Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna-uporządkowanie wiedzy

Recommended Posts

• 1 month później...

A ja dalej nie wiem o co tu chodzi:(

Mam mieć gaz w łazience, piec kondensacyjny, ale chcę też mieć WM, czy ta łazienka musi mieć dodatkowo WG czy mogę mieć tylko wywiew WM?

I czy w kuchni można użyć kuchenki gazowej z płomieniem?

Czy jakaś instytucja (gazownia, kominiarze) udzieli mi pisemnej odpowiedzi jeśli się o taką zwrócę?

Ważne to jest dla mnie, bo zaczynam budowę i nie wiem czy budować kominy czy nie :)

Odpowiedzi znajdziesz w przepisach, np. w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Nie musisz mieć wywiewu grawitacyjnego w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, ani w przypadku kuchenki gazowej.

• 2 weeks później...
Mam mieć gaz w łazience, piec kondensacyjny, ale chcę też mieć WM, czy ta łazienka musi mieć dodatkowo WG czy mogę mieć tylko wywiew WM?

I czy w kuchni można użyć kuchenki gazowej z płomieniem?

Czy jakaś instytucja (gazownia, kominiarze) udzieli mi pisemnej odpowiedzi jeśli się o taką zwrócę?

Taki luksus też bym chciał mieć! Niestety w wielu wypadkach trzeba umieć

udowodnić, że się nie jest wielbłądem.

Informacje których szukasz powinny być w kupionym przez Ciebie projekcie.

Nie ma ich? Coż, WM to jeszcze nie jest masówka. Zestawienie elementów

aby działało i jeszcze zgodnie z przepisami kosztuje. Można też powyciągać

te rozproszone informacje z tego forum, ale to ... też kosztuje.

Cenne rozporządzenia ministra infrastruktury w tym temacie:

Dz.U. nr 75 z 15.06.2002 poz. 690, (--> tu jest rozporządzenie z 12.04.2002)

Dz.U. nr 109 z 07.04.2004 poz. 1156,

Dz.U. nr 201 z 06.11.2008 poz. 1238

WG i WM technicznie się wykluczają. Można o tym też przeczytać w przepisach ministra.

Można więcej poczytać na forum. Może to zająć parę dni jak się zaczyna.

Tematy np.:

- "Czy musi być wentylacja grawitacyjna?"

- "Rekuperator a okap kuchenny",

- "Kuchnia gazowa i wentylacja mechaniczna"

• 4 weeks później...

A ja nie mam nic przeciwko temu, żeby kosztowało. Teraz zastanawiam się czy budować kominy wentylacyjne, jeśli z nich zrezygnuje, zrobię WM, a ktoś mi nie odbierze?

Projekt mam dotyczący rozbudowy, są tam tylko pokazane kominy wentylacyjne, nawet zbytnio nie opisane. Kto powinien mi wydać opinie/zrobić projekt (i czego wentylacji czy gazu?), tak żebym był pewien, że rezygnacja z WG nie pociągnie za sobą późniejszej dobudowy komina w łazience.

w łazience na pewno nie będziesz musiał dobudowywać, mogą się pluć tylko:

-o kanał w salonie gdy będzie tam kominek

-o kanał w kuchni gdy będzie tam kuchenka gazowa

-o kanał w kotłowni gdy będzie tam jakiś kocioł

wszystkie te sprawy regulują przepisy, jakkolwiek kotłownie i kominek jest dość łatwo przepchnąć tak z kuchenką już jest gorzej bo powietrze do spalania jest potrzebne a palnik otwarty, powietrza dostarcza wentylacja ale nie każdy to rozumie i są kłopoty

dla świętego spokoju zgłaszasz że w kuchni masz kuchenkę elektryczna, kominka nie będzie a w kotłowni zostaw grawitacyjną, po odbiorze robisz tak jak miałeś w planach, smutne ale prawdziwe

Edytowane przez kangaxx