maysee 08.12.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam drogich forumowiczow. Ratunku! musze sie zdecydowac na rodzaj zrodla energii CO i CWU i metlik w glowie olbrzymi. Na dzialce tylko prad, musi to byc ogrzewanie bezobslugowe. Pozostaja pompy ciepla, olej i gaz plynny (kotly elektryczne odpuszczam). Moje pytanie do uzytkownikow kotlow na gaz plynny: jaki szacunkowy koszt instalacji? kociol+zbiornik cwu+kotlownia+przylacze? Zdaje sobie sprawe, ze to drogie rozwiazanie ale za 4/5 lat maja klasc rury gazowe takze tylko do przeczekania. Dzieki, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 08.12.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 skoro za 4/5 lat mają kłaść rury gazowe do tego czasu nie możesz grzać piecem na paliwo stałe? Eko-groszek lub coś w tym stylu? Ciepły masz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.12.2011 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Nie uwzgledniam paliw stalych z powodow, ktorych nie chce tutaj opisywac. Dom powiedzmy dobrze ocieplony (ale daleko mu do pasywnych, mysle, ze klasa srednia) wychodzi jakies 50W/m2 zapotrzebowania. myslalem, ze przezimuje kilka lat na tej drozyznie a potem tylko wymieniam dysze i gaz z rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 08.12.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 nie wiem czy koszty inwestycyjne na te 5 lat maja sens.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.12.2011 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czyms jednak grzac trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 08.12.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam Jeśli ja bym stał dziś przed takim dylematem to zdecydowałbym się na PC, a do wspomagania systemu w najzimniejsze dni kominek. Jest to drogie rozwiązanie inwestycyjne ale za te 5 lat, przy odliczeniu ceny przyłącza i użerania z gazownią powinno się już zwrócić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.12.2011 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Dymek1984, tak samo kombinowalem. Mam pare wycen na PCi kraza blisko 50tys. Tylko, ze w Polsce PCi istnieja od zaledwie paru lat, nie ma uzytkownikow z 10,15-letnim stazem (albo sa ich sladowe ilosci) i co bedzie jesli za lat kilka sie okaze PCi niewydajna albo co innego? Nie ma na te urzadzenia wiarygodnej gwarancji niestety, ciotce w Szwecji jak zakladali 30 lat temu pompe to przyjechalo laboratorium geologiczne na kolach i najpierw zrobili profil podloza. Kurcze, trudna decyzja... Nadal czekam na przyblizony koszt calego ukladu na gaz plynny. Ktos podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Podpowiem Ci tylko tyle, że jeśli myślisz o gazie płynnym to zacznij od kupna własnego zbiornika!!! Nie baw się w dzierżawę od koncernów. Było dużo o tym na forum. Jak swój zbiornik to wychodzi nawet rozsądnie ogrzewanie:) Dużo taniej od oleju opałowego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.12.2011 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 No wlasnie to juz wiem. Czyli zbiornik na wlasnosc ok. 5500zl, dobry kociol kondensacyjny - 10000zl, kotlownia-3000zl, instalacja/robocizna-3000zl. Czy bardzo sie myle w tych zalozeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Zbiornik używany można na allegro znaleźć dużo taniej, z piecem też trochę przesadziłeś. Myślę, że dużo taniej Na kotłowniach się nie znam, więc Ci nic nie pomogę Jak przejdziesz na ziemny to zbiornik bez problemu sprzedasz. Nie traktuj tego jako wydatek a chwilowe zamrożenie gotówki bez odsetek, stracisz co najwyżej parę złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.12.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Ale interesuje mnie sam koszt spalonego gazu przez sezon. Zabije czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 do zbiornika podziemnego można tankować czysty propan (przy -1 nie paruje), a jest tańszy i wydajniejszy energetycznie, do nadziemnego trzeba droższy i gorszy energetycznie butan bo paruje od -20 Dokładnie odwrotnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Ale interesuje mnie sam koszt spalonego gazu przez sezon. Zabije czy nie? Przy własnym zbiorniku cena z tego lata 1,90 brutto. Daje to ok 7 kwh energi, więć 1 kwh wychodzi taniej niż z prądu w II taryfie:) Energię masz dostępną przez całą dobę. No ale inwestycyjnie drożej jak ogrzewanie prądowe. Niestety coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.12.