faroujde 08.12.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 hej, miałbym pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z piecami defro eko komfort 20kw - do ogrzania dom 150m, dwie łazienki, dwie kuchnie. Obecnie spala mi 30 kg ekogroszku na jakieś 32 godziny. Eksperymentuje cały czas z ustawieniami i dostaje już kociokwiku . Czy ktoś mógłbym udzielić jakieś porady odnośnie ustawień, aby zmniejszyć to spalanie? Czy termostaty danfoss na kaloryfery to dobre rozwiązanie i rzeczywiście tak spora oszczędność, jak to jest w wielu miejscach opisane? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikar1 08.12.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Poczytaj na forum Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.12.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 hej, miałbym pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z piecami defro eko komfort 20kw - do ogrzania dom 150m, dwie łazienki, dwie kuchnie. Obecnie spala mi 30 kg ekogroszku na jakieś 32 godziny. Eksperymentuje cały czas z ustawieniami i dostaje już kociokwiku . Czy ktoś mógłbym udzielić jakieś porady odnośnie ustawień, aby zmniejszyć to spalanie? Czy termostaty danfoss na kaloryfery to dobre rozwiązanie i rzeczywiście tak spora oszczędność, jak to jest w wielu miejscach opisane? Pozdrawiam zawór termostatyczny daje Ci możliwość regulacji temperatury dla każdego pomieszczenia oddzielnie i to uważam za dodatkowy atut. zawór n-drogowy wysyła wodę o danej temperaturze - jednakowej dla wszystkich pomieszczeń i tutaj niestety nie masz mozliwości regulacji w którym pokoju cieplej ma być w którym chłodniej zatem owszem polecam ale możesz poszukać tańszych co nie oznacza gorszych - wybór firmy to Twój wybór co do spalania to zacznij od podania ustawień na jakich pracuje Twój kocioł oraz opisz jak wygląda popiół, jeśli masz termometr w czopuchu to również temperatura spalin dużo powie o przebiegu spalania, wtedy będzie można ocenić czy można coś skorygować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faroujde 12.12.2011 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 hej,piecyk pracuje obecnie na następujących ustawieniach:temperatura na piecu - 55 st.czas podawania - 10 s.czas przerwy - 50 s.histereza co - 2histereza cwu - 1nadmuch - 4 (skala 1-10)wiatrak przysłonięty w 3/4rozgrzewa się ok 10 min i mniej więcej tyle samo wytrzymuje w podtrzymaniu (wydaje mi się, że fajnie byłoby gdyby wytrzymywał jakieś 20 min...)popiół ciężko nazwać nazwać popiołem, bo jest sporo niespalonego węgla.niestety termometra w czopuchu nie mam. jest zawór 3-drożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.12.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 hej, piecyk pracuje obecnie na następujących ustawieniach: temperatura na piecu - 55 st. czas podawania - 10 s. czas przerwy - 50 s.wydłuż przerwę do 60 sekund i obserwuj czy mniej niespalonego eko jeśli nadal występuje to wydłuż o kolejne kilka sekund aż do momentu gdy zacznie spiekać znaczy że za daleko i wtedy cofnij o 2-3 sekundy powinno pomóc histereza co - 2 histereza cwu - 1sugeruję zwiększyć do jakichś 5st przynajmniej bo inaczej będzie non stop dogrzewał CWU a to zbędne straty są - nie ma takiej potrzeby, niektórzy mają nawet 10st ale myślę że 5 na poczatek też dobrze nadmuch - 4 (skala 1-10) wiatrak przysłonięty w 3/4 rozgrzewa się ok 10 min i mniej więcej tyle samo wytrzymuje w podtrzymaniu (wydaje mi się, że fajnie byłoby gdyby wytrzymywał jakieś 20 min...) popiół ciężko nazwać nazwać popiołem, bo jest sporo niespalonego węgla. niestety termometra w czopuchu nie mam. jest zawór 3-drożny. Uważam że pracuje na zbyt dużym nadmuchu ale spróbuj najpierw korekty którą sugeruję w twoim opisie powinno pomóc na jakość spalania oraz na czasy pracy i podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faroujde 12.12.2011 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 OK, dzięki!Dziś wieczorem dokonam tych korekt.Odnośnie zaworu 3d - jest on obecnie ustawione na 8, czy to nie za dużo? może zmniejszyć na jakieś 5-6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.12.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 OK, dzięki! Dziś wieczorem dokonam tych korekt. Odnośnie zaworu 3d - jest on obecnie ustawione na 8, czy to nie za dużo? może zmniejszyć na jakieś 5-6? nie wiem jaki zawór jakie masz na 8 parametry i czy jest Ci przytakim ustawieniu ciepło w domu- Ty musisz zdecydować. Ja reguluję komfort domowy termostatami a zaworów n-drożnych nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faroujde 13.12.2011 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 hej,zwiększyłem przerwę w podawaniu do 60 s., zmniejszyłem nadmuch na 3 i histerezę cwu na 5.groszek lepiej się spala, czas dochodzenia do zadanej i podtrzymania są mniej więcej takie same: 12min/12min.Chyba coś pokombinuję z ustawieniami zaworu 3d. Mam taki: http://www.ceneo.pl/14590433Czy ktoś ma z nim jakieś doświadczenia?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 faroujde w temacie regulacji kotła to bserwuj cały dzien efekty spalania i jeśli nadal będzie niespalony eko to kolejne wydłużenie przerwy podawania tylko nie dużymi skokami już raczej 2-3 sek jednorazowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkacy112 20.09.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam ,jestem tu nowy na forum i nie mam zamiaru zasmiecac więc podepne się pod temat a mianowice kupiłem piec defro komfort eko 20 nowa linia instrukcjia pieca podaje temperature minimalną na zasilaniu 65 C a na powrocie 55 Cjak dla mnie moco zawyrzone w starej wersji pieca jest na zasilaniu minimum 55 C na powrocie 45 C czym to jest spowodowane że taka jest różnica , narazie jeszcze nie pale ale wydaje mi się że jak ustawie 65 na zasilaniu a na powrocie 55 to troche będzie za gorąco w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 08.12.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 hej, piecyk pracuje obecnie na następujących ustawieniach: temperatura na piecu - 55 st. czas podawania - 10 s. czas przerwy - 50 s. histereza co - 2 histereza cwu - 1 nadmuch - 4 (skala 1-10) wiatrak przysłonięty w 3/4 rozgrzewa się ok 10 min i mniej więcej tyle samo wytrzymuje w podtrzymaniu (wydaje mi się, że fajnie byłoby gdyby wytrzymywał jakieś 20 min...) popiół ciężko nazwać nazwać popiołem, bo jest sporo niespalonego węgla. niestety termometra w czopuchu nie mam. jest zawór 3-drożny. witam ja mam komfort eko 15kw i właśnie próbuję go ustawić mam do ciebie takie pytanie piszesz że nadmuch masz na 4 ja mam na 6 i bardzo słabo dmucha, tak naprawdę miedzy 3 a 6 nie ma zauwazalnej różnicy dopiero na 7 nadmuch jest mocniejszy ( aż iskry lecą) zastanawiam się czy ze sterownikiem lub dmuchawą jest coś nie tak? jak mam na tej 6 to niedopala mi węgla na połowie retorty (tej po przeciwnej stronie dmuchawy) tak jakby tam nie docierało powietrze pozatym dużo spieków (ale to może wina eko z Leroy merlin) macie jakiś pomysł co może być z tą dmuchawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts