jimminen 08.12.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, Mam kilka pytań i wątpliwości, które mam nadzieję, że zostaną rozwiane, a moje pomysły i wybory okażą się słuszne.W związku z dużym zapotrzebowaniem na drewno szalunkowe, będzie szansa na ponowne wykorzystanie desek na deskowanie. Kąt dachu wynosić będzie 30 stopni, moja intuicja podpowiada mi, że przy takich kontach chyba deskowanie + papa wstępnego krycia jest lepszym wyborem niż membrama wysokoparoprzepuszczalna. W moim projekcie chciałbym wykorzystać deskowanie nad okapem jako podbitkę. - Takie dwa w jednym. Teraz pytania. Mam dwa okna dachowe które "zatkają wentylację" - będą od krokwi do krokwi - czy wtedy stosuje się jakieś przewierty w krokwiach by powietrze z sąsiedniej komory mogło swobodnie przepływać do komory nad i pod oknem? Co jest stosowane w celu ochrony miejsc wejść wentylacyjnych przed ptakami i gryzoniami, jakaś siatka z włókna ? Czy wykorzystanie desek szalunkowych (oczyszczonych ) jest jakimś błędem? Oczywiście deski będą oczyszczone a grubość połaci będzie ta sama. Z tego co czytałem to na kalenicy stosuje się pas folii wysokoparoprzepuszczalnej chroniącej szczelinę wentylacyjną przed zalewaniem, czy się nie mylę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.12.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Jest tylko jeden przypadek ,żeby okno " zatkało wentylację " ; rozstaw krokwi identyczny z szer. okna przy pokryciu dachu papą. Wtedy albo wiercić krokiew, ciąć deski w połowie szer. krokwi lub podnieść okno na listwach. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 08.12.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czyli wybrać okna węższe od rozstawu krokwi, i wtedy nie trzeba kombinować...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Nie! Zwiększyć rozstaw krokwi w polach, w których będą okna. Wszystkie deski nadadzą się znakomicie z wyłączeniem zbutwiałych i konsumowanych przez owady. Wloty wentylacyjne należy osłonić kratkami z siatką lub samą siatką (moskitierą). Otwór w kalenicy należy zabezpieczyć przed skroplinami, dobrze się sprawdza folia wysokoparoprzepuszczalna choć mogą być inne materiały. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.12.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Preferuje system około wentylacji przed i za oknem. Nie znalazłem tego w żadnym podręczniku więc raczej to mój patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 14.12.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A co to dokładnie oznacza? Moje okna w zasadzie wypełniają przestrzeń między krokwiami więc albo dodam kominek went'x pod oknem albo przewiercę się przez krokwię, ale to ją osłabi dość mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 15.12.2011 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Piszemy o szczelinie wentylacyjnej między wełną a deskowaniem tam wystarczy 1 cm na długości 1m można tam wsadzić jakąś kształtkę ocynkowaną by stabilizować poparcie dla deskowania i kontrakty - tej pionowej - nigdy ich nie wiem co łata a co kontr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Kontrłata zawsze na krokwi lub wzdłuż krokwi łata zazwyczaj równolegle do okapu czyli prostopadle do krokwi. Łata zawsze na kontrłacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 16.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 A co to dokładnie oznacza? Moje okna w zasadzie wypełniają przestrzeń między krokwiami więc albo dodam kominek went'x pod oknem albo przewiercę się przez krokwię, ale to ją osłabi dość mocno. Bariery są po to by je łamać,nie ma bariery to nie ma co łamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts