Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o podzielenie sie kosztami montazu kotla na gaz plynny

maysee

Recommended Posts

Witam. @dymek masz racje, powinienem byl podac te dane: powierzchnia ogrzewana ok 265m2, kubatura 690m3, zapotrzebowanie CO+CWU wychodzi wiec ok. 14kW. Chcialem PCi, myslalem o niej dniami i nocami ponad rok. Ale skoro ma byc gaz, a teraz montujac tansza instalacje i tak moge sobie pozwolic na drozsze rachunki. Poza tym taka PCi 14kW tez swoje wyciagnie z sieci elektrycznej, prawda?

Nie jestem ekspertem od PC. Poznaje tą technologie.

Co do gazu jednak nie wiadomo co będzie za kolejne 4-5 lat, czy ten nośnik energii nie będzie zbyt drogi. Co do kosztów PC to najlepiej niech wypowie się wiara, którzy PC eksploatują. Wg moich spostrzeżeń jest to rozwiązanie tańsze niż ogrzewanie gazem, a przede wszystkim tylko raz płacisz jakies opłaty abonamentowe, stałe, przesyłowe, akcyzę, vat i wiele innych pierdół, które podrażają rachunek.

To jest moja subiektywna opinia

Pozdrawiam

małe ale w temacie PC. ile znacie spiep... kotłowni gazowych albo kotłów które nie dogrzewają mieszkań ?

PC jest póki co mało popularna a ja już wiem o dwóch instalacjach z którymi są problemy. W jednej wydajność DZ mimo dodatkowych odwiertów jest niewystarczająca w drugim DZ się kompletnie zapchało w tym roku był nowy odwiert. I wcale nie twierdzę, że to zła technologia, po prostu mało jest firm z dużym doświadczeniem, większość się uczy... Dla mnie ciągle ryzykowny temat, nie chciałbym trafić na instalatora który na mnie będzie zdobywał doświadczenie.

powinienem byl podac te dane: powierzchnia ogrzewana ok 265m2, kubatura 690m3,

No tak, to moja wycena na 6kW jest niezbyt aktualna... Cóż za takie powierzchnie trzeba płacić i grzanie też za darmo nie będzie. Czym większa i bardziej skomplikowana chałupa, to tym większe prawdopodobieństwo błędów wykonawczych i problemu z niedokładnością szacunku zapotrzebowania na ciepło co później może skutkować ewentualnym niedogrzewaniem, które trzeba będzie rekompensować grzałką. Jednak czym większy budynek, tym różnica w rachunkach między pc i gazem będzie większa na korzyść pc.

Ja mam pc dla koło 200m2 i jestem bardzo zadowolony ;-) Co do kosztów eksploatacji kilku instalacji pc, to jest arkusz po kliknięciu w pierwsze "TU" w mojej stopce.

Wracajac do tematu. Moglby mi ktos pomoc oszacowac roczne zuzycie gazu plynnego, wiedzac, ze potrzebuje 14kW rocznie dla najgorszych zalozen? Jako rezerwa taktyczna bedzie zwykly kominek. Czy dobrze szacuje (stosujac prostacka technike), ze biore wartosc opalowa 1l propanu = 6.56kWh dziele przez 14kW i wychodzi mi 2134 litrow/rok. Czyli mnozac 1.8zl latem mam ok 3628/rok. Czy bardzo sie myle?

14KW to moc, a do obliczeń średniego zużycia potrzebna jest energia

w bardzo dużym przybliżeniu jeśli przy mrozach -20 potrzebujesz 14KW to średnio wyjdzie ok 30MWh/sezon czyli jakieś 5tyś litrów = 10tyś zł

wspomagając się kominkiem powinieneś zejść do 3tyś litrów = 6tyś zł na sezon

Baz dokladnych obliczeń nie mozemy ustalic mocy a tym bardziej zapotrzebowania na ciepło, mysle ze i moc = 14 kW jak i zapotrzebowanie na ciepło 30 MWh

jest tym przypadku zawyżone. Wszystkie obliczenia kosztów tym samym są tylko bardzo zgrubnymi szacunkami