Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro eko komfort 20kw

faroujde

Recommended Posts

hej,

miałbym pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z piecami defro eko komfort 20kw - do ogrzania dom 150m, dwie łazienki, dwie kuchnie.

Obecnie spala mi 30 kg ekogroszku na jakieś 32 godziny.

Eksperymentuje cały czas z ustawieniami i dostaje już kociokwiku :-). Czy ktoś mógłbym udzielić jakieś porady odnośnie ustawień, aby zmniejszyć to spalanie?

Czy termostaty danfoss na kaloryfery to dobre rozwiązanie i rzeczywiście tak spora oszczędność, jak to jest w wielu miejscach opisane?

Pozdrawiam

hej,

miałbym pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z piecami defro eko komfort 20kw - do ogrzania dom 150m, dwie łazienki, dwie kuchnie.

Obecnie spala mi 30 kg ekogroszku na jakieś 32 godziny.

Eksperymentuje cały czas z ustawieniami i dostaje już kociokwiku :-). Czy ktoś mógłbym udzielić jakieś porady odnośnie ustawień, aby zmniejszyć to spalanie?

Czy termostaty danfoss na kaloryfery to dobre rozwiązanie i rzeczywiście tak spora oszczędność, jak to jest w wielu miejscach opisane?

Pozdrawiam

zawór termostatyczny daje Ci możliwość regulacji temperatury dla każdego pomieszczenia oddzielnie i to uważam za dodatkowy atut.

zawór n-drogowy wysyła wodę o danej temperaturze - jednakowej dla wszystkich pomieszczeń i tutaj niestety nie masz mozliwości regulacji w którym pokoju cieplej ma być w którym chłodniej

zatem owszem polecam ale możesz poszukać tańszych co nie oznacza gorszych - wybór firmy to Twój wybór

co do spalania to zacznij od podania ustawień na jakich pracuje Twój kocioł oraz opisz jak wygląda popiół, jeśli masz termometr w czopuchu to również temperatura spalin dużo powie o przebiegu spalania, wtedy będzie można ocenić czy można coś skorygować

hej,

piecyk pracuje obecnie na następujących ustawieniach:

temperatura na piecu - 55 st.

czas podawania - 10 s.

czas przerwy - 50 s.

histereza co - 2

histereza cwu - 1

nadmuch - 4 (skala 1-10)

wiatrak przysłonięty w 3/4

rozgrzewa się ok 10 min i mniej więcej tyle samo wytrzymuje w podtrzymaniu (wydaje mi się, że fajnie byłoby gdyby wytrzymywał jakieś 20 min...)

popiół ciężko nazwać nazwać popiołem, bo jest sporo niespalonego węgla.

niestety termometra w czopuchu nie mam. jest zawór 3-drożny.

hej,

czas podawania - 10 s.

czas przerwy - 50 s.wydłuż przerwę do 60 sekund i obserwuj czy mniej niespalonego eko jeśli nadal występuje to wydłuż o kolejne kilka sekund aż do momentu gdy zacznie spiekać znaczy że za daleko i wtedy cofnij o 2-3 sekundy powinno pomóc

histereza co - 2

histereza cwu - 1sugeruję zwiększyć do jakichś 5st przynajmniej bo inaczej będzie non stop dogrzewał CWU a to zbędne straty są - nie ma takiej potrzeby, niektórzy mają nawet 10st ale myślę że 5 na poczatek też dobrze

nadmuch - 4 (skala 1-10)

rozgrzewa się ok 10 min i mniej więcej tyle samo wytrzymuje w podtrzymaniu (wydaje mi się, że fajnie byłoby gdyby wytrzymywał jakieś 20 min...)

Uważam że pracuje na zbyt dużym nadmuchu ale spróbuj najpierw korekty którą sugeruję w twoim opisie powinno pomóc na jakość spalania oraz na czasy pracy i podtrzymania

OK, dzięki!

Dziś wieczorem dokonam tych korekt.

Odnośnie zaworu 3d - jest on obecnie ustawione na 8, czy to nie za dużo? może zmniejszyć na jakieś 5-6?

nie wiem jaki zawór jakie masz na 8 parametry i czy jest Ci przytakim ustawieniu ciepło w domu- Ty musisz zdecydować.

Ja reguluję komfort domowy termostatami a zaworów n-drożnych nie posiadam

hej,

zwiększyłem przerwę w podawaniu do 60 s., zmniejszyłem nadmuch na 3 i histerezę cwu na 5.

groszek lepiej się spala, czas dochodzenia do zadanej i podtrzymania są mniej więcej takie same: 12min/12min.

Chyba coś pokombinuję z ustawieniami zaworu 3d. Mam taki: http://www.ceneo.pl/14590433

Czy ktoś ma z nim jakieś doświadczenia?

pozdrawiam

• 9 months później...

Witam ,jestem tu nowy na forum i nie mam zamiaru zasmiecac więc podepne się pod temat a mianowice kupiłem piec defro komfort eko 20 nowa linia instrukcjia pieca podaje temperature minimalną na zasilaniu 65 C a na powrocie 55 C

jak dla mnie moco zawyrzone w starej wersji pieca jest na zasilaniu minimum 55 C na powrocie 45 C czym to jest spowodowane że taka jest różnica , narazie jeszcze nie pale ale wydaje mi się że jak ustawie 65 na zasilaniu a na powrocie 55 to troche będzie za gorąco w domu

• 2 months później...
hej,

czas podawania - 10 s.

czas przerwy - 50 s.

histereza co - 2

histereza cwu - 1

nadmuch - 4 (skala 1-10)

witam ja mam komfort eko 15kw i właśnie próbuję go ustawić:)

mam do ciebie takie pytanie

piszesz że nadmuch masz na 4 ja mam na 6 i bardzo słabo dmucha, tak naprawdę miedzy 3 a 6 nie ma zauwazalnej różnicy dopiero na 7 nadmuch jest mocniejszy ( aż iskry lecą)

zastanawiam się czy ze sterownikiem lub dmuchawą jest coś nie tak?

jak mam na tej 6 to niedopala mi węgla na połowie retorty (tej po przeciwnej stronie dmuchawy) tak jakby tam nie docierało powietrze

pozatym dużo spieków (ale to może wina eko z Leroy merlin) macie jakiś pomysł co może być z tą dmuchawą