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) zbiornik kupiłem w maju używany przez allegro 1100 zł (bez ważnych badań ale z dziennikiem zbiornika !!!)koszty przewiezienia butli 500 zł bednarka + 2 puszki farby 150 zł + płyta zrobiona przy okazji wylania ławreanimacja butli przez profesjonalny serwis (mycie wewnątrz, próby ciśnieniowe i szczelności, odbiór UDT, nowy osprzęt butli) 1300 zł instalacja do domu + dodatkowa rura od domu do ulicy (dla ziemnego w przyszłości) + szafka + reduktor 2000 złkocioł kondensacyjny 3300 zł + przezbrojenie na LPG i dojazd na uruchomienie 200 zł + zasobnik wody z opcją grzałki i sterowaniem zegarem 1000 złkompletna kotłownia wraz z kominem z nierdzewki (dwupłaszczowyca. 8 metrów) + instalacja zasobnika ciepłej wody z naczyniem przeponowym i redukcją ciśnienia wody w wodociągu 5000 zł gaz kupowany we wrześniu, kiedy ceny już nie są tak atrakcyjne 1,91 zł/litr brutto (w sierpniu miałem ofertę poniżej 1,9) jak mi się coś przypomni to dodam. i wyżej błąd jest, do nadziemnego propan do podziemnego mieszanka 50/50 ale wszystko czysta teoria, z mieszanką jest problem bo nikt jej wozić nie chce. a i nie liczona koparka która kopała pod rury ale ona też kopała przy okazji, można policzyć dodatkowo 100 zł Edytowane 8 Grudnia 2011 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.12.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Przy własnym zbiorniku cena z tego lata 1,90 brutto. Daje to ok 7 kwh energi, więć 1 kwh wychodzi taniej niż z prądu w II taryfie:) nie 7 kW z litra a 6,56kw, co przy cenie 1,9zł/litr daje nam 29gr/kwh przy założeniu sprawności kotła 100% . przyjmij zatem, że cena z LPG jest jak prądu w II taryfie, tyle, że masz ją dostępną cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 08.12.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Rozumiem, rozumiem. Dzieki za wpisy. A kotly to jakie warto rozeznac (firmy)? Na jakie parametry warto zwracac uwage? Warto drogi piec brac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.12.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Rozumiem, rozumiem. Dzieki za wpisy. A kotly to jakie warto rozeznac (firmy)? Na jakie parametry warto zwracac uwage? Warto drogi piec brac? wiesz z kotłem jest jak z autem. jedni kupują japończyki inni niemieckie i są tacy którzy nie kupują aut na F. masz kilka wątków o kotłach, poczytaj. ja uważam, że nie ma sensu płacić za kocioł 10 tys. jak można mieć za 1/3 tego. ale ja też nie kupiłbym drogiego auta a są tacy co kupują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.12.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Mam pare wycen na PCi kraza blisko 50tys. Tylko, ze w Polsce PCi istnieja od zaledwie paru lat, nie ma uzytkownikow z 10,15-letnim stazem Też bym polecał rozważenie pc. Wcale nie musi kosztować 50kzł. Nie wiem, jakiej mocy potrzebujesz, ale dla normalnego domu da się zejść do około 50% tej kwoty zakładając kolektor poziomy i kupując nową pc (6-8kW) . Co do użytkowników w PL, to u nas wielu rzeczy jeszcze nie ma, bo komuna swoje zrobiła. Zerknij za granicę, tylko że nie na wschód. Listę instalacji wraz z mapą masz np. na http://www.waermepumpen-verbrauchsdatenbank.de/index.php?button=verbrauch&lang=pl Plany przyłącza gazu za 5 lat mogą się przesunąć o kolejne 5 lat, różnie w życiu bywa, a zapłaconych rachunków za gaz nikt Ci nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.12.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 A kotly to jakie warto rozeznac (firmy)? Na jakie parametry warto zwracac uwage? Warto drogi piec brac? Zakładamy, że kondensat. Od ceny ważniejsze są parametry - przede wszystkim moc minimalna i maksymalna, które powinny być dostosowane do zapotrzebowania budynku na ciepło. Bez tej wiedzy to jak dyskusja które auto kupić. Jeden stwierdzi, że Smarta, a drugi że ciężarówkę i obaj mogą mieć rację w zależności od swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 09.12.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 WitamDokładnie jak piszą poprzednicy, co do pieca to najlepiej jest zrobić obliczenia na zapotrzebowanie budynku na ciepło. Jak napisałeś powyżej masz dom raczej energooszczędny wiec potrzebujesz pieca o niewielkiej mocy. Tak przeglądając forum wiara chwali sobie junkersa smarta oraz immergas'a 12kW. Podałeś za mało danych co do Twojego budynku, np brak powierzchni, kubatury. Z tego co mi się wydaje to na oko masz ok 100m2, a przy założeniu, ze zapotrzebowanie masz 50W/m2 to przy -20 będziesz potrzebował pieca 5kW. Jeśli moje przypuszczenia są trafne to naprawdę nie bawiłbym się w gaz, a zastosowałbym PC PW, rekuperacje oraz kominek bez dodatków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts