Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie, deski szalunkowe, wentylowanie, klika wątpiwości

jimminen

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań i wątpliwości, które mam nadzieję, że zostaną rozwiane, a moje pomysły i wybory okażą się słuszne.

W związku z dużym zapotrzebowaniem na drewno szalunkowe, będzie szansa na ponowne wykorzystanie desek na deskowanie. Kąt dachu wynosić będzie 30 stopni, moja intuicja podpowiada mi, że przy takich kontach chyba deskowanie + papa wstępnego krycia jest lepszym wyborem niż membrama wysokoparoprzepuszczalna.

W moim projekcie chciałbym wykorzystać deskowanie nad okapem jako podbitkę. - Takie dwa w jednym.

Teraz pytania.

Mam dwa okna dachowe które "zatkają wentylację" - będą od krokwi do krokwi - czy wtedy stosuje się jakieś przewierty w krokwiach by powietrze z sąsiedniej komory mogło swobodnie przepływać do komory nad i pod oknem?

Co jest stosowane w celu ochrony miejsc wejść wentylacyjnych przed ptakami i gryzoniami, jakaś siatka z włókna ?

Czy wykorzystanie desek szalunkowych (oczyszczonych ) jest jakimś błędem? Oczywiście deski będą oczyszczone a grubość połaci będzie ta sama.

Z tego co czytałem to na kalenicy stosuje się pas folii wysokoparoprzepuszczalnej chroniącej szczelinę wentylacyjną przed zalewaniem, czy się nie mylę?

Pozdrawiam

Nie! Zwiększyć rozstaw krokwi w polach, w których będą okna. Wszystkie deski nadadzą się znakomicie z wyłączeniem zbutwiałych i konsumowanych przez owady. Wloty wentylacyjne należy osłonić kratkami z siatką lub samą siatką (moskitierą). Otwór w kalenicy należy zabezpieczyć przed skroplinami, dobrze się sprawdza folia wysokoparoprzepuszczalna choć mogą być inne materiały. Pozdrawiam.