejsce usytuowania skrzynki. Niby proste a zawiesiłem się na tym okrutnie. Do tego mam na uwadze (tylko to udało mi się wycisnąć w punkcie obsługi), że przyłącze o długości do 15m będzie kosztowało 2000zł. Ile by było za kolejne 15m nikt mi nie umiał powiedzieć. Nie wiem, co będę mógł później zrobić z instalacją wewnętrzną, aby się nie wkopać w problemy z odbiorami, przeglądami itp.Muszę doprowadzić gaz do 2-funkc. pieca CO oraz do kuchenki. Najbardziej optymalne miejsce usytuowania skrzynki wymusza na mnie ciągnięcie rury z gazem w poprzek całego domu. Co mogę zrobić później z tymi rurami? Jak znam życie to muszą być żółte i całe na wierzchu? Obudowanie ich płytą KG pewnie odpada... a czy można puścić je pod sufitem i zrobić coś a'la kątownik/korytko z KG, żeby je jakoś zasłonić? Czy jeżeli zdecyduję się nie dawać pieca gazowego przy kominie, tylko np w łazience, mogę dać komin na zewnątrz budynku?Jakie wymagania musi spełniać taki komin? Rozumiem, że po prostu wyrzut spalin "w bok" za budynek nie wchodzi w grę?A może jest gdzieś w necie "poradnik" co jest dopuszczalne przy kładzeniu rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 11.12.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 jest na forum b. obszerny temat o instalacjach gazowych - przestudiowałem go kiedyś i rozwiał wszystkie pytania, resztę dopełniło przeczytanie ustawy. Ja mam skrzynkę na ścianie domu, rury są schowane w warstwie ocieplenia (zaznaczam w tym przypadku wg przepisów, rura musi być stalowa bezszwowa oraz połączenia spawane), następnie przejścia przez ścianę do kuchni i po trójniku do kotłowni - zresztą to i tak wszystko banał dla instalatora oni wiedzą co można a co nie, za to się im płaci....Co do innego rodzaju rozwiązań to odsyłam to szukajki na forum - napewno znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.12.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A może najpierw zrób uzgodnienia w ZUDzie,gdzie na mapie do celów projektowych zostanie naniesiony położenie mediów ? Nie wiem o czym mówisz - żeby zrobić przyłącze gazu musisz mieć PnB dla instalacji wewnętrznej (od płotu do domu) i rozprowadzoną instalację w domu, żeby Cię podłączyli . Musisz mieć projekt - bez tego nikt z Tobą nie będzie rozmawiał. Na projekcie wszystko będzie jasne i zrobione tak, żeby gaz nie kolidował z innymi mediami. Oczywiście, że rury możesz obudować GK- ale tak, żeby od góry był dostęp dla czujnika gazu - czyli bez ścianki od góry - (lub otwory co jakiś czas, ale to raczej tylko w pom. gosp - bo piękne to to nie jest). JAk rozumiem, Twój dom już stoi. Weź kogoś kto ma uprawnienia do zaprojektowania przyłącza i on Cię poprowadzi przez całą procedurę. Do instalacji wewnętrznej potrzebujesz jak pisałam PnB , więc projekt i zgłoszenie i kierownika i odbiór geodezyjny. Chyba, że nie zamierzasz teraz robić isnt. wew - tylko chcesz być posiadaczem skrzynki w płocie. Tak czy inaczej, musi ona być posadowiona tak, by nie kolidowała z innymi mediami.A mają projekt instalacji wewnętrznej Twój dylemat "gdzie skrzynka" będzie rozwiązany automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts