malux20 11.12.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 no ale liczę na wasze poczucie humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.12.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 zawsze do usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebm 23.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A ja dalej nie wiem o co tu chodzi:( Mam mieć gaz w łazience, piec kondensacyjny, ale chcę też mieć WM, czy ta łazienka musi mieć dodatkowo WG czy mogę mieć tylko wywiew WM? I czy w kuchni można użyć kuchenki gazowej z płomieniem? Czy jakaś instytucja (gazownia, kominiarze) udzieli mi pisemnej odpowiedzi jeśli się o taką zwrócę? Ważne to jest dla mnie, bo zaczynam budowę i nie wiem czy budować kominy czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.01.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Odpowiedzi znajdziesz w przepisach, np. w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Nie musisz mieć wywiewu grawitacyjnego w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, ani w przypadku kuchenki gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 05.02.2012 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Mam mieć gaz w łazience, piec kondensacyjny, ale chcę też mieć WM, czy ta łazienka musi mieć dodatkowo WG czy mogę mieć tylko wywiew WM? I czy w kuchni można użyć kuchenki gazowej z płomieniem? Czy jakaś instytucja (gazownia, kominiarze) udzieli mi pisemnej odpowiedzi jeśli się o taką zwrócę? Taki luksus też bym chciał mieć! Niestety w wielu wypadkach trzeba umieć udowodnić, że się nie jest wielbłądem. Informacje których szukasz powinny być w kupionym przez Ciebie projekcie. Nie ma ich? Coż, WM to jeszcze nie jest masówka. Zestawienie elementów aby działało i jeszcze zgodnie z przepisami kosztuje. Można też powyciągać te rozproszone informacje z tego forum, ale to ... też kosztuje. Cenne rozporządzenia ministra infrastruktury w tym temacie: Dz.U. nr 75 z 15.06.2002 poz. 690, (--> tu jest rozporządzenie z 12.04.2002) Dz.U. nr 109 z 07.04.2004 poz. 1156, Dz.U. nr 201 z 06.11.2008 poz. 1238 WG i WM technicznie się wykluczają. Można o tym też przeczytać w przepisach ministra. Można więcej poczytać na forum. Może to zająć parę dni jak się zaczyna. Tematy np.: - "Czy musi być wentylacja grawitacyjna?" - "Rekuperator a okap kuchenny", - "Kuchnia gazowa i wentylacja mechaniczna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebm 27.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A ja nie mam nic przeciwko temu, żeby kosztowało. Teraz zastanawiam się czy budować kominy wentylacyjne, jeśli z nich zrezygnuje, zrobię WM, a ktoś mi nie odbierze?Projekt mam dotyczący rozbudowy, są tam tylko pokazane kominy wentylacyjne, nawet zbytnio nie opisane. Kto powinien mi wydać opinie/zrobić projekt (i czego wentylacji czy gazu?), tak żebym był pewien, że rezygnacja z WG nie pociągnie za sobą późniejszej dobudowy komina w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.02.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) w łazience na pewno nie będziesz musiał dobudowywać, mogą się pluć tylko:-o kanał w salonie gdy będzie tam kominek-o kanał w kuchni gdy będzie tam kuchenka gazowa-o kanał w kotłowni gdy będzie tam jakiś kocioł wszystkie te sprawy regulują przepisy, jakkolwiek kotłownie i kominek jest dość łatwo przepchnąć tak z kuchenką już jest gorzej bo powietrze do spalania jest potrzebne a palnik otwarty, powietrza dostarcza wentylacja ale nie każdy to rozumie i są kłopoty dla świętego spokoju zgłaszasz że w kuchni masz kuchenkę elektryczna, kominka nie będzie a w kotłowni zostaw grawitacyjną, po odbiorze robisz tak jak miałeś w planach, smutne ale prawdziwe Edytowane 27 Lutego 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jak ktoś nie odbierze tego, co jest zgodne z przepisami, to trzeba poszukać innego, tym razem fachowca, który się na robocie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